Tóth-Szántó Krisztina: Miért olyan nehéz elkezdeni?

2022. január 17.
Decemberben ünnepelünk, tervezgetünk, fogadkozunk… Aztán itt a január, és valahogy nem indul be igazán ez az új év. Te is úgy érzed, hogy be kellene valakinek löknie egy kicsit? Idei első tematikus hetünkön éppen ezért a Nehéz kezdés témakört járjuk körül.

Január első napjaiban, ahogy minden évben, listát írtam, fogadkoztam és álmokat szőttem. De valahogy a lendület csak elméletben volt meg. Olyan érzés volt az első két hét, mintha valamire még várni kellene, mintha valami még nem kezdődött volna el. Picit mintha még aludt volna a világ. Velem, velünk együtt. A 2021-es év furcsaságai után az sem segített a helyzeten, hogy mindjárt az első hétvégi programok törlődtek, és az évkezdő, személyes értekezlet is online formában tudott csak megvalósulni – már megint a koronavírus miatt. (Jelentem, mindenki jól van, csak sokan karanténban vagyunk, voltunk!)

A január elsejei listán vádaskodva sorakoznak még a fogadalmaim, néha kinyitom, megbeszélem magammal, hogy mikor fogom elkezdeni. Holnaptól tényleg fogok esténként pár oldalt olvasni az ágyban (ahelyett, hogy megint a TikTokot görgetem), és még sorolhatnám… Nyomasztóan kevés tétel valósult meg… Egyet kivéve: a heti négy mozgást nem lehetett tovább halogatni, a karácsonyi kilók számának növekedése erősen indokolttá tette a kezdést. Pipa! És a többi?

Aztán jött egy pillanat, amikor rádöbbentem, hogy ez az egész lista nem számít. Miért siettetem az időt? Miért hajtom a dolgokat? Miért állítok magammal szemben olyan magas elvárásokat, amik végül csak nyomasztanak? Miért nem élvezem, hogy január van, hogy picit minden lassabb, sötétebb, még nincs akkora pörgés, még nem kell 100 helyre rohangálni (ezt mondjuk főként a koronavírus miatt)? Miért nem tudom csak úgy megélni a jelent? Úgy, ahogyan éppen van, és ahogyan nekem jó. A listát nem dobtam ki, és mostantól arra koncentrálok, hogy büszke vagyok magamra, mert pár dolgot máris megvalósítottam. Nem nyomasztom magam viszont a többivel, amire még nem került sor. Majd annak is eljön az ideje. Amikor nekem is jól fog esni. Ha pedig mégsem így lesz, akkor majd írok új listát tavasszal.

Januári tematikus hetünk, mind úgy éreztük, hogy adta magát. Ezen a héten a Nehéz kezdés témakörét járjuk körül több cikkben is: lesznek tippek, tanácsok azoknak, akik be akarják indítani most már végre az évet, de azokról sem feledkezünk meg, akik nem szeretnék tovább nyomasztani magukat az újévi fogadalmakkal. Szép hetet és olyan évet, amelynek minden pillanatát élvezni tudjuk. Talán ez a lényeg!

A nyitóoldalon a Nehéz kezdés menüpont alatt találod a témában írt cikkeinket!

Ezt már láttad?