5 tipp azoknak, akik utálják a vacsora utáni romeltakarítást

2021. október 18.
Mi lehet rosszabb annál, mint amikor egy mosatlan edényekkel teli, rendetlen konyhában kell nekiállni vacsorát készíteni? Szembesülni a mosatlan edényekkel teli, rendetlen konyhával vacsora után. Megúszhatatlan következménye az otthoni főzőcskézésnek, hogy el kell mosnunk a lábasokat, serpenyőket, le kell súrolnunk a pultot és a tűzhelyet. Ez a cikk azoknak segít, akik szeretnék ezt minél hatékonyabban és gyorsabban megúszni.

A vacsora utáni rendrakás nem vicces és nem szórakoztató. Gyakran „a hagyom egy kicsit ázni, míg megnézek egy részt a sorozatomból, hogy aztán könnyebben lejöjjön a kosz” típusú hozzáállás oda torkollik, hogy teljesen ignoráljuk a rendetlen konyhát és sok mosatlan edényt azzal, hogy majd holnap reggel nekiállunk. Bár reménykedünk a csodában, hogy majd egy jó tündér az éjszaka folyamán eltünteti a káoszt, ez még senkivel sem történt meg. Viszont az alábbi tippek segíthetnek, hogy a csoda helyett magunkban bízzunk inkább. 

5-tipp-konyha-takaritas

1. Tartsunk egy tál meleg, szappanos vizet a mosogató szélén, míg főzünk 

Ha már nem kell egy kisebb edény vagy eszköz (például mérőpohár, spatula, kanál például) a főzéshez, egyenesen a tálba tehetjük. Így a mosogató üres marad, elférnek a nagyobb edények benne és hatékonyabban tudunk a végén elmosogatni.

2. A nagyobb dolgokat tisztítsuk meg előbb

Jó esély van arra, hogy a mosogatnivaló csak azért tűnik olyan hatalmas halomnak, mint a Himalája, mert van benne egy-két nagyobb keverőtál vagy fazék. Mossuk el először ezeket, és a haladás lelkesedéssel tölt majd el.

3. Állítsunk be időzítőt

Sokkal kevesebb időt vesz igénybe a romok eltakarítása, mint gondolnánk. Állítsunk be egy időzítőt 5-10 percre, és tisztítsunk meg mindent, amit csak tudunk az óra lejárta előtt. Ne versenyezzünk az idővel, csak haladjunk normál tempóval. Megláthatjuk, hogy sokkal több mindent el tudtunk végezni, mint amire számítottunk.

4. Ne féljünk a tisztítószerektől

Rengeteg hatásos és mégis környezetkímélő szer áll már a rendelkezésünkre, ne féljünk ezeket használni. Fogadjuk el, hogy vannak olyan szennyeződések, melyekhez nem elég a mosogatószer és a súrolószivacs. Időt és energiát spórolhatunk magunknak.

5. Minél többet várunk, annál több lesz a munka

Ha várunk a főzés alatt keletkező szennyes edények elmosásával vacsora utánig, csak még több munka halmozódik fel, így sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha rászárad az étel az edényekre, a pultra, tűzhelyre, kétszer akkora erő kell hozzá, hogy letakarítsuk. Spóroljuk ezt meg magunknak azzal, hogy amint látjuk, hogy valami piszkos lett, letöröljük.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!