Pofonegyszerű citromos-teás polentasüti

2022. január 20. |

A polenta igazi klasszikus alapanyag, ami tőlünk keletebbre jóval népszerűbb, ráadásul nemcsak sós köretként, hanem édességek alapanyagaként is. Az alábbi receptben egy szaftos, friss, izgalmas polentasütit hoztunk nektek!

A polenta elképesztően sokoldalú alapanyag, ráadásul sósan és édesen is megállja a helyét: krémes kásának, köretnek is szuper, de szaftos sütemények is készülhetnek belőle. Erdélyben kifejezetten népszerű, míg nálunk inkább elfeledett (bár az elmúlt években újra felfedezett) sütialap. Jól állnak neki a sűrű gyümölcslekvárok, például a szilva, de készülhet friss, üdébb változatban is – erre mutat példát az alábbi recept is, ami citrommal és Earl Grey teával ízesíti a kukoricadarát. Külön előnye, hogy iszonyú egyszerű vele dolgozni és gyorsan el is készül, mégsem elcsépelt, ráadásul kedvünk szerint variálhatjuk, extrázhatjuk különböző szószokkal, adalékokkal.

polenta-citrom-tea-suti-recept

Hozzávalók:

A süteményhez:

  • 1 csésze olaj
  • 250 gramm krisztálycukor
  • 4 tojás
  • 150 gramm polenta
  • 200 gramm finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 3 ek. szálas Earl Grey tea

A citromszószhoz:

  • 100 gramm kristálycukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

  1. A polentakenyérhez a sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy őzgerincet vagy vekniformát béleljünk ki sütőpapírral!
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze az olajat a cukorral, majd egyenként üssük bele a tojást, és keverjük el az egészet.
  3. Egy másik tálba szórjuk bele a polentát, a lisztet, a sütőport és a teát! Alaposan forgassuk össze, majd adjuk a nedves keverékhez fokozatos kevergetés mellett, hogy szép, egyenletes masszát kapjunk!
  4. Adjuk hozzá a citromhéjat is, majd 40-45 perc alatt süssük aranybarnára!
  5. Eközben a citromos sziruphoz tegyük a citromlevet egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a cukrot, és várjuk meg, míg a cukor teljesen felolvad. Közepes láng fölött kevergetve várjuk meg, míg sűrű, fényes szósz lesz belőle!
  6. A még meleg süteményt öntsük le a citromos szósszal, és fogyasszuk frissen – vagy légmentesen záródó tárolóban tegyük el későbbre!

Forrás: PureWow Fotó:

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja csirke

A világ legszaftosabb mézes csirkecombja