Így mosd a fekete ruhákat, hogy megtartsák a színüket

2022. február 16.
Jól jönne néhány hasznos tanács, hogyan lehet hosszú ideig megőrizni a fekete ruhák szép színét? Itt vannak, sőt extraként azt is elmondjuk, hogyan keltheted újra életre a megszürkült, egykor fekete ruhadarabjaidat!

Nem véletlen, hogy olyan sokan szeretik a fekete ruhákat, amik vonzóbbá tesznek, elegánsak és elképesztően jól kombinálhatók más színekkel, ezért senki ruhatárából sem hiányozhatnak. Kevésbé örömteli hír, hogy ha nem vagy kellően körültekintő a mosás során, egészen rövid idő alatt veszíthetnek a színükből, így pedig elvész a fekete ruhák varázsa, ami miatt annyira népszerűek!

Fekete farmer mosásban

Mivel kell mosni a fekete ruhákat?

Érdemes beruházni kimondottan fekete ruhák mosására kifejlesztett mosószerekre, hidd el, nem csak jól csengő marketingfogás, hogy más összetevőkre van szüksége a mosásra váró, sötétebb színű daraboknak! 

Ha ezt még nem tetted meg, de szeretnél máris jót tenni a fekete ruháiddal, válassz ki egyet az alábbiak közül, és öntsd a mosógépbe, mielőtt elindítanád a kiválasztott programot!

  • A szódabikarbónát nem csak a fehér ruhák mosásához használhatod! Kiváló szagsemlegesítő és nagyszerű folteltávolító, fekete ruhák esetében pedig azért érdemes fél bögrényit a mosógépbe önteni belőle, mert élénkebbé teszi a színüket, mindegy, milyen árnyalatúak.
  • Jó ötlet az is, ha fél bögre tengeri sót öntesz a mosógép dobjába, ez nemcsak abban segít, hogy elűzze az olyan erőteljesebb szagokat, mint amilyen például az izzadságé, hanem a szín stabilizálásában is számíthatsz rá.
  • Okos választás az is, ha 2 dl vízhez 4 dkg citromsavat kanalazol, elkevered, és a mosógépbe öntöd, ez ugyanis puhábbá varázsolja a ruhák tapintását és a fekete szín ragyogását is felerősítheti.

Elsősegély kifakult ruhákhoz

Ha megtörtént a baj, és a fekete ruhák sokat veszítettek eredeti színükből, megpróbálhatod orvosolni a problémát néhány egyszerű módszerrel, mielőtt úgy döntenél, hogy búcsút veszel kedvenc darabodtól vagy otthoni ruhafestéshez folyamodsz. Mosd ki a ruhát kézzel vagy géppel, majd áztasd be a ruhát 60 percre egy lavórnyi vízbe, és önts hozzá 1 csésze erős kávét vagy ugyanennyi fekete teát. 

Egyesek szerint ez a művelet a mosógépben is kivitelezhető úgy, hogy a mosási ciklus végén, még az öblítési fázis előtt az öblítő rekeszébe kell önteni a kávét vagy a teát, mi azonban ezzel nem mertünk próbálkozni. Egyrészt azért, mert résen kell lenni a megfelelő időzítés miatt, másrészt nem visz rá a lélek, hogy ilyen natúr színezőkkel tegyük kockára a későbbi mosásokhoz bepakolt ruhák szép színét.  

Frissen mosott és hajtogatott fekete ruhák

Extra tippek fekete ruhák mosásához:

  • A fekete színű ruhákat mindig a többi sötét ruhaneművel, kifordítva és alacsony hőfokon, kímélő programmal mosd! Ezt sokan elmulasztják, vagyis biztos a helye az 5 leggyakoribb mosási hiba között!
  • Szakértők szerencsésebb folyékony mosószert választani a sötét színű ruhákhoz mosópor helyett, mert ez utóbbi nem mindig oldódik fel teljesen a vízben, és fehér mikroszemcsék maradhatnak a szövetszálak között. Ez optikailag rontja az összhatást!
  • Még a szárításnál is érdemes kifordítva hagyni a fekete ruhákat, és amint megszáradtak, bevinni őket, mert a napon szárítás látványosan fakíthatja az anyagot.

Forrás: Via , Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?