6 tipp a mosáshoz, ha érzékeny a bőröd

2021. október 10.
Az érzékeny bőr nem csak egészségügyi kérdés, igazi életforma. Befolyásolja, milyen kozmetikumokat használhatunk, milyen anyagból készült ruhákat tudunk viselni. És arra is hatással van, hogyan kezeljük a mosást.

„Bármi kiválthatja a fájdalmas gyulladást, szárazságot, kontakt dermatitiszt és más bőrirritációt jelző tüneteket, ha valakinek érzékeny a bőre – mondta dr. Ife J. Rodney bőrgyógyász. – A mosószer, öblítő, sőt még a színfogó kendők is tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek hatással lesznek a bőrre. Fontos, hogy megfelelően mossuk és kezeljük a ruháinkat, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat és gyulladásokat.” Mivel nem úgy születünk, hogy tisztában vagyunk a mosás minden apró fortélyával, így főleg sok újdonságot kell megtanulnunk, ha az érzékeny bőr is bekerül a képletbe. 

mosas-6-tipp-erzekeny-bor

Speciális mosószer

„A leggyakoribb oka a bőrproblémáknak a mosószer – mondta dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati osztályának kozmetológiai és klinikai kutató részlegének igazgatója. – A hagyományos mosószerekben található illat- és színanyagok gyakran okoznak kiütéseket, melyek a kontakt dermatitisz tünetei. Ezek ugyanolyan vörös foltok, mint amilyen más krémektől vagy parfümöktől kialakulhat az érzékeny bőrűeknél. Viszketéssel és húzódó érzéssel járnak.”

Keressük tehát az olyan mosószert, amelyen külön jelzik, hogy illatanyagmentes. A szakember azt javasolja, próbáljuk meg kerülni a dioxán, ammóniatartalmú fertőtlenítő, szulfát- és ftaláttartalmú mosószereket is. „Ha a dioxánt keressük az összetevők között, az 1,4 dioxán vagy dietilén-dioxán névre figyeljünk – mondta dr. Rodney. – Az ammóniatartalmú fertőtlenítők általában az összetevők felsorolásának végén találhatók ammónium-klorid néven.”

A mennyiség is számít

Bár apróságnak tűnik, ám érzékeny bőr esetén nagyon fontos, mennyi mosószert rakunk a mosógépbe. „Okozhat problémát, ha túl sok mosószert használunk – mutatott rá Dr. Zeichner. – Ilyenkor a mosószer molekulái csapdába eshetnek a textilszálak között, ez pedig irritálhatja a bőrt, amikor felvesszük a ruhát. Ez akkor is megtörténhet, ha illat- és színezőanyag-mentes mosószert használunk. Kövessük az adagolási útmutatót. Nem lesz tisztább a ruha attól, ha több mosószert öntünk a gépbe.”

Ne használjunk színfogót és öblítőt

„Az öblítőt azért találták ki, hogy javítsa a ruháink állagát – magyarázta dr. Rodney. – Ehhez illatanyagokat, színezőket és olyan molekulákat raknak bele, melyek segítségével áthatolnak a szövetszálakon. Sajnálatos módon ez nagyon sok embernél válthat ki allergiát, bőrirritációt. Még csak érzékeny bőr sem kell feltétlenül hozzá.”

Nem kell azonban lemondanunk a puhaságról akkor sem, ha nem használunk öblítőt vagy vasaláskönnyítőt. Az ecet tökéletesen helyettesítheti az öblítőt, ráadásul anélkül, hogy allergizáló illat- és színezőanyagokat tartalmazna.

Öblítsünk kétszer

A legtöbb modern mosógépen már beállíthatjuk, hogy a program végén kétszer öblítse át a ruhákat. Ha érzékeny a bőrünk, mindenképp érdemes kihasználni ezt, a dupla öblítéssel ugyanis a maradék mosószermolekulák is kiáznak a szálak közül. Sőt, ha elkövettük azt a hibát, hogy mosáskor túl sok mosószert használtunk, még egy harmadik öblítés sem árt a ruháinknak.

Mossuk ki mindig az új ruhákat

Sokszor ismételt tanács, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindig mossuk ki az újonnan beszerzett ruháinkat. „Rengeteg vegyszer, festék, allergén és baktérium tanyázhat a felszínén egy új ruhának. Ha mosás nélkül vesszük fel, ezek mind a bőrünkre kerülnek, különösen ha meg is izzadunk, ami belátható, hogy milyen könnyen bőrirritációt okozhat” – figyelmeztetett dr. Rodney. 

Tartsuk külön a ruháinkat

Ha a családunk más tagjai szeretik az erősebb mosószereket vagy váltogatni az öblítőket, célszerű külön mosni a sajátunkat, vagy az érzékeny bőrűekét. Sőt, célszerű a szekrényben is külön pakolni a saját ruháinkat. „A szekrényben egymásra hajtogatott ruhákról a miénkre is átkerülhetnek az illatanyag-molekulák, melyek irritálhatják az érzékeny bőrt még ebben a mennyiségben is – mondta dr. Rodney. – A szennyes esetében ez nem olyan kapitális kérdés, mivel úgyis a mosógépbe kerülnek a ruhák.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!