Te is utálsz mosni? Ezt a 6 tippet imádni fogod!

2021. november 07.
Aki jól érzi magát a mosás, szárítás és vasalás soha véget nem érő körforgásában – egyáltalán, van ilyen? – az nem érzi át azt a kínt, ami már a szennyes átválogatásakor utat tör magának bennünk. Ha neked viszont ismerős, elmondjuk, hogy számolj le vele!

Te is imádod a frissen mosott, tiszta és puha ruhák illatát, az ahhoz vezető út bejárását viszont kész katasztrófának érzed? Ha ez segít valamit, eláruljuk, nem vagy egyedül! Néhány szakértő összefogott, hogy a megmentésünkre siessen és adott néhány szuper tippet, amitől egészen élvezetessé válhat a szennyeshegyek felszámolása. Most megosztjuk veled is!

6 tipp azoknak, akik utálnak mosni

Készítsd be a kedvenc podcastedet vagy hangoskönyvedet!

Persze legalább ilyen jó ötlet az is, ha összeszeded a szívednek kedves számokat, és kreálsz belőlük egy playlistet a mosáshoz! Ha szórakoztató a „háttérzaj” a ruhák szétválogatása, a mosógép be- és kipakolása közben, sokkal lelkesebben végzed majd a munkát. Hasonló a helyzet a teregetés, a vasalás, a ruhahajtogatás és az elpakolás esetén is – miközben örömteli dolgokat hallgatsz, szinte észrevétlenül leszel túl a nemszeretem feladatokon!

Szabd személyre a mosodádat!

Nemcsak a mosásra, hanem minden (házi)munkára igaz, hogy személyre szabott, színes és rendezett környezetben jobban megy. Dobd fel egy kicsit a fürdőszobát, a mosókonyhát vagy a vasalószobát, attól függően, hol fordulsz meg leggyakrabban amikor azért szorgoskodsz, hogy illatos és tiszta ruhák kerüljenek a szekrényekbe. Már egy kedves szobanövény is sokat dobhat a látványon, és talán nem is érzed majd magad annyira elhagyatottnak mosás közben!

Üzenj magadnak!

Amikor olyan munkát kell végezned, amit valójában a hátad közepére kívánsz, az összpontosítás is nehezebben megy, ez pedig óhatatlanul növeli a hibaszázalékot. Így eshet meg, hogy a szárítógépben végzi az, amit soha nem lenne szabad gépben szárítani, de megeshet az is, hogy a mosási hőfokot vagy a színek szerinti szétválogatást véted el. Csaknem az összes mosási balesetet megelőzheted, ha színes papírra veted, melyik ruha igényel kíméletesebb bánásmódot, és ezt ki is függeszted a szárítógépre vagy a mosógépre. A tarka post-itek vagy vicces formájú jegyzetlapok jobb kedvre deríthetnek mosás közben!

Legyen személyre szabott illata a ruháidnak!

Nem mintha gondunk lenne az öblítők illatával, de a mosási kedvet valamelyest fokozhatja, ha a kedvenc illatod lengi körül a frissen mosott, tiszta ruhákat. Ezt elérheted természetes illóolajokkal, mosóparfümökkel, amelyek nem mellesleg még a környezettel is kíméletesebbek a hagyományos mosószereknél és öblítőknél! Ha tetszik az ötlet, szerezz be egy mosáshoz és szárításhoz is használható mosógolyót, ami abban is segít, hogy spórolj a tisztítószerekkel!

6 tipp azoknak, akik utálnak mosni

Legyél igazi foltűző!

Furán hangzik, pedig a mosásra is igaz, hogy az apróbb sikerek hatalmas löketet adhatnak a lelkesedésednek: egy makacs zsírfolt eltávolítása hatalmas elégedettséget okozhat, főleg akkor, ha olyan ruhát csúfít el, amit imádsz és/vagy a drágább darabok közé tartozik. A szintetikus folttisztítók mellett bevethetsz olyan egyszerű trükköket a szódabikarbónán túl, mint a kréta: jól hallotad, elég némi fehér krétával besatírozni a zsírfoltokat, kicsit hagyni állni, majd mielőtt betennéd a mosógépbe, a biztonság kedvéért még egyszer áthúzni rajta párszor a krétát. A végeredmény meglepő lesz!

Állj hozzá pozitívan!

Sokkal jobban megy a munka, ha nem kényszerként, hanem örömteli eseményként tekintesz rá. Nos, a mosást is át lehet így fordítani! Shelley Brown például azt mondja, hetente egyszer mos, akkor viszont több körben. A negyven-ötven perces mosási ciklusok tökéletesek arra, hogy magával foglalkozzon: feltesz egy arcmaszkot, hajpakolással szépül, kiszedi a szemöldökét, lereszeli a körmeit, de van, hogy meditálásra használja az időt, vagy ha úgy tartja kedve, szimplán csak olvas. Ne görcsölj rá a mosásra, inkább hasznád ki az időt, amit a saját örömödre fordíthatsz, amíg a ruhák tisztulnak!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?