Az 5 leggyakoribb hiba, amit mosáskor elkövethetsz

2021. június 07.
Hiába végzi a mosógép a munka oroszlánrészét, így is marad jó pár hibalehetőség, amibe belefuthatsz a mosás során, ennek pedig a ruháid isszák meg a levét. Mutatjuk, mit csinálj mától másképp!

Nézd végig alaposan a ruháidat: bizonyára nem csak lenből, pamutból, gyapjúból vagy bambusztextilből készültek, hanem van köztük olyan is, ami részben vagy egészben szintetikus alapanyagokból készült. Bár ezek megítélése az utóbbi években egyre kedvezőtlenebbé vált, jó oka van a térhódításuknak! Ha pedig sokat használod, minden bizonnyal gyakran mosod is azokat – a nagy kérdés már csak az, hogy helyesen teszed-e?

mosási hibák

A szintetikus anyagok, mint amilyen a poliészter, a spandex, a mikrofibra vagy a polár anyag – ahogy a gyűjtőnevük is mutatja – nem természetes eredetűek, és annak reményében fejlesztették ki azokat, hogy tartósabbak lesznek és praktikusabb viseletnek számítanak majd. Igazán nagy hasznát veheted a szintetikus anyagból készült ruháknak, legyen szó sportolásról, úszásról vagy kényelmes viseletről (a leggingsek többsége ebből készült). Ugyanígy szintetikus anyagból állítják elő a sportmelltartókat, a báli ruhákat, de sok takarításhoz használt törlőrongyot is. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze rugalmasságát a fitnesznadrágod és minél hosszabban tartson a fürdőruhád vízlepergető hatása, szívleld meg az alábbi tanácsokat, amelyek Patric Richardson mosási szakértőtől származnak.  

1. Ne mosd együtt a műszálas anyagokat másokkal!

Ha alkalmanként műszálas ruha is kerül a mosógépbe a természetes anyagok mellé, nem valószínű, hogy nagy kár ér, de ha fontos számodra, hogy hosszabb ideig megőrizzék a jó minőségüket és minél tovább ellássák a funkciójukat, inkább válogasd külön a szennyes ruhákat! Ezt azért fontos megtenni, mert a szintetikus anyagból készült ruháknak nagyobb a nedvszívó képességük (ez szuper, amikor az edzés során izzadsz), ezért a mosás végén kellemetlen szaguk lehet, és olyan érzést kelthetnek, mintha visszamaradt volna bennük a mosószerből. A műszálas anyagból készült ruhákat mosd csak műszálas ruhákkal, és nem kell ilyen meglepetésektől tartanod!

2. Ne használj hagyományos mosószert a műszálas anyagokhoz!

A képlet ugyanaz, mint az előbb: a hagyományos mosószerek gyakran tartalmaznak kőolajszármazékokat, amiket a műszálas ruhák magukba szívhatnak. Ha ez megtörténik, a sportmelltartód veszíteni fog a tartásából, és nem nyeli majd el úgy a verejtéket, mint korábban. A takarításhoz használt mikroszálas rongy sem lesz olyan hatékony nedvszívó, mint a kezdet kezdetén. A hagyományos mosószerek helyett válassz inkább oxigénes fehérítővel kombinált mosószappant vagy enzimekkel felturbózott mosószert!

3. Használj mosózsákot!

Amikor műszálas anyagból készült ruhákat mosol, a szemnek láthatatlan méretű műanyagszemcsék kerülnek a vízbe, amelyek komoly kárt tehetnek az élővizekben. Ennek elejét veheted az úgynevezett guppyfriend mosózsákok használatával, megakadályozva, hogy a mikroplasztik kikerüljön a mosógépből.

mosási hibák

4. Ne tedd szárítógépbe a műszálas ruhákat!

A szintetikus anyagból készült ruhákat vétek szárítógépben szárítani, a magas hőmérséklet ugyanis visszafordíthatatlan károkat okozhat a textil rugalmasságában és minőségében. Plusz egy ok, hogy ne tedd a szárítógépbe a műszálas holmikat: az anyaguknak köszönhetően rendkívül gyorsan megszáradnak a szabad levegőn is, így teljesen felesleges a géppel bajlódni!

5. Ne mosd túl gyakran a műszálas ruhákat!

A szakértő szerint hajlamosak vagyunk a kelleténél gyakrabban mosni a ruháinkat, vagyis ez az intelem nem csak a szintetikus alapanyagokra vonatkozik. Ha erre nem figyelsz oda, és továbbra is elköveted a tipikus mosási hibát, a ruháid rövid időn belül kinyúlnak és rosszul állnak majd rajtad, elveszítik a tartásukat, így jóval lestrapáltabbnak néznek ki a kelleténél. Ha a jóganadrágodban csak filmet néztél a kanapén, semmi szükség a mosógépbe dobni, ha viszont átizzadtál benne egy kiadós jógaórát, mehet is a mosásba!

Forrás: ApartmenttherapyFotó: Getty Images

Ezt láttad már?