Ne idén, drágám! – Hogyan élhető túl egy szexmentes házasság?

2022. március 01.
A negyvenes éveikben járó párok ötöde szinte egyáltalán nem szexel, évek telnek el intimitás nélkül. Nem reménytelen azonban visszahozni a szikrát!

Működhet egy házasság szex nélkül? A párok egy részénél ez igazi töréspróba, ám szinte mindenki meg tudja indokolni, miért és hogyan jutott idáig a házassága. Vágylohasztó horkolás, egyszerűen elfogyott a pár közötti kémia, de akár a hálószobai aktivitást felváltó hobbi is okozhatja, ha egy pár életéből kikopik a szex. A YouGov felmérése szerint a 40–44 év közötti párok közel ötöde nem szexel. 74 éves korra ez az arány már 57 százalék. A szexuálisan aktív párok esetében is heti egy alkalmat jelent a rendszeres együttlét a negyvenes éveikben. 

hazassag-szex-nelkul

„A szexnélküliség csak akkor probléma, ha problémát jelent” – mondta Ammanda Major párterapeuta arra utalva, hogy ha különbség van a pár tagjainak igényei között, az egyikük többet akarna, míg a másikat nem érdekli a szex, akkor van valódi gond.

Ezzel küzd az a pár is, amely 11 éve van együtt, és kilenc hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy nem szexel többé, a nő kérésére. „Sosem volt túl szenvedélyes valaki” – mondta a 46 éves férj, ám ami egy darabig csupán eltérő mértékű érdeklődésnek tűnt, az évek során idegesítő zsákutcává nőtte ki magát. Amikor a férj, nagyjából egy évvel korábban, elkezdte kommunikálni a fizikai intimitás iránti vágyát, „ahelyett, hogy változtatott volna, azt mondta, hogy neki jó így”, mondta a férj, aki szereti a feleségét, és akinek a felesége azt javasolta, hogy keresse a testi örömöket valahol máshol, a házasságán kívül. „Szavakkal nem leírható, mit éreztem. Megszégyenültem. Egyszerűen nem értem a gondolkodását, amikor szerelemről, románcról, intimitásról és vágyról van szó.”

Michele Weiner-Davis terapeuta TED-előadását több mint 7,5 milliószor nézték meg. Ebben azt mondja, hogy a szexszel kapcsolatos eltérő igények esetén általában az a személy irányítja a kapcsolat szexuális részét, akinek alacsonyabb a szex iránti érdeklődése. Ők azt várják, hogy a párjuk elfogadja ezt, nem reklamál, monogám marad, „és ez szerintem egy működésképtelen szerződés, ami gyakran hűtlenséghez, és végül váláshoz vezet. Egyszerűen azért, mert igazságtalan” – mondta Weiner-Davis, hozzátéve, hogy a párjuk sokszor egyszerűen csak vár és reménykedik, hogy a másik megváltozik – eközben elutasító a másik érzéseivel kapcsolatban –, és nagyon ritkán következik csak be ilyen. „Ezért biztos, hogy a párterapeutáknak örökké lesz munkája” – mondta félig viccelődve Weiner-Davis.

„Mindig elcsodálkozom, mennyi pár képtelen őszintén beszélgetni a szex hiányáról – jelentette ki Rachael Alexander. – Sok nő mondja, hogy nem szereti a szexet. Én is ezt mondtam, míg házas voltam – vallotta be a 48 éves nő. – Úgy gondoltam rá, mint valami kötelességre, amit meg kell tennem. Ekkoriban aktívan kerültem is a szexet, menstruációra, fejfájásra vagy fáradtságra hivatkoztam, miután a kisgyerekünkkel voltam egész nap.” Alexander azóta válási tanácsadóvá képezte magát, aki szerint a nők esetében a rossz szexuális élet a leggyakoribb ok, amiért ki akarnak lépni egy házasságból. „Kérdezzünk meg bárkit, aki azt mondja, nem izgatja a szex, valóban a szexet nem akarja-e, vagy csak azzal a bizonyos emberrel nem akar szexelni? Nagy különbség van a kettő között.”

A vágy nagyban függ az életszakasztól is, amiben vagyunk. Az első találkozások felfokozott állapotától, amikor mást sem akarunk, csak szexelni, eljutunk a hétköznapokig, gyerekeink lesznek, gondoskodnunk kell öregedő szüleinkről, általános stressz és a mókuskerék könnyen kikezdi a vágyat. Ez normális. Sőt, az is normális, ha időszakosan elveszik a szex iránti érdeklődés, ami nem azt jelenti, hogy nem is tér vissza.

A 47 éves nő hat évvel házasságkötésük után hagyott fel a szexszel a férjével. „Nem érzem, hogy bármit vesztenénk – mondta, hozzátéve, nyitott arra, hogy valamikor majd újrakezdjék. – Lehet, hogy egy nap újrakezdjük, de számomra ez nem egy olyan dolog, amiről úgy érzem, feltétlenül szükségünk van a kapcsolatunkhoz. Inkább nem szexelek, minthogy rossz vagy kínos szexben legyen részem.” Szerinte a rendszeres szex is pont olyan elvárás lett egy házasságban, mint a jól fizető munka, az egzotikus nyaralás, a tökéletes otthon és a gyerekek. „Szerintem változóban van a házasság definíciója, és a szex körüli elvárásaink is változnak.” Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy a menopauza fizikai tünetei és a gyereknevelés volt az, ami konkrétan a libidója eltűnéséhez vezetett. 

A kutatások szerint a közösségi oldalak és más olyan tényezők, melyek elterelhetik az ember figyelmét, szintén szerepet játszhatnak ebben. Egy 2019-es kutatásban azt vizsgálták, hányszor szexelnek a párok havonta, és azt figyelték meg, hogy a telefonok és a különböző ingerek, melyek a szabadidőt felemésztik, tulajdonképpen elveszik az időt az intimitástól. Weiner-Davis szerint a legjobb módja annak, ha orvosolni akarjuk a szexuális vágy eltűnését, különösen nők esetében, ha hagyjuk, hogy a párunk fizikai igényei vezessenek. „Bárcsak annyi pénzem lenne, ahányszor azt hallottam nőktől, hogy nem voltam olyan hangulatban, de miután elkezdtük, remek volt – mondta a terapeuta, aki szerint a nőknek sokkal inkább reszponzívnak kellene lenniük, ahelyett, hogy azt várnák maguktól, azonnal szexi hangulatba kerülnek, csettintésre. –Szükség van olyan ingerekre, melyek emlékeztetnek arra, hogy egykor nagyon is érdekelt a partner fizikai közelsége.”

Ez lehet akár egy beszélgetés is a terapeuta szerint, ami nem mindig vezet szexhez vagy orgazmushoz. Még a legkisebb fizikai intimitás is olyan erővel bír, mely azt éreztetheti, hogy jó így, közel vagyunk egymáshoz, akarnak minket és szeretnek.

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!