7 dolog, amit senki sem mondott a szülés utáni szexről

2021. november 23.
Mit mondanak a szülők, amikor arra kérik őket, beszéljenek őszintén arról, milyen a szex azután, ha letelik a gyermekágyi időszak a baba születése után, beleértve a tejtől szivárgó melleket, hüvelyi szárazságot, sok minden más mellett?

Amikor kisbabánk lesz, az emberek általában a gyakorlati jellegű dolgokról beszélnek, és leginkább a végtelen szoptatásokról, pelenkacserékről és átvirrasztott éjszakákról szóló (rém)történeteket osztják meg velünk. Sokkal ritkábban esik szó arról, milyen lesz a szex a baba megszületése után. Azt persze tudjuk, hogy közvetlenül a szülés után hat hétig nem javasolt az együttlét, hiszen időt kell adnunk a testünknek a gyógyulásra, függetlenül attól, hüvelyi úton vagy császármetszéssel jött a kisbabánk világra. A gyermekágyi időszak letelte után esedékes vizsgálaton aztán általában zöld utat adnak az orvosok a szexre és a testmozgásra. Ám még akkor is, ha teljesen problémamentes volt a várandósságunk és a szülés, időre van szükségünk ahhoz, hogy érzelmileg és fizikailag alkalmazkodjunk a változásokhoz. A hat hét után sem lesz ugyanolyan a testünk, a hormonok viharos hangulatingadozásokat produkálnak ilyenkor bennünk, ami a libidóra is kihat, elképesztően érzékenyek lehetünk, és a testünk sem ugyanúgy működik, mint a szülés előtt. 

Sokan bár zöld lámpát kapnak a szexre a hathetes kontrollvizsgálaton, közel sem állnak készen arra, hogy újra együtt legyenek párjukkal. Egy 2019-es felmérés szerint az újdonsült anyák 38 százaléka csupán 6-12 hónappal a szülés után kezdte úgy érezni, hogy egyáltalán gondolni tud a szexre. Ezzel szemben 11 százalék mondta azt, hogy alig várta, hogy leteljen a hat hét, és már sokkal hamarabb összebújt volna párjával. Ez is jól mutatja, hogy egyénenként változik, kinek hogyan reagál a teste egy olyan elementáris élményre, mint a szülés. Ám még azoknak is okozott – nem feltétlenül kellemes – meglepetést a szülés utáni szex, akik nehezen bírták ki a gyermekágyi időszakot fizikai együttlét nélkül. 

szex-szules-utan

A természetes nedvesedés fájdalmas hiánya

„A szülés utáni szex kicsit fájdalmas volt. Amikor az orvosom engedélyezte a szexuális együttlétet, nem aggódtam miatta. Ám amikor először sor került rá, kicsit más érzés volt fizikailag. Nem mondanám rossznak vagy kifejezetten fájdalmasnak, de más volt – mondta egy 29 éves, egygyermekes édesanya, akinek másfél éves a kislánya. – Idővel rájöttem, mi okozza a különbséget. Például sokkal szárazabb volt a hüvelyem. Több előjátékra volt szükség, hogy beinduljon a természetes nedvesedés.”

Az első kifejezetten fájhat, de idővel jobb lesz

„Fájt! Amennyire azt hittem, hogy készen állok rá, annyira nem volt így. Két hüvelyi szülés után gyors egymásutánban – a gyerekeim között 12 hónap a korkülönbség –, a dolgok egyszerűen nem voltak ugyanolyanok odalent. Azok a pózok, amik korábban kényelmesek voltak és élvezetesek, egyszerűen fájdalmassá váltak. Meg kellett tanulnom, hogy legyek türelmes, és a férjemnek is. A jó hír, hogy idővel egyre jobb lett” – mondta egy kétgyerekes anyuka. 

A császármetszés után sem olyan könnyű újrakezdeni

„A legtöbb ember tudja, hogy nem emelhet nehezet vagy sportolhat császármetszés után. Ez a szexre is vonatkozik legalább 6-8 hétig a császármetszés után, hogy az alhason húzódó sem gyógyulhasson. Nem is nagyon kívántam a szexet – vallott érzéseiről egy anya, akinek két éves a kisfia. – A testem egy nagy hasi műtét után regenerálódott, miközben egy újszülöttről gondoskodtam. Ezek mögött a szex nem szerepelt a fontossági listám élén jó darabig. Nagyon kimerült voltam.”

A szoptatástól túlérintettnek érezhetjük magunkat

”Cseppet sem éreztem magam szexinek hat héttel a szülés után. Erről főleg az tehetett, hogy a szoptatás hatalmas fizikai megterhelést jelentett. Úgy éreztem magam, mint aki mást sem csinál, és egyáltalán nem vágytam rá, hogy megérintse bárki is a testemet. Szerencsére nagyon stabil és együttérző, támogató párom van, aki soha, semmivel nem nyomasztott, hogy olyat tegyek, ami nem esik jól. A jó kommunikációnak köszönhetjük azt is, hogy új módon találtuk meg az egymás közötti intimitást” – mondta el a 34 éves anya, hogyan érzett a szexszel kapcsolatban a gyermeke születése után. 

Az új közös élmény jobbá teheti a szexet

„Azt hittem, hogy a szex a szülés után nem lesz túl jó. Ám az után az intenzív élmény után, amin együtt mentünk keresztül a férjemmel, a szerelmeskedést sokkal szenvedélyesebb élménnyé tette. A gyermekünk a mi ágyunkban alszik, így kreatívnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hol szexelük. Ez sokkal több játékosságot visz az együttlétekbe, olyan helyeken szexelünk a házban, ahol korábban sosem jutott volna eszünkbe. Azt is megfigyeltem, hogy a hüvelyi szülés után bizonyos pózok sokkal jobbak lettek. Ez tényleg olyan dolog, amire nem számítottam volna szülés után” – mesélte egy 28 éves anya. 

Megtanuljuk értékelni a gyors meneteket

„Általában kell egy romantikus vacsora, hosszú előjáték ahhoz, hogy olyan hangulatba kerüljek, hogy szex legyen a vége. Egy újszülöttel az időzítés teljesen kiszámíthatatlan. Ha a tökéletes pillanatra várnánk, soha nem lenne olyan a hangulat, és talán soha nem szexelnénk” – mondta egy egyéves kislány anyukája. 

Ez is csak átmeneti állapot

„Mondhatunk nemet a szexre. Szerethetjük a párunkat és akarhatjuk, hogy mindenki boldog és elégedett legyen, de ha a testünk még nem áll készen vagy fáradtak vagyunk, vagy csak nem vagyunk olyan hangulatban, nem baj, ha hanyagoljuk kicsit a szex témát. A dolgok javulnak és visszatér egyszer a normálishoz közelebbi állapotba. Addig is marad a szex szólóban, vagy megtalálhatjuk a módját annak, hogy más módon, például orális szexszel szerezzünk örömet a másiknak” – jelentette ki egy 32 éves, kétgyermekes édesanya.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!