Erotikus álmok: mit jelent a 10 leggyakoribb szexfantázia álmunkban?

2022. január 24.
Kifejezetten jó érzés lehet, amikor szexszel álmodunk. Vagy éppen teljesen pánikba esve ébredünk, attól függően milyen helyzet jelent meg előttünk alvás közben. Van, hogy teljesen összezavarodva ébredünk, akár ijedten, ha az álom megcsalásról, egy exünkről vagy múltbeli traumáról szólt. Jobb éjszakákon viszont akár a csúcson is érezhetjük magunkat, ha arról álmodtunk, épp a kedvenc hírességünkkel szexeltünk. Szerencsére minden erotikus álom teljesen normális és egészséges a szakértők szerint. De mit jelentenek ezek az álmok?

„A szexuális töltetű álmok a pubertás alatt jelennek meg először” – mondta Michael Breus alvásszakértő, hozzátéve, hogy a serdülőkor után csökken ugyan az erotikus álmok gyakorisága, ám nem szűnnek meg teljesen. Holly Richmond szexuálterapeuta hozzátette, hogy a kliensei nyolcvan százaléka számol be ilyen típusú álmokról. 

A szakértők szerint mindenkinél megfigyelhetők hasonló, gyakori forgatókönyvek. Ezekben az erotikus álmokban általában exek, hírességek, megcsalás és akár orgazmus is szerepelhet. Vannak szexuális tartalmú rémálmok is, ez általában valamilyen trauma, nemi erőszak elszenvedése vagy poszttraumás stressz szindróma esetén gyakoriak. A szakértők segítenek megérteni, a különböző szexuális töltetű álmok mit jelentenek, miért jelennek meg alvás közben és melyek a leggyakoribb típusok. Annyit elárulhatunk, az agyunk imád a tilosban járni.

erotika-szex-alom-alvas

A főnök és én

Gyakran álmodunk olyan személlyel, akivel tudjuk, hogy nem lehet kapcsolatunk, mint például a főnök vagy egy munkatárs. „Ezek az álmok a leggyakoribbak – mondta Richmond. – Nagyon ritka, hogy valaki tényleg odáig legyen a főnökéért, az álom inkább a hatalmi dinamikáról szól. A háttérben olyan kapcsolati viszonyok állhatnak, melyeket jobban kellene kontrollálnunk, és ezt fejben, álmunkban szexuális viszonyok közé vetítve játsszuk le. Nagyon ritkán van valódi szexuális összetevője ezeknek az álmoknak” – hangsúlyozta még egyszer a szakértő, hozzátéve, semmi okunk a szégyenkezésre, a munkahelyi szex az egyik leggyakoribb téma az erotikus álmokban.

Hírességek az álmokban

A szakértő szerint nagyon gyakoriak a hírességekkel kapcsolatos szexuális álmok is. „Ezek az álmok nagyon jót tehetnek az önbizalomnak, hiszen mi növelné jobban az egónkat, minthogy megkaptunk valakit, aki teljesen elérhetetlen számunkra. Még ha csak álmunkba is” – mondta Richmond. Tennivalónk nincs ezzel kapcsolatban, csak élvezzük. És nem, nem számít megcsalásnak, ha álmunkban Jude Law-val szexeltünk.

Szexi álom az exünkkel

Az olyan erotikus álmokból a legnehezebb felébredni, melyekben az exek szerepelnek. A hírességekkel szemben a volt párunkkal hosszú és bonyolult közös múltunk lehet, ami összetett érzéseket eredményezhet. Az, hogy a volt párunkkal szexelünk álmunkban, nem jelenti azt, hogy valóban szeretnénk vele együtt lenni. Inkább arra utal a szakértő szerint, hogy van még megoldatlan kérdés közöttünk. „Még lehetnek olyan kapcsolati dinamikák, melyeket el kell rendezni, ki kell bogozni –mondta Richmond. – Kérdezzük meg magunktól: mit akarunk mondani a szexen keresztül? Meg akarunk érteni valamit? Az irányítást akarjuk visszakapni saját magunk felett? Általában vannak még elvarratlan szálak, amik nem a szexszel kapcsolatosak.”

Álmok, amiket szégyellünk

Van, amikor egészen vad történetek kerekednek az álmainkban. Például visszatérünk az iskolába, ám nem a házi feladatot felejtettük el, hanem meztelenek vagyunk és mindenki rajtunk nevet. De olyan is előfordulhat, hogy rémülten ébredünk egy olyan szexuális álomból, amiben olyan dolgok történnek, amikre a való életben valószínűleg sosem kerülne sor, például csoportos vagy megkötözős szexet élünk át éppen. 

Ezeknél az álmoknál a leggyakoribb, hogy halálra váltan, teljes sokkban ébredünk. Ilyenkor próbáljuk tudatosítani, hogy ez csak egy álom volt, és az agyunk, képzeletünk találta ki azokat a forgatókönyveket, melyek miatt szégyenérzet tölt el, különösebb jelentés vagy cél nélkül.

Szexi álmok olyan nemről, amihez nem is vonzódunk

A szexuálterapeuta azt mondta, rengetegen fordulnak hozzá olyan álmok miatt, melyekben olyan emberekkel éltek át szexuális élményt, akikhez normális esetben nem vonzódnak és nem is vonzódtak soha. A leggyakoribb forgatókönyv szerint heteroszexuális nők álmodnak leszbikus szexről, még akkor is, ha soha nem akartak nővel együtt lenni a való életben. „Sok ember szereti az olyan pornófilmeket, melyekben olyan nemű emberek szerepelnek, akikkel nem randiznának. Ez teljesen normális, nincs semmi baj azzal, ha a szexuális életünkbe nem passzoló eseményeket nézünk, látunk – mondta Richmond. – Ugyanakkor ha nem vagyunk elégedettek, gondoljuk át, mit jelenthetnek ezek a fantáziák, és hogyan illeszthetnénk be a kapcsolatunkba.”

Álmodozás a párunkról

Vannak, akik a jelenlegi párjukról álmodnak hírességek helyett. „Sok szexuális álomnak van ugyanakkor egy tiltott aspektusa. Ezek az álmok a kapcsolat korai fázisában a leggyakoribbak, vagy olyan élethelyzetben, amikor távol vagyunk egymástól és elérhetetlen a párunk” – mondta Friedman. 

Szex új helyen

Nyilvános mosdóban, gyermekkori hálószobánkban, orgián: gyakran olyan helyen zajlik az erotikus álom, ahol általában nem szoktunk szexelni. Ahogy már említettük, a szexuális jellegű álmokat gyakran a tiltott gyümölcs motiválja. „Gyakori elem a szabadság ezekben az álmokban – mondta Richmond. – Van olyan dolog, amit szerettünk volna már rég, de sosem próbáltuk? Vágyunk rá, hogy emberek nézzenek közben? Vagy jólesik az izgalom, hogy rajtakaphatnak? Használjuk ezeket az álmokat arra, hogy a való életünkben megtesszük, amit szeretnénk.”

Poszttraumás álmok

A nemi erőszak és a szexuális zaklatás nem a szexről szól. Hatból egy nő esik áldozatul hasonló bűncselekményeknek, az LMBTQ+ emberek négyszer olyan gyakran áldozatai erőszakos bűncselekményeknek, nemi erőszaknak és zaklatásnak. „A PTSD teljesen más hátteret ad a szexuális jellegű álmoknak, mint a többi példa” – mondta Breus. “Ezekre a rémálom a legjobb szó, és még ez is enyhe kifejezés. Fontos tudnia annak, aki ilyet él át, hogy nincs ezzel egyedül. A szexuális erőszak áldozatai a támadás után nagyon gyakran élnek át PTSD-álmokat, sokaknál még egy évvel az eset után is előfordulnak. Ez a test feldolgozási folyamatának része – folytatta a szakértő. – Lehetnek eltérések az álomban, és az is előfordulhat, hogy az álom nem megy elég mélyre ahhoz a tudatalattiban, hogy következtetést lehessen levonni belőle. Gyakori, hogy az áldozat pont abban a pillanatban felébred, mielőtt az erőszak bekövetkezne.”

„Egy ponton ezek az álmok elmúlnak. Megváltoznak, túlélő lesz az áldozatból. Ez általában akkor következik be, amikor a terápiás munka nyomán megérti valaki, hogy nem az ő hibája, ami történt” – mondta Richmond. 

erotika-szex-alom-alvas

Orgazmus álmunkban

Nem lehet kihagyni a felsorolásból a legendás álomszexet, ami a pubertás korral kezdődik. „Ezek azok az álmok, amikor ejakuláció történik alvás közben. Ezalatt szexuális témájú álmokat élünk át” – mondta a szexuálterapeuta. 

Természetesen nem múlnak el ezek az álmok a tinikorral és nem csak férfiakkal történhet. A nők is ébredhetnek arra az éjszaka közepén, hogy orgazmusuk van. „Náluk befolyásolja ezeket az álmokat, éppen milyen fázisban vannak a ciklusukkal, milyen hormonok dominálnak éppen – mondta Richmond. – Sőt, a terhesség alatt is gyakoriak az ilyen orgazmussal járó álmok.”

Álmodban megcsal a párod

Nem túl kellemes arról álmodni, hogy megcsal a párunk, teljesen mindegy, hányszor mondjuk el magunknak utána, hogy ez csak egy álom volt. Esetleg a tudatalattink akar valamit jelezni? Igen, de pánikra semmi ok a szakértők szerint. „Ez nem azt jelenti, hogy a párunk megcsal, nem árt azonban beszélnünk egymással – mutatott rá Richmond. – Fontos, hogy az ember hallgasson a megérzéseire, de azt mindenképp tudatosítanunk kell, hogy ne gondoljuk túl.”

A megcsalásos álmok arra utalhatnak, hogy aggódunk valamiért vagy nem érezzük magunkat biztonságban. De rengeteg dolog megnyilvánulhat ezekben a megcsalásos álmokban. A szexuálterapeuta ezért azt javasolja, beszélgessünk nyíltan és őszintén. Mondjuk el az álmunkat is, és tegyük hozzá azt is, hogy tudjuk, ez nem a valóság, ugyanakkor félünk és szorongunk. Beszéljünk arról, hogyan érez mindkettőnk a kapcsolatunkról. 

Szexi álmok és az alvás közbeni szex

Az alvásszakértő elmondta, hogy az erotikus álmok az alvás REM-fázisában születnek. „Vannak olyan helyzetek, amikor az emberek egyszerűen megteszik, amit álmodnak, ez teljesen normális. Gondoljunk csak az alvajárókra, az alvás közbeni beszédre. Más cselekvések is megtörténhetnek, amiket álmodunk. Ez teljesen öntudatlan dolog, ami hajlam kérdése, kinél jelentkezik a REM-fázisban.”

A legtöbb esetben a másik fél ébren van ilyenkor, ,és örül a szexnek. Ugyanakkor ha mi nem tudunk erről, az okozhat komplikációkat a párkapcsolatban, olyan érzést kelthet, hogy kihasználnak. Ha tudjuk, hogy velünk ez előfordul, felkereshetünk alvásspecialistát, aki megoldhatja a problémát, ha problémának tekintjük.

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!