Így viseld gondját a fikusznak, hogy szeressen nálad lakni

2022. március 06.
A fikusz egyike a legelterjedtebb szobanövényeknek, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy nincsenek nagy igényei, ám ahhoz, hogy egészséges maradjon és hosszú életű legyen, érdemes megszívlelni az alábbi tanácsokat.

A fikusz élénkzöld színű, ovális levelekkel teszi szebbé az otthonodat. Három leggyakoribb, Magyarországon is előforduló típusa a szobafikusz (azaz a Ficus Elastica), a kisleveű fikusz (Ficus Benjamin) és az úgynevezett lantlevelű fikusz (Ficus Lyrata). Délkelet-Ázsiából származik, ahol meleg, párás levegő veszi körül. Kétbalkezes kertészek is nagy eséllyel életben tarthatják, elég néhány egyszerű szabályt szem előtt tartani. A gondoskodást nemcsak esztétikus megjelenésével hálálja meg, hanem a levegő minőségének javításával is, a fikusz ugyanis egyike azoknak a szobanövényeknek, amelyek tisztítják a lakás levegőjét.

Fikusz szobanövény gondozása

Hol érzi magát legjobban a fikusz?

Ha csak dióhéjban válaszolhatnánk, annyit mondanánk, hogy tedd világos helyre ügyelve arra, hogy ne érje erőteljes, közvetlen napfény. Kiteheted akár a szabadba is, de mindig tartsd rajta a szemed, mert ha tűz rá a nap, visszafordíthatlanul károsodhatnak a levelei. A legjobb tehát az ablakok közelében elhelyezni, bizonyos időközönként elforgatva a cserepét, hogy minden részének kijusson a szobába áradó fényből. Ha úgy látod, hogy a növény levelein sárga pöttyök jelennek meg, netán száradni kezdenek és lehullanak, nagy valószínűséggel azt akarja a tudtodra adni, hogy a lakás nem jó pontján helyezted el.

Mivel a fikusz eredetileg trópusi klímához szokott, kifejezetten jó néven veszi, ha meleg és párás körülötte a levegő. Nyilván egy lakótelepi lakásban ezt nehéz biztosítani számára, a növény azonban már azért is hálás lesz, ha nem teszed ki nagyobb hőingadozásnak például azzal, hogy a fűtött lakásban rányitod az ablakot, és hirtelen hideg levegő éri. Legjobban 20-22 fokon érzi jól magát, de ha nyáron ennél magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála abban a szobában, ahol tartod, nem fognak lehullani a levelei!

Gondoltad volna, hogy az angol királyi család kedvenc növényei között is helyet kapott a fikusz?

Mennyire vízigényes növény a fikusz?

Fontos, hogy ne felejtkezz meg a szobanövény rendszeres öntözéséről, lényeges azonban az is, hogy ne vidd túlzásba a locsolást. Az őszi–téli időszakban általában a heti egyszeri öntözés is bőven elegendő neki, aztán ahogy emelkedik a hőmérséklet, a vízigénye is változhat. Azt, hogy tocsogjon alatta a víz évszaktól és külső hőmérséklettől függetlenül jobb elkerülni, ugyanis gyökérrothadást okozhat, onnan pedig nem nagyon van visszaút.

Fikusz szobanövény gondozása

Plusz 3 tipp:

  • Mivel ez a szobanövény nemcsak az öntözés során jut vízhez, hanem a levelek pórusain keresztül is, 4-6 hetente érdemes nedves és puha ronggyal áttörölgetni a leveleit, főleg akkor, ha nagyobb a levegő porkoncentrációja.
  • Tanácsos rendszeresen átvizsgálni a szobanövényt, hogy egészséges-e, legtöbbször atkák és gyapjastetvek veszélyeztetik az egészségét.
  • Ajánlott tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű  talajba ültetni, ugyanis csak ebben fog szépen fejlődni.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?