A növények tényleg sikítanak metszés közben?

2021. június 13.
Köztudott, hogy azok a növények, amelyekkel beszélgetnek, gyorsabban nőnek és hosszabb ideig egészségesek maradnak – ennek fényében nem meglepő, hogy a növények olykor válaszolnak is, csak épp nem halljuk, amit mondanak!

Bár nem rendelkeznek aggyal, mint mi, emberek, a növények is okosak: nemcsak arra képesek, hogy egymással kommunikáljanak, hanem a rovarokkal is kapcsolatba tudnak lépni. Ahogy minden élőlénynek, a növényeknek is az életben maradás az elsődleges céljuk, a kutatók pedig megfigyelték, hogy amikor metszeni vagy vágni kezdjük őket, olyan hangot hallatnak, ami leginkább az emberi sikoltásnak felel meg. 

Tényleg sikítanak a növények, mert fáj nekik a metszés

Mielőtt mardosni kezdene a lelkifurdalás az összes megmetszett vagy levágott növényért, jó, ha tudod, hogy a gerinces élőlények az idegrendszerüknek köszönhetően érzik a fájdalmat, a növények azonban nem rendelkeznek ilyennel. Emiatt szinte teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a növények sikolya nem fájdalomérzet miatt hangzik fel, hanem azért, mert a túlélés érdekében kommunikálni próbálnak.

Mégis hogyan sikíthatnak a növények?

A Cold Spring Harbour laboratórium munkatársai dohánycserjéken és paradicsompalántákon kísérleteztek. Vizsgálataik során arra jutottak, hogy vészhelyzet esetén–- amelyet a növények is képesek stresszhelyzetként megélni! – hangot hallatnak, ezt azonban olyan frekvencián teszik, amely az emberi fül számára nem fogható. A növények életében a legfőbb stresszforrást a szárazság, a rovarok zavaró tevékenysége és az olyan kertészeti műveletek jelentik, mint amilyen például a metszés. 

Bizonyos élőlények képesek arra, hogy több méter távolságból is meghallják a növények „segélykiáltását”, ami így akár életmentő is lehet számukra. A kutatók biztosak abban, hogy ha az emberek is hallanák a növények hangját, sokkal szorosabb kapcsolatot alakíthatnánk ki velük, és sokkal jobban megérthetnénk őket, mint most. Arra ezidáig nem derült fény, hogy minden növény képes-e a hangadásra, vagy csak bizonyos fajták, ezért nem kell attól tartanod, hogy az otthonodban lévő növények titkos frekvencián kiáltoznak a hátad mögött!

Tényleg sikítanak a növények, mert fáj nekik a metszés

Azért mert sikítanak, lehet még metszeni a növényeket?

A válasz határozott igen: ahogy az emberekre, úgy a növényekre is igaz, hogy nem minden stressz káros, ráadásul a metszéssel vagy visszavágással is a javukat szolgálod, tehát nincs ok az aggodalomra. Az ilyen munkálatok elvégzésére a tavaszi és nyári hónapok a legideálisabbak, akár a kertben növekvő, akár szobanövényekről van szó. 

Ne feledd, hogy bizonyos növények, például a pálmák és a páfrányok különösen érzékenyek, velük próbálj finomabban bánni! Ha a növényeken például fényhiány miatt megsárgult, beteg vagy elszáradt hajtások jelennek meg, azokat mindenképpen érdemes lecsippenteni, nemcsak azért, mert szebben mutatnak nélkülük, hanem azért, mert az hozzájárul az egészséges növekedésükhöz.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?