A napirend szerinti szex javítja a házaséletet

2021. március 07.
Mindenhonnan azt hallani, hogy a szex lényege a spontaneitás, és ha az együttlét megtervezett és a napirendünkbe illesztve időzítjük, az nem túl szexi dolog, megöli a vágyat. Ám a szexuálterapeuta szerint ennek pont az ellenkezője lehet igaz.

A párkapcsolat csupán az életünk egyik szeletkéje. Rengeteg más teendő is beleszólhat a románc alakulásába, különösen egy olyan időszakban, amikor online oktatással, home office-szal és rengeteg bizonytalansággal kell megküzdenünk, mindent szoros napirendbe kell illesztenünk, hogy ne maradjon elintézetlenül semmi. Amikor számos kötelesség tolakszik az életünkbe a párkapcsolat elé, komoly pofont kaphat a szexuális élet. Ilyenkor nem árt, sőt, inkább használ, ha a szexet is, mintegy elintézendő teendőt, beiktatjuk a naptárunkba, nehogy úgy alakuljon, hogy sosem jut rá időnk. Ám ennél sokkal több előnye lehet az előre megtervezett és napirend szerint időzített szexnek a szakember szerint.

szex-napirend-idozitett

Hogyan tervezzük meg a szexuális életünket?

A szex tervezése nem egyenlő azzal, hogy a közös online naptárba beírjuk eseménynek. Fontos, hogy először kommunikáljunk a párunkkal arról, hogy megtervezzük-e az együttlétek időpontját és hogyan. A szakember az alábbiakat tanácsolja:

Beszéljük meg, milyen gyakran szeretnénk együtt lenni. Ebben az esetben ahelyett, hogy egy megfoghatatlan célt tűznénk ki, például minél gyakrabban, konkrét, tárgyilagos számot kell megfogalmaznunk. „Az első feladatunk, hogy ebben a számban megegyezésre jussunk. Ez az első és legfontosabb lépés” – mondta Jenn Mann szexuálterapeuta.

A kutatások szerint a legtöbb pár átlagosan hetente egyszer szexel. Ez a szám az életkorral változik. A húszas éveikben járó párok átlagosan nyolcvanszor vannak együtt egy évben, míg a hatvanas éveikben már csak évente hússzor bújnak össze az emberek partnerükkel. Ám csak azért, mert ezek az átlagos számok, nem kell, hogy mi is ilyen gyakorisággal szexeljünk. Beszéljük meg a párunkkal, és olyan számot határozzunk meg, ami mindkettőnknek megfelel.

Legyünk realisták. “Eltervezni, hogy minden nap szexelünk, amikor egyébként is fuldoklunk a teendőinknben, és alig tudtuk kivitelezni, hogy kétszer egy hónapban összebújjunk, nem túl életszerű cél. Jobb, ha óvatosabbak vagyunk” – javasolta Mann. Ha apró lépésenként haladunk, olyan önbizalomra tehetünk szert, amely hozzásegít a heti hat alkalom eléréshez, ha ez a távlati célunk az együttlétek számát tekintve.

Olvastad már?

Használjuk a kalendáriumot. Ahelyett, hogy csak fejben vésnénk be a megbeszélt időpontra a szex dátumát, vezessük fel mindketten egy valódi vagy internetes kalendáriumba. Legalább egy héttel előre jegyezzük be a megbeszélt alkalmakat. Ez segít tartani magunkat a megbeszéltekhez, ehhez igazítani a többi teendőnket. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy ha a naptárra nézünk, látjuk, hogy mikor vár ránk egy kis móka a szürke hétköznapokban. 

Tisztázandó kérdések. Van néhány olyan részlet, amit mindenképp meg kell beszélnünk a szakember szerint, hogy gördülékenyen és félreértésektől mentesen működhessen a napirend szerinti szexuális élet. Melyik napszakban szeretünk a legjobban összebújni? Mikor van olyan üresjárat a napban, amikor belefér az időbe és kettesben vagyunk? Mikor mennek aludni a gyerekek, ha vannak? Milyen más kötelességeink vannak a nap folyamán?

A szex megtervezése és ütemezése nem szégyen. Irreális elvárás a szexuálterapeuta szerint azt gondolni, hogy bármilyen erőfeszítés nélkül tökéletes lehet a szexuális életünk. „Nagyon sok félreértés övezi, amikor ütemezi egy pár a szexuális életét. Pedig ez azt jelenti, hogy fontos számukra a kapcsolatuk, és szeretnének vele törődni” – mutatott rá Katherine M. Hertlein, a Nevadai Egyetem szex- és párkapcsolati terapeutája, pszichológiaprofesszor.

Miért jó az ütemezett szex?

Amellett, hogy a szexuális élettel való tudatos törődés jele, ha egy pár minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ne hagyja elhalni a szexuális életét, és igyekszik beilleszteni az életébe, számos más előnnyel is rendelkezik a tervezett szex. 

Mivel az egész módszer lényege, hogy a pár megbeszéli, mi a jó és mik a szándékai, céljai, jelentősen javítja az őszinteséget és a kommunikációt a kapcsolatban. „A megtervezett szex megteremtheti a teret a későbbi beszélgetéseknek, nemcsak a szexről, hanem más témákról is” – mondta Hertlein. 

Ahogy a párkapcsolat fejlődik, mi viszont egyre elfoglaltabbak leszünk, muszáj erőfeszítéseket tenni a minőségi együtt töltött idő megtalálására. A napirendbe iktatott összebújások ebben segítenek. „Nem csak a szexről szól, amikor a naptárunkba bevéssük az együttlét időpontját. A törődésről, arról, hogy abban az időben csak a másikra figyelünk. Ez fontos a kötődés és a párkapcsolat szempontjából” – mutatott rá a szexuálterapeuta, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szex még több szexhez vezet. Ha az a célunk, hogy feltornázzuk az együttlétek számát, meg kell adnunk a hormonjainknak a kezdőlökést. „A szexre teljesen igaz, hogy ha nem szexelünk, nem vágyuk rá. De ennek az ellenkezője is érvényes. Amikor rendszeresen szexelünk, még többet akarunk majd” – mondta Mann.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!