Ezzel a szobával kezdjük a takarítást, ha rendet akarunk otthon

2022. március 15.
Változtathat az egész lakás állapotán, ha csak egyetlen helyiségben rakunk rendet? Azok számára, akik a mindent vagy semmit elvben hisznek a takarítással és rendszerezéssel kapcsolatban, valószínűleg egészen elvetemült gondolatnak tűnik, hogy egyetlen szoba kitakarítása és rendbe rakása is számít. De miért javasolja mégis oly sok rendrakó szakértő, hogy kezdjük kicsiben, apránként a takarítást? Mégis lehet valami alapja?

Az alapelv az, hogy egyetlen helyiség tökéletes rendbe tétele meghozza azt a figyelmet, koncentrációt és motiváltságot, ami ahhoz kell, hogy végigmenjünk az egész lakáson, ráadásul csak annyi munkával, ami nem veszi el a kedvünket az egésztől. Ez még be is látható, de itt adja magát a kérdés: hol kezdjük? A válasz attól függ, kit kérdezünk.

lakas-rend-takaritas

Az előszoba

„Az előszoba az a helyiség, ahol minden kezdődik. Ide lépünk be először, itt kell kezdenünk a rendrakást is – vallja Jane Stoller, a Decluttering for Dummies szerzője. – Nagyon sokszor itt van a legnagyobb káosz, itt a legtöbb olyan dolog, ami vonzza a felesleges dolgokat. Apró tárgyak, kulcsok, kabátok, táskák, maszkok gyűlnek itt is, ott is, ahelyett, hogy rendesen a helyükre tennénk. Egy nagy családnál még fontosabb, hogy az előszobában kezdjünk.”

A szoba, ahol a legtöbbet vagyunk

Natalie Wong lakberendező máshonnan közelíti meg a kérdést, szerinte ott kell kezdenünk a rendrakást, ahol a legtöbb időt töltjük a lakásban. „Ha ez a nappali, ahol a vendégeket is fogadjuk, vagy a dolgozószoba, ahol a Zoom-megbeszéléseink is zajlanak, a helyiség mindig a személyiségünkre, stílusunkra és energiánkra reflektál. Itt rakjunk rendet először.”

A legkupisabb szoba

Egy harmadik stratégiával áll a rendrakáshoz Jessica Nickerson belsőépítész. „Válasszuk azt a helyiséget, ahol úgy érezzük, lehetne javítani. Sokunk számára ez a gardrób. Ám egyetlen gardrób rendbe tétele is hatalmas munka lehet, és úgy érezhetjük, hogy túl nagy falat. Ha mégis ezt választjuk, bontsuk szakaszokra a munkát, pólók, kabátok, fehérneműk. Ha apró, befogadható részekre osztjuk, sokkal kevésbé lesz stresszes a feladat.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!