Megfelelő kezeléssel az allergia ma már tünetmentessé tehető

2022. március 27.
Bár még csak éledezik téli álmából a természet, az arra érzékenyeknél már most jelentkezhetnek a pollenallergia első tünetei. Dr. Csáki Csilla allergológus foglalja össze a pollenallergiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az allergiás tünetek hatással vannak a közérzetre, gyakran tapasztalhatunk levertséget, fáradtságot, de az ebben az időszakban fennálló náthás tünetek is könnyen megnehezíthetik a mindennapokat. A szakember szerint azoknak, akik ilyen tüneteket tapasztalnak, érdemes allergiatesztet végeztetniük.

kezeles-allergia-tunet

„A hagyományos allergiatesztek – bőrteszt, ellenanyag-vizsgálat vérből – mellett ma már a különféle allergiákat kiváltó konkrét fehérjék meghatározása is lehetséges molekuláris allergiavizsgálat segítségével – árulta el dr. Csáki Csilla. – A pontosabb, célzott allergénmeghatározás lehetővé teszi az allergénspecifikus immunterápia megtervezését, amely segítségével pár év alatt elérhető, hogy az allergia teljesen tünetmentessé váljon.”

Immunterápia

Az immunterápia esetében két módszer közül választhatunk, mindkét folyamat során fokozatosan szoktatják hozzá a szervezetet az allergénhez, így allergiaszezonban kevésbé reagál rá a szervezet. Ez a deszenzitizálásnak is nevezett eljárás bőr alá adott injekcióval, illetve a nyelv alá adott cseppekkel vagy tablettával is történhet.

Az allergének ismerete nem csak a terápia megválasztása miatt fontos, a keresztreakciók miatti pozitivitás is könnyebben feltárható a segítségével. Ennek köszönhetően elhagyhatóvá válik az eddig feleslegesen tartott diéta, vagy éppen ellenkezőleg, már azelőtt fény derül a keresztérzékenységre, mielőtt az adott élelmiszer fogyasztása tüneteket okozna.

„Korábban bármilyen olajos magra allergiás reakciót mutató gyermekeket rögtön eltiltották az összes hasznos mogyorófélétől, mivel nem volt lehetőség az allergén pontos beazonosítására. Ma már egy vizsgálattal pontosan meg lehet állapítani, mi okozza a tüneteket, így amennyiben valaki például csak a földimogyoróra érzékeny, nyugodtan fogyaszthat diót vagy kesut” – mondja a szakértő.

Arra is választ kaphatunk, hogy mekkora eséllyel nőheti ki vagy kerülheti el gyermekünk a tejfehérje, tojás-, illetve egyéb ételallergiát. Ennek köszönhetően szigorú diéta már csak az azonnali tüneteket kiváltó, súlyos allergia esetén szükséges. A molekuláris allergiavizsgálat segítségével, azaz az ellenanyagszint követésével ma már az orvosok azt is pontosan meg tudják határozni, mikor jön el a gyermeknél az a pont, amikor a tejtermék vagy tojás először visszavezethető a gyermek étrendjébe. Ez segít a gyerekeknek és a szüleiknek lerövidíteni a szigorú diétás időszakot, és az allergia mielőbbi kinövését a fokozatos, lassú visszavezetés módszerével. A szakértő azonban azt is kihangsúlyozza, az allergiás tünetek első jelentkezésekor még ne erre a vizsgálatra jelentkezzünk.

„A molekuláris tesztekre pozitív eredményű specifikus IgE-teszt vagy pozitív Prick-teszt birtokában kerülhet csak sor. Mindenképpen azt javaslom, hogy a megfelelő molekuláris vizsgálatok kiválasztását bízzuk allergológus szakorvosra. Itt is érvényes az a szabály, hogy a több vizsgálat nem feltétlenül jelent értékesebb, a diagnózis szempontjából hasznosabb vizsgálatot” – figyelmeztet dr. Csáki Csilla.

Kora tavaszi pollenek

  • mogyoró: a mogyorófélék virágoznak legkorábban, porzós barkái nagy mennyiségű allergén anyagokat termelnek. Aki érzékeny a mogyoró pollenjére, nem szükségszerűen allergiás a termésre.
  • éger: nagy mennyiségű pollent termel, viszont jellemzően csak helyi allergiás reakciót vált ki és kevesen érzékenyek rá.
  • fűz: a virágából származó pollenje ragacsos és nehéz, ezért a szél helyett a rovarok szállítják. A fűzre érzékenyek óvatosan szellőztessenek, mert a lakásban könnyen megtapadnak az allergénjei.
  • nyírfa: belégzéskor erős torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.

Forrás és fotó: Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum

Olvass tovább!