Ezt mindenképp tudnod kell, ha náthásan edzel

2021. december 08.
Nincs minden veszve, ha náthásak lettünk és megfáztunk, ha edzésről van szó. Kétségtelenül van olyan fázisa a betegségnek, amikor nem szabad intenzíven mozogni, ám általánosságban, kisebb megkötésekkel azért nem kell lemondanunk a napi tréningről.

Képzeljük el a képet: az ágyban fekszünk némi orrdugulással, enyhe torokfájással, és azon gondolkozunk, vajon kellene-e tornáznunk egy kicsit azért, vagy várjunk, amíg teljesen elmúlik a megfázás. Aggódunk, mert a napi adag jóga vagy futás létszükséglet a lelki egyensúlyunk megőrzéséhez vagy éppen a fitneszcéljaink eléréséhez. A háziorvos és a személyi edző minden kérdésünkre választ ad a betegen való edzéssel kapcsolatban, sőt, olyan városi legendákkal is leszámol, mint a nátha kiizzadására vonatkozó nem is annyira jó tanács. 

megfazas-sport-orvos

1. Ki lehet izzadni a náthát?

A válasz egyszerű és rövid: nem. A szakember szerint egyértelműen nem lehetséges kiizzadni egy betegséget. “Ez egy régi mítosz, ami generációról generációra tartja magát” – mondta Dr. Claudia Pastides háziorvos. “Nincs semmi bizonyíték arra, hogy ha felmelegítjük magunkat kívülről az bármilyen hatással lenne a megfázásunkra. Az izzadás nem gyógyítja meg a megfázást, sajnos nem ilyen egyszerű a gyógymód.”

2. Káros, ha megfázással edzünk?

Nem szeretjük az ilyen választ, de itt mégis az attól függ a helyénvaló álláspont ebben az esetben. “A fő szabály az, hogy ha a megfázás csak a felső légutakat érinti és csak enyhe tüneteink vannak, edzhetünk. Ha az alsó légutakra is kiterjed a betegség, azaz köhögünk, és/vagy erősebbek a tünetek, jobbat teszünk magunkkal, ha pihenünk inkább” – mutatott rá Bianca Carew személyi edző. 

“A kardioedzés nehezebb lehet, amikor meg vagyunk fázva, főleg ha az orrunk is el van dugulva, hiszen nehezebb lélegezni. Ha ez a helyzet, vegyük könnyebbre az edzést, ne ragaszkodjunk a rendes napi rutinunkhoz. Akár rövidebb is lehet az aznapi testmozgás” – tette hozzá a személyi edző. “Az a legjobb, ha figyelünk a testünk jelzéseire. Ha a megfázás erős tünetekkel jár, az edzés csak ronthat az állapotunkon.”

3. Mikor tilos edzeni?

“Ha köhögünk, lázasak vagyunk, ráz a hideg, dehidratáltak vagyunk vagy bármilyen más tünetünk van a nyaktól lefelé, ne eddzünk” – jelentette ki Dr. Attiya Khan háziorvos. “A mellkast is érintő légúti fertőzés és bármilyen típusú testmozgás rossz párosítás. Mind a súlyzós, mind az aerob mozgás túldolgoztathatja a szívet, ami miatt a légúti fertőzésből bronchitis vagy tüdőgyulladás lehet. A súlyzós edzés emeli a vérnyomást is, ami a szív túlterhelésével együtt súlyos károkat okozhat, ha betegen edzünk.”

4. Mikor edzhetünk náthával?

“Ha a tüneteink mérsékeltek, mozoghatunk” – mondta a háziorvos. “A sport még segíthet is az olyan panaszoknál, mint az orrdugulás, rövid időre ki is tisztulhatnak a légutak, csak zsebkendő legyen kéznél közben.” Ne vigyük azonban túlzásba, nem kell ugyanúgy teljesítenünk, mint máskor.

5. Súlyzós tréning és nátha?!

Jó hír: ha alapvetően jól vagyunk, nincs különösebb akadálya annak, hogy lemenjünk az edzőterembe. “Arra azért nem árt odafigyelnünk, hogy ha egy nyilvános, közös térben, például edzőteremben mozognánk, ahol többen is használják a gépeket, megfertőzhetünk másokat, így ebben az esetben inkább ez az, ami miatt jobb, ha elhalasztjuk az edzést” – mondta Dr. Pastides.

6. Ha mindenképp edzeni akarunk, mire figyeljünk?

“Válasszuk a lehető legkevésbé megterhelő formáját a testmozgásnak ilyenkor” – mondta a személyi edző. “Ez lehet egy kényelmes séta vagy egy biciklizés. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy próbáljuk ugyanazt a magas intenzitású tréninget végezni, mint egészségesen. Pedig ezzel csak szükségtelen stresszt helyezünk a szervezetünkre, ami hátráltatja a gyógyulást. Emellett nagyon figyeljünk a folyadékbevitelre!”

Nagyon jó lehet, ha a szabadban mozgunk olyankor, ha náthásak vagyunk. “Főleg ha napsütéses időnk van, segíthet az immunrendszerünknek jobban működni és hatékonyabban küzdeni a betegség ellen.” Tehát egy kényelmes, óvatos séta vagy kocogás egy kulacs víz társaságában a szabad levegőn még jót is tehet, persze, csak ha nincsenek súlyos tüneteink.

7. Influenzásan is edzhetünk?

“Az influenza komolyabb dolog, mint egy egyszerű megfázás. Ezt az influenza vírus okozza, ami miatt olyan gyengének érezhetjük magunkat, hogy az ágyból sem bírunk kikelni” – mondta Dr. Pastides. “Egyáltalán nem javaslom, hogy influenzával eddzünk, és hogy őszinte legyek, meglepne, ha bárki, aki influenzás, képes lenne sportolni. Vagy egyáltalán, eszébe jutna. A legjobb ilyenkor az ágynyugalom, hogy ezzel segítsük a testünknek a felépülést” – zárta le a háziorvos.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!