Ez történik a testedben, ha gyakran éjszakázol munka miatt

2022. április 01.
Egy fontos vizsga, határidős munka, sokszor felsíró baba vagy egy jól sikerült buli miatt mindenkivel megeshet, hogy alvás nélkül tölti az éjszakát, ami olykor-olykor bele is fér. Az viszont cseppet sem szerencsés, ha ez gyakran megesik, azt is elmondjuk, miért!
Éjszaka dolgozó nő

Ha az éjszakát virrasztással, és nem alvással töltöd, az óhatatlanul rányomja a bélyegét az utána következő napra: amellett, hogy minden bizonnyal fáradt leszel, ingerlékenyebb, szétszórtabb és lassabb lehetsz, ráadásul a hangulatod is igen változékonyba csaphat át. Ez csak néhány azok közül, amiket az éjszakai munkavégzés okoz, de kitérünk a többire is!

Éjszakai munka miatt kimerült

Kevesen tudják, pedig igaz, hogy Magyarországon minden ötödik munkavállaló – csak hogy néhányat említsünk a sok közül: orvosok, ápolónők, tűzoltók, rendőrök, a szállodai személyzet, biztonsági őrök és sok gyári munkás keresi a kenyerét olyan munkával, ami váltott műszakban kénytelen végezni, ami azt jelenti, hogy rendszeresen előfordul, hogy több napon át munkával tölti azt az időt, amikor valójában pihennie, regenerálódnia kellene. Egyáltalán nem meglepő, hogy ez igencsak megzavarhatja a szervezet biológiai óráját, amit a saját bőrén is tapasztalhat az, akinek nincs más választása, csak az éjszakai munkavégzés.

Meg lehet szokni az éjszakázást?

Ha valaki fáradtan, kimerülten, éhesen, motiváció nélkül lát munkához, annak hatása akkor is meglátszik a munkáján, ha feladatait nem az éjszaka folyamán látja el. Azok, akik sokszor éjszakáznak munka miatt, nagyobb valószínűséggel küzdenek kialvatlansággal, mint a többiek, ami komoly alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet.

Hogy ez meddig és milyen mértékben működhet, leginkább egyénfüggő, meghatározza az illető neme, az életkora, a korábban megszokott napi ritmusa, az egészségi állapota és a szervezet alvásigénye, ami szintén egyénenként változó.

Érdekesség, hogy a kutatási eredmények szerint az idősebb férfiak azok, akik úgy érzik, szervezetük hozzá tudott szokni az éjszakázáshoz, a nők és a fiatalabbak számára azonban komolyabb kihívást jelent az alkalmazkodás az éjjeli munkához. 

Így hat a testre az éjszakázás

Megdöbbentő képsorok készültek arról, mit okoz az alváshiány, aminek következtében óhatatlanul felborul a megszokott napi rutinod, zavart szenved az alvás és ébrenlét ciklusa, de még az evési szokásaidban is tapasztalhatsz változást. 

  • A gyakori éjszakázás hat az alap-anyagcseréjére, aminek következtében emelkedett az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  • Az éjszakai munkavégzés önmagában is stresszt jelent a szervezet számára, ami csak fokozódik, ha a munka is izgalmakkal teli és nagyobb összpontosítást igényel. Emiatt emelkedhet a szív- és érrendszeri problémák rizikója.
  • Ezeken felül alvászavarok és emésztőrendszeri gondok árnyékolhatják be a mindennapokat, de jelentősen csökkenhet a D-vitamin szintje és a nőknél akár cikluszavar is kialakulhat.
  • Ráadásul a lélekben is nyomot hagyhat a megterhelő éjszakai munka, a túlzott idegi és érzelmi igénybevétel lelkileg is kimerítő, ami miatt a sokszor éjszakázók körében gyakrabban figyelhető meg a kiégés és a depresszió.

Éjszaka dolgozó nő

Éjszakázás után: mi segít a regenerálódásban?

Ahhoz, hogy mielőbb visszanyerd testi-lelki energikusságodat, elengedhetetlenül fontos a pihenés. Ha sokszor éjszakázol, semmiképp se vállalj túlórát vagy plusz egy állást, mert ezzel rendkívüli módon kizsákmányolod a szervezetedet. 

A legjobb, amit a pihentető alvásért tehetsz, az az, ha a munka végeztével próbálsz mielőbb ágyba kerülni, a szervezeted hálás lesz érte! Tudjuk, hogy 100 százalékban nem megoldható, amennyire lehet, alakíts ki otthon éjszakát idéző körülményeket: sötétítsd be a szobát, ahol végre alhatsz, legyen oxigéndús a levegő és kedvedre való a hőmérséklet.

A tévét, a telefont, a tabletet jobb kikapcsolni, mert útját állhatják a pihentető alvásnak, ami az éjszakai munkavégzés után különösen fontos lenne.

Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy kávétól vagy energiaitaltól várd, hogy erőt adjon, akár tetszik, akár nem, ezekkel nem lehet kiváltani az alvást!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?