Igazságot az orrnak! Eljön valaha az orrpozitivitás korszaka?

2022. január 25.
Kelet-Európában nagy orrú lánynak lenni egyet jelent azzal, hogy úgy nő fel, kampós orrúnak cikizik az iskolában, folyton csak az oldalkocsi lehet, a nem annyira szép legjobb barát, az iskolai darabokban pedig a gonosz boszorkány. És mindenki tudja, hogy ez így nincs jól, ám a testpozitív hangok mellett az orrnak valahogy eddig senki sem szolgáltatott igazságot, egészen mostanáig.

A több száz éves történelem politikai propagandája olyan mélyen ültette el a társadalomban a nagy orral kapcsolatos antiszemita propagandát, hogy az kitörölhetetlennek tűnik még generációk során is a pórusainkból. Nem meglepő, ha szinte mindenki elgondolkodott már azon, hogy plasztikai sebészhez fordul – sokaknál tett is követi az elgondolást –, akit a társadalmilag szépnek tartott méretnél nagyobb orral áldott meg a sors. Hallottunk már olyat, hogy valaki őszintén azt mondta egy nagy orra, hogy szép úgy, ahogy van? Ezért robbanhatott akkorát, amikor a legendás sminkes, szépségmárka-alapító Bobbi Brown a TikTokra posztolt videójában kijelentette: a fiataloknak abba kellene hagynia az orr kontúrozását. Konkrétan az orról beszélt, amiről a testszőrzet természetességéért és a testpozitívitásért harcoló mozgalmak eddig soha nem érintettek. 

nagy-orr-bobbi-brown

Bobbi Brown, a forradalmár

A videóban Bobbi Brown – aki egyébként zsidó – egy TikTok-felhasználónak válaszol: „miért akarná bárki kontúrozni az orrát? Szerintem a természetes arc a legszebb arc. Amikor gyerek voltam, édesanyám azt javasolta, műttessem meg az orrom. Jól láthatóan nem tettem meg. Szeretem azt, aki vagyok, azt szeretném, ha mindenki úgy szeretné magát, amilyen, a sminket pedig arra használná, hogy még jobban érezze magát úgy, ahogy van. Csak egy kis ragyogást adna. Ne kontúrozzátok az orrotokat! Nincs szükségetek rá!”

Bobbi Brown azt mondta a Jezebelnek, hogy tudja, hogy sosem volt klasszikus szépség (vagy ahogy ma fogalmazunk, a szépség fehér, heteronormatív sztenderdjei szerint), mégis teljesen letaglózta, amikor saját édesanyja mondta azt, hogy még szebb lehetne egy orrplasztikával. „Soha nem fókuszáltam erre a részemre külön – mondta Brown. – Nagyon örülök, hogy nem tettem meg, hanem inkább lassan megtanultam megbarátkozni a természetes valómmal ahelyett, hogy olyan akarnék lenni, amilyen soha nem lehetek.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alma (@hey.alma)

Egy olyan korban, amikor a fiatalok a közösségi oldalak függőségében élnek, ami megöli az önbizalmukat, és az antiszemitizmus hangjai ismét egyre erősödnek, felszabadító az – nevezzük így – orrpozitvitás hangjait hallani olyasvalakitől, aki ekkora erővel bír a szépségiparban. 

Bobbi Brown mindig az ellen szólalt fel, hogy bizonyos részek kevésbé lennének fontosak, nem véletlenül számít bizonyos mértékig kívülállónak az iparágban. Színpadi sminkesnek tanult, aki minden csínját-bínját ismeri annak, hogyan lehet az arc bizonyos részeit felnagyítani vagy éppen eltüntetni. Na és az orrot? „Rájöttem, hogy az orr egyszerűen mindenkin tökéletesen illik az arcához úgy, ahogy van” – mondta Brown. Ez a kinyilatkoztatás teljesen szembemegy azzal az iparággal, ami a fiatal nők bizonytalanságaira épít. 

Ami megy a túlsúllyal, nem megy az orral

Nagyon nehezen mozdul meg bármi abba az irányba, hogy ünnepeljük a gyönyörű, nagy orrú lányokat. 2018-ban egy szabadúszó újságíró, bizonyos Rahdika Sanghani megpróbálta letörni a stigmát egy közösségi oldalakon indított kampánnyal. A #SideProfileSelfie hashtaggel az Instagramon indította el a kezdeményezést, ahol big nose queennek (a nagy orr királynője) nevezte magát. Számos közösség lájkolja az orropozitivitást, a TikTokon is sokan megmutatták az arcukat profilból, büszkén vállalva mellette nemzetiségüket. Az ilyen és ehhez hasonló apró mozgalmak hatására felfigyeltek az emberek az orr multikulturális voltára: a sztereotípiákkal ellentétben – melyek hatására még ma is a zsidósággal azonosítják az emberek a tekintélyes méretű orrot – Európától Indián és Afrikán át a Közel-Keletig a női arcokon mindenhol megtalálható a karakteres orr. 

Bobbi Brown számára az arc, ami mindent megváltoztatott, Ali McGraw-é volt. Brownt lenyűgözte a Love Story színésznőjének természetes szépsége, sötét haja, erőteljes szemöldöke. Úgy nőtt fel, hogy Hollywood ikonikus orrait csodálta, olyan színésznőket, mint Barbra Streisand, Cher és Mery Streep. Ezután ismerte fel annak értékét, ha valaki máshogy néz ki, ahelyett, hogy úgy akarna kinézni, mint mindenki más. „Hollywood még mindig nem olyan elfogadó, mint amilyennek lennie kellene. De nézzük meg az olyan nőket, mint Sarah Jessica Parker, Uma Thurman, Julia Roberts és Amal Clooney – mondta Bobbi Brown. – Erős, csodás nők… karakteres orral. Ennyi.”

Még napjaink nagyorrú idoljainak ellenére, mint amilyen A Gucci-ház kettőse, Lady Gaga és Adam Driver, a konformitás uralja a popkultúrát. Tény, hogy az orrplasztikák száma mintegy 9 százalékkal csökkent a 2000-es évek óta az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének adatai alapján, ugyanakkor még mindig népszerű beavatkozás a nők körében az orrműtét, ez teszi ki az összes plasztikai műtét 92 százalékát. 

Azok után, hogy olyan plasztikai műtétekről szóló sorozatokon nőttünk fel, mint a Kés/alatt, A hattyú és az Extreme Makeover, ma pedig a szépségfilterek és influenszerek nyomják rá bélyegüket a közízlésre, akik boldogan fekszenek kés alá, hogy átalakíttassák, amit a természet adott nekik, nem is csoda, hogy a szépség- és kozmetikai ipar sem tudja kihúzni magát ez alól. 

A globális kozmetikai piac a bizonyíték minderre: a becslések szerint 415 milliárd dollárt költenek majd el főként a fiatal nők 2028-ig arra, hogy eltüntessék egyéni karakterjegyeiket és minél jobban hasonlítsanak a papírbaba sémára.

Az önkifejezés csapdája

Brown tudja és érti, hogy nem lehet kihagyni ebből az önkifejezés ideáját sem. A nőknek joga van, hogy azt tegyenek a testükkel, amit csak akarnak, legyen szó a neontürkiz szemhéjtussal való kísérletezést vagy éppen a plasztikai beavatkozásokat. És hogy erről ott és akkor beszéljenek, amikor és ahogy csak szeretnének. Ugyanakkor minél többen posztolnak ezekről, annál erősebb lesz az az illúzió, hogy az orrplasztika kifizetése a boldogság ára, vagy éppen a gyógyír a nagyobb orrok miatti kulturális megkülönböztetésre. „A sminkkel legalább kísérletezhetünk, azt letöröljük – mondta Brown. – A műtét nem visszafordítható, ezért komolyan el kell gondolkodni rajta, mielőtt megteszi valaki.”

Csak reménykedhetünk, hogy a szépség jelentése gyökeresen megváltozik a következő generációk számára, és egy napon az eredeti vagy egyedi jelent majd egyet vele, ahelyett, hogy „a fehér férfiak egy kis csoportja, akik irányítani akarják mind a női test megjelenését, mind működését, határozná meg azt, mi számít fizikailag vonzónak”.

A Bobbi Brownhoz hasonló reménysugár azonban kevés a szépségiparban: az uralkodó vélemény az, hogy a nagy vagy széles orr – ha nem műtteti meg valaki – még mindig korrigálható az optikai illúziót keltő sminkkel, kontúrozással. Bobbi Brown dicséretére válik, hogy évtizedek óta küzd a nagy orr diszkriminációja ellen, ám ő csak egy ember, így csak reménykedhetünk, hogy a jövőbeli lányainknak már elegendő önbizalma lesz hozzá, hogy a nagy orrot is éppoly büszkén viseljék, mint a széles csípőt és a Kardashianek a nagy feneket.

Forrás: Jezebel Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!