4 nagyon maszatos játék a tavaszi szünetre

2022. április 10.
A gyerekek nemcsak imádják majd ezeket a játékokat, de az agyuknak is nagyon jót tesz. A lényeg, hogy ha tehetjük, inkább költöztessük a szabadba az elfoglaltságokat.

Mit szeretnek a gyerekek a legjobban? Ha szabadon maszatolhatnak, fröcskölhetnek és koszosak lehetnek! Ha láttunk már pocsolyában tocsogó 7 évest, akkor pontosan tudjuk, mekkora örömet okoz a kisebbeknek egy kis kosz. A tavaszi szünet kitűnő alkalom, hogy kipróbáljuk ezeket a roppant szórakoztató, de annál maszatosabb tevékenységeket. Ha pedig arra gondolunk közben, hogy a gyerekek agyának mennyire jót tesz, ha a szokásosnál kicsit nagyobb felfordulással járó játékokat játszanak – látnak, éreznek, hallanak, szagolnak és tapintanak, minden érzékük és idegsejtjük felvillanyozódik tőle –, a szülők is könnyebb szívvel engednek az unszolásnak, és borítják habba például a fürdőszobát.

4-maszatos-jatek-tavaszi-szunet

Vattakoronggal festés

Ennél a játéknál készítsük elő az eszközöket, tartsunk rövid eligazítást arról, hogyan és mit csináljanak, adjunk rájuk védőfelszerelést, nehogy a szemükbe kerüljön a festék, és lépjünk hátra néhányat. Hadd éljék ki minden művészi és kreatív hajlamaikat a lehető legvadabb módon!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by homegrownfriends (@homegrownfriends)

Mi kell hozzá?

  • egy nagy lepedő vagy szétnyitott kartondoboz
  • vízalapú, lemosható festék, a legjobb, ha kinyomós flakonban
  • kozmetikai vattakorong
  • fakanalak

Hogyan játsszuk?

  1. Fektessük le a lepedőt vagy a karton, a legjobb, ha a szabadban. 
  2. Nyomjanak a gyerekek egy adag festéket a vattakorongokra, tegyék a papírra a festékes felével lefelé.
  3. A fakanállal tereljék a lapon a festékes korongot, kísérletezzenek a különböző színekkel, rétegezzék.

Takarítási tippek

Legyen kéznél egy vödörnyi víz és szivacs. A gyerekek valószínűleg majd kezet akarnak mosni, ha elkészült a mű, és a fakanalak letisztításához is tökéletes.

Gyúrjunk tésztát

Amikor az ujjainkat nyúlós, ragadós tészta borítja be, ami valami varázsütésre összeáll végül, megtaníthatja a gyerekeket arra, hogy nem feltétlenül minden úgy történik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, de ez is része a dolgoknak.

Takarítási tippek

Ha a konyhában dolgozunk, mindig legyen kéznél konyharuha. Ezzel megtaníthatjuk azt is a gyerekeknek, hogy ne a ruhájukba töröljék a kezüket, ha maszatos.

Papírpépbe virágültetés 

4-maszatos-jatek-tavaszi-szunet

Nem csak a gyerekek élvezik, ha a kezükkel alkothatnak, a vízbe áztatott papírpépbe virágmagok ültetése pedig tökéletes ajándék lehet akár anyák napjára, de otthoni tudományos megfigyelésnek sem utolsó. Vajon kinek a virága nő meg hamarabb?

Mi kell hozzá?

  • hobbipapír
  • víz
  • egy nagy tál
  • aprítógép
  • virágmag
  • egy régi szúnyogháló
  • sütiszaggató a kívánt formában és méretben
  • virágszirmok

Hogyan készítsük?

  1. Tépkedjék össze a gyerekek a papírt apró darabokra. Ha nagyjából négy csészényi papírunk van, tegyük egy nagy tálba a kis darabokat, majd öntsük rá vizet. Áztassuk egy órán át.
  2. A nedves papírt tegyük egy kis plusz vízzel az aprítóba, ha szükséges még adagolhatunk hozzá vizet, míg kézzel formázható pép állaga nem lesz. 
  3. Tegyük vissza a tálba, és keverjük bele a magokat. Tegyünk egy keveset félre a dekorációhoz. 
  4. Fektessük le a földre a szúnyoghálót (ha bent csináljuk, tegyünk egy védőfóliát alá). Tegyünk a tetejére néhány sütiszaggatót, majd a gyerekek nyomkodják bele a papírpépet a szaggatókba nagyjából egy centi vastagságban.
  5. Díszítsék virágszirmokkal, magokkal a tetejét. Hagyjuk megszáradni a szúnyoghálón, majd a megszáradt pépet vegyük ki a formákból. Ha szeretnénk, hogy kihajtson, egyszerűen ültessük el földbe, majd öntözzük rendszeresen.

Takarítási tippek

Az aprító elmosogatása ismét remek tanulási lehetőség a gyerekeknek: a kémiai reakciókról tudhatnak meg többet. Egy csésze ecetet és ¼ csésze szódabikarbónát tegyünk az aprítóba, majd tegyünk rá fedőt. Az oldat pezsegni kezd, ezzel letakarítja a papírmaradékot a gép belsejéről. Figyeljünk a habzásra!

Nyomozás a borotvahabban

Minden gyerek álma a habos, különös állagú anyagokban nyúlkálás (gondoljunk csak a slime-ok sikerére). Ehhez remek lehetőség lehet, ha például borotvahabban kell megkeresniük bizonyos formájú tárgyakat. 

Mi kell hozzá?

  • néhány darab vízálló, apró játék (dinoszaurusz figura, betűformák, apróbb babák, stb.)
  • egy műanyag tál vagy vödör
  • két flakon borotvahab vagy habzó gyerekszappan

Hogyan játsszuk?

  1. Tegyük a játékokat a műanyag edénybe, majd fújjuk rá a habot.
  2. Indulhat a keresőakció. Játszhatjuk úgy is, hogy csak akkor vehetik ki a tárgyat, ha megmondják, mit találtak, de abból az irányból is közelíthetünk, hogy kiadjuk a feladatot: a T-Rexet kell megtalálniuk például. 
  3. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek teljesen elvesznek abban az örömben, hogy a habban játszhatnak, és egy idő után már nemcsak a kezüket, de a lábukat is bele akarják dugni, játszani akarnak vele. Ez az az alkalom, amikor hagyjuk nekik, hagyjuk meg a felszabadult játék örömét!

Takarítási tippek

A játék ezen a ponton folytatódhat tovább: a gyerekek az eldugott, habos tárgyakkal együtt mehetnek a zuhany alá.

Forrás: Parents Fotó: Unsplash, Parents

Olvass tovább!