Tényleg annyira rossz kontaktlencsével aludni?

2022. április 18.
Rossz hír, de még egy röpke délutáni szunyókálás vagy egy gyors zuhany is komoly károkat okozhat a szemünkben.

Aki nem lát az orránál tovább és gyűlöli a szemüveget, nagy valószínűséggel a világ egyik, ha nem a legfontosabb találmányának a kontaktlencsét tartja. De a rengeteg előny mellett azért el kell ismerni, hogy a kontaktlencse viselése jóval macerásabb, mint feltenni egy szemüveget, ha szeretnénk megőrizni a szemünk egészségét. Gondoskodni kell a rendszeres tisztításról, cseréről, és mindig kezet kell mosni, mielőtt megérintjük a szemünket. 

Sok kontaktlencsét viselő ember veszi azonban lazán az egyik legfontosabb kérdést: eltávolítani a kontaktlencsét, mielőtt aludni megy. Még azok közül is sokan nagyvonalúan legyintenek erre, akik napi lencsét használnak, és egyszerűen a szemétbe kellene dobniuk a használtat. Előfordul persze, hogy könyvolvasás vagy filmnézés közben elszundikál valaki, de mi történik ilyenkor?

kontaktlencse-alvas-veszely

Az interneten keringő horrorsztorik (valószínűleg mindenki hallott arról a nőről, akinek húsz elveszett kontaktlencsét távolított el az orvos a szeme mögül) vagy a felsértett szaruhártyákat és csúnya fertőzéseket bemutató ábrák ellenére a kontaktlencsével alvás nagyon gyakori. Az amerikai közegészségügyi hatóság (CDC) kimutatása szerint a kontaktlencse-viselők harmada alszik vagy szunyókál nap mint nap a lencséjével a szemében. De ha ilyen sokan csinálják, annyira mégsem lehet ártalmas, nem igaz?” – gondolhatnánk.

Amit viszont a szemorvosok erre a kérdésre válaszolnak, nagy valószínűséggel egy életre elveszi a kedvünket attól, hogy bent hagyjuk a lencsét a szemünkben, ha tudjuk, hogy fennáll annak a veszélye, hogy elalszunk egy kicsit. 

Biztonságos kontaktlencsével aludni?

A rövid válasz: nem, nem biztonságos. „Egyáltalán nem jó kontaktlencsével aludni, jelentősen növeli a szaruhártya-fertőzések kockázatát – jelentette ki dr. Jennifer Tsai szemorvos. – A kontaktlencse ilyenkor olyan, mint egy Petri-csésze, ideális körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához.”

Bár vannak olyan kontaktlencsék, melyeket hosszabb használatra fejlesztettek ki, ezek mégsem megfelelőek mindenki számára. Alapvetően olyan flexibilis műanyagból készülnek ezek a tovább hordható lencsék, melyek felülete jobban átengedi az oxigént a szaruhártya felé. Nagyjából hat éjszakán át lehet viselni ezeket, vagy akár 30 napig, attól függően milyen típusról van szó. Ám azzal kapcsolatban mindenképp a szemorvos szava dönt, használhatunk-e ilyet.

Mi történik alvás közben a kontaktlencsén?

A szaruhártya az átlátszó külső réteg a szemünkön, mely segít, hogy tisztán lássunk. „Oxigénre van szüksége ahhoz, hogy élő szövet maradjon – mondta dr. Cristen Adams szemorvos. – A szaruhártya az oxigén nagy részét akkor veszi fel, amikor az ébren töltött óráinkban nyitva van a szemünk.”

„Teljesen biztonságos a megfelelően használt kontaktlencse, a szaruhártya hozzájut a viselése mellett is a szükséges mennyiségű oxigénhez. Éjszaka viszont, amikor a szemünk csukva van hosszabb időn át, a harmadával csökken egyébként is ez az oxigénfelvétel ahhoz képest, mint amikor nyitva van a szemünk. Ha még kontaktlencse is fedi a szemünket alvás közben, még kevesebb oxigén jut el a szaruhártyáig, ami már okozhat problémákat” – magyarázta dr. Adams.

Ha szerencsénk van, csak kiszárad a szemünk. Legrosszabb esetben csúnya fertőzést szedünk össze, ami hegeket hagy a szaruhártyán, ritka esetben ez akár a látás részleges vagy teljes elvesztését is okozhatja. 

A szemünknek egészségesnek kell lennie ahhoz, hogy nap mint nap leküzdje a veszélyes, ám gyakori baktériumokat, melyek a felszínére kerülnek. „A szemünket egy filmréteg védi. Ez a nedves réteg olyan antimikrobális vegyületeket tartalmaz, amelyek elpusztítják a baktériumokat. Amikor pislogunk, lemossuk a részecskéket, melyek a szem felszínére kerültek. A kontaktlencse alapvetően blokkolja ezt a folyamatot, és ha akkor is viseljük, mikor csukva van a szemünk, ez teljességgel megakadályozza a szem tisztulását” – magyarázta dr. Tsai.

Az oxigénhiány gátolja a gyógyulást és regenerációt alvás közben, pedig ez lenne az első számú védelmi vonal a fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben, ez akadályozná meg, hogy a szaruhártya mélyebb rétegeiben ne alakuljanak ki betegségek.

Legalább szunyókálhatunk kontaktlencsében?

A szakemberek érvei után valószínűleg mindenki számára elfogadható, miért nem javasolt kontaktlencsében aludni. De mit árthat egy negyed órás szunyókálás ebéd után?! Elég sokat! „Egy kis délutáni pihenés teljesen ártalmatlannak tűnik, hiszen nagyon rövid ideig van csak csukva a szemünk, de még ebben az esetben is olyan szinten csökkenhet az oxigénellátás, ami azt eredményezi, hogy irritált, vörös és száraz szemmel ébredünk – figyelmeztettek a szemorvosok. – Arról nem is beszélve, hogy mindannyian tudjuk, milyen könnyen átfordul a tízperces szunyókálás egy néhány órás alvásba” – tette hozzá dr. Tsai.

Mit tegyünk, ha mégis bent maradt a lencse?

„Semmiképp se essünk pánikba – mondta a szemorvos. – Ne lepődjünk meg, ha viszkető, száraz szemmel ébredünk. Mielőtt kivesszük a lencsét, műkönnyel nedvesítsük be, hogy könnyebb legyen az eltávolítás” – javasolta dr. Tsai.

„Az is segíthet, ha pislogunk párat, hogy beinduljon a könnytermelés és megnedvesítse a lencsét, de valóban hatékonyabb lehet a műkönny ebben az esetben” – tette hozzá dr. Adams. A nap folyamán is sokszor cseppentsünk – akár négy-hat alkalommal is –, hogy javítsunk a szem hidratáltságán.

Ha kontaktlencsével aludtunk, hagyjunk egy napot a szemünknek, és viseljünk szemüveget inkább. Ha pedig fertőzés jeleit tapasztaljuk – vörösség, fájdalom, idegentest érzete, fokozott könnyezés, fényérzékenység, homályos látás – azonnal forduljunk orvoshoz.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!