Segítség, belement valami a szemembe! Hogyan szedjem ki szakszerűen?

2021. augusztus 07.
Szempilla, apró bogár, homok. Biztos, hogy mindenki megtapasztalta már élete során legalább egyszer milyen, amikor valami a szemébe megy. Viszket, alig tudjuk kinyitni a szemünket és ömlenek a könnyek. Szerencsére általában teljesen felesleges a retinatranszplantációról szőtt vészforgatókönyvek, amikor valami a szemünkbe megy, viszont néhány egyszerű dolgot tehetünk, hogy minél hamarabb kikerüljön onnan, aminek nem ott van a helye és visszakapjuk a látásunkat.

Anupama Anchala szemorvos szerint az első és legfontosabb teendőnk, hogy meggyőződjünk róla, valóban az okozza-e a szem felszínének irritációját, mert valami belement. Bár nyilvánvalónak tűnik, mégis sokkal gyakoribb, hogy a tüneteket a szemszárazság vagy a szemhéj gyulladása, árpa okozza. Ezeknek a problémáknak a szimptómái ugyanis szinte pontról pontra megegyeznek azzal, mintha valami belekerült volna a szembe. A száraz szem különösen hasonlít ehhez az érzéshez, és a gyulladt, duzzadt szemhéjak is hasonló érzetet keltenek. 

“A tünetek egyezése miatt fontos, hogy bizonyosságot szerezzünk arról, hogy valami tényleg belement a szemünkbe, mert a kezelési módja viszont teljesen más a különböző problémáknak” – mondta Anchala. “Szerencsére a legtöbb szembe kerülő dolgot egyszerűen kimossa a pislogáskor a könny.” Az ismételt pislogás fokozza a könnytermelést, így az kitolja a könnycsatornába került irritáló jövevényt. Szerencsére az evolúció jó munkát végzett, és ösztönösen ezt teszi a szemünk, amikor a szaruhártya érzékeny idegrostjait valami ingerli. Ha makacsabb a bekerült dolog, segíthetünk ennek a folyamatnak. 

szem-idegen-test-irritacio

Nagyon fontos, hogy ne dörzsöljük a szemünket, bármennyire is erős késztetést érzünk erre, mivel a bekerült idegen testtel felsérthetjük a szaruhártya felszínét. Ha a maratoni pislogás nem segített, a következő lépés az öblítés. Ehhez a legjobb az orvosi sóoldat vagy a műkönny, ám ha ezek nem állnak rendelkezésre, a kézmeleg tiszta csapvíz is megteszi. Először mossunk kezet, távolítsuk el a kontaktlencsénket, ha viselünk, majd csorgassunk lassan a szemünk sarkába vizet, hogy lemossa a szemünk felszínét. Ha ez nem sikerül, vagy a szemünket képtelenek vagyunk kinyitni, ugorjunk be a zuhany alá és folyó vízzel, a lehajtott fejjel próbáljuk meg kimosni a szemet.

Ha azt gyanítjuk, hogy a felső szemhéjunk alá szorult az a valami, óvatosan megpróbálhatjuk felemelni a felső szemhéjat, miközben lefelé toljuk az alsót, majd forgatni a szemünket. Az alsó szemhéj esetében könnyebb dolgunk van, ilyenkor egy tiszta textillel eltávolíthatjuk a beragadt szennyeződést. 

Fontos különbséget tennünk a szem irritációja és fájdalma között. Ha az irritáció azután is fennáll, hogy eltávolítottuk az idegen testet a szemünkből, vagy gyanítjuk, hogy még mindig lehet benne valami, célszerű orvosi segítséget kérnünk. 

Ahogy a legtöbb esetben, a megelőzés a szem tekintetében is jobb, mint utólag keresni a megoldást. Ha tudjuk, hogy olyan élethelyzetben leszünk, ahol nagyobb eséllyel kerülhet valami a szemünkbe, tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. Favágás, kerti munkák, festés esetén sosem árt a védőszemüveg. Ha alkonyatkor kerékpározunk, szintén jó szolgálatot tehet a biciklisszemüveg. Bár nem néznek ki olyan menőn, mint a legújabb divat szerinti napszemüvegek, viszont megspórolhatunk magunknak egy utat a szemorvoshoz, a pánikról és kellemetlenségekről nem is beszélve.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash