Segítség, remeg a szemhéjam! Hogyan marad abba?!

2022. január 08.
Szinte mindenki tapasztalta már élete során hosszabb-rövidebb ideig azt a teljesen apróságnak tűnő, ám annál idegesítőbb érzést, amikor a szemhéja remeg, akár napokig, rosszabb esetben hetekig. Zavaró és irritáló, ám legtöbbször aggódnunk nem kell miatta. Még fontosabb kérdés azonban: hogyan lehet megállítani?

„Nagyon ritkán van bármilyen komoly betegség a szemhéj remegése mögött, bár kétségtelenül idegesítő érzés – mondta dr. Stephanie Erwin, a Clevelandi Kórház Szemészeti Osztályának szemorvosa. – A leggyakoribb formája a szemhéj remegésének tulajdonképpen az apró izmok sorozatos összehúzódása miatt alakul ki, ezt szemhéj rángásnak, myokymiának nevezik. Ilyenkor időről időre önkéntelen izom-összehúzódások történnek általában az alsó szemhéjban. 

„Az is nagyon érdekes, hogy egyszerre csak az egyik szemmel történik, mivel a szem környékén található apró izmokból ered a rángás, és nem a pislogási reflexet irányító idegből, ami azt ugyanazt az üzenetet küldi mindkét szemnek egyszerre” – mondta dr. Erwin. Rossz hír viszont, hogy a rángások néhány órától akár hónapokig is tarthatnak. 

szemhej-remeges

Mi van, ha nem múlik?

„Ha a szemhéj rángása hosszú ideje fennáll vagy más tünetek is társulnak hozzá, érdemes szemész orvoshoz fordulni” – tette hozzá a szakember. Ha az izomremegés átterjed más izmokra is az arcon, vagy azt vesszük észre, hogy mindkét szemhéj remeg egyszerre, az komolyabb problémát jelezhet. További intő jel lehet a szemhéj renyhesége vagy a piros szem. 

Titokzatos jelenség

Ha csak az egyik szemünkön tapasztaljuk az izomrángást, az tehát általában ártalmatlan jelenség. De miért történik mégis? „Senki sem tudja pontosan, miért alakul ki – mondta dr. Alice Lorch a bostoni Massachusetts Szem- és Fülklinika szemorvosa. – Gyakran egy egészen apró irritáció is elég hozzá, például ha a kontaktlencse hozzáér a szemhéjhoz.”

Sokkal gyakoribb ok azonban a stressz, alváshiány vagy a túlzott koffeinbevitel. A száraz szem, ami a túl sok képernyő előtt töltött idő egyenes következménye lehet, szintén gyakori kiváltója a szemhéj rángatózásának. A kutatások szerint, ha kevesebbet pislogunk – ami képernyőt nézve igen gyakori –, az szintén előidézheti a szemkörnyéki izmok és a szemhéj rángatózását.

Mit tehetünk?

„Nincs egyetlen gyors módszer a megszüntetésére, ha a rángatózás elindult – mondta dr. Lorch. – A műkönny, a szem nyálkahártyájának síkosságát biztosító szemcseppek segíthetnek. Válasszunk olyat, ami tartósítószer-mentes, mivel a kémiai tartósítók tovább irritálhatják a szemünket. Kipróbálhatjuk a szem masszírozását a zuhany alatt, vagy tehetünk langyos, nedves pakolást a szemhéjunkra lefekvés előtt, mivel ez segíthet ellazítani a szem izmait és megnyitni a szemhéj szélén található mirigyeket. Ezáltal növekedik a faggyú és olaj áramlása a szem nyálkahártyájára, így lassítja a könny párolgását.”

Mint oly sok esetben, a megelőzés a legjobb módszer a szemhéj rángatózásánál is. Ennek érdekében pihenjünk többet és csökkentsük a stresszt. „A szemhéj rángatózása egy jel, amit a testünk küld annak érdekében, hogy észrevegyük: lassítanunk kell” – mondta dr. Raj Maturi, az Amerikai Szemorvosok Akadémiájának szóvivője. 

„Csökkentsük a koffeinfogyasztást, ez szintén segíthet megelőzni a problémát. A nagy mennyiségű koffein ugyanis az izmok feszülését, görcsöt okozhat. Napi egy-két kávé pont elég” – javasolta dr. Lorch, hozzátéve, hogy a hidratálásról, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem szabad elfeledkeznünk, ahogy a kiegyensúlyozott és a káliumban (a burgonya, banán és lencse kiváló káliumforrás), magnéziumban (a leveles zöldekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, babban, olajos magvakban és halban van sok) és kalciumban (fogyasszunk tejtermékeket, szardíniát, sötétzöld leveles zöldségeket) gazdag étrendről sem, mivel ezek az ásványi anyagok segíthetnek a szemhéj rángásának megelőzésében. 

Kétes gyógymódok

A tonikot gyakran emlegetik úgy, mint a remegő szemhéj gyógyszerét a kinintartalma miatt. A kinin a malária gyógyításában is használt szer, emellett az éjszakai lágikragörcs kezelésére is használják, ám semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a szemhéj remegését meg lehetne előzni vagy kezelni lehetne tonikkal

Nagyon ritkán az orvosok a botoxot javasolják a szemhéjba fecskendezve kis mennyiségben a remegésének megállítására. „Ezt csak nagyon súlyos esetekben szabad egyáltalán fontolóra venni” – figyelmeztetett dr. Erwin. 

A szemhéj remegése általában magától elmúlik bármiféle orvosi beavatkozás nélkül a szakemberek szerint. A legtöbbünknek csak pihenésre, a stressz csökkentésére és a szem nyállkahártyájának nedvesítésére van szüksége. És egy kis türelemre, hogy kivárjuk a végét.

Forrás: New York Times Fotó: Unsplash

Olvass tovább!