Ha így öntözöd, garantáltan elpusztíthatsz minden szobanövényt – Ezért szólunk, hogy elkerüld!

2022. február 12.
Nem elég szeretni a szobanövényeket, fontos az is, hogy megfelelő gondozásban részesüljenek, ha azt akarjuk, hogy hosszú ideig velünk maradjanak – és nem mellesleg jól is érezzék magukat a társaságunkban.

Az apartmenttherapy.com újságírója igen szórakoztatóan írt ebben a cikkben arról, hogy egykori szobatársa imádta a szobanövényeket, ám rendszeresen túlszerette őket, amivel bizony a vesztüket okozta, hiába akarta nekik a legjobbat. Ő csendes megfigyelőként nézte végig az áldozatok halálát, amit legtöbbször a parttalan öntözés okozott. 

Ha így öntözöd, garantáltan elpusztíthatsz minden szobanövényt – Azért szólunk, hogy elkerüld!

Persze ha a szívünkre tesszük a kezünket, a legtöbben beláthatjuk, hogy a jó szándékú szobatárs története akár rólunk is szólhatna, nem egyedi eset, hogy kedveskedéssel nyírjuk ki a virágokat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb növénymerényleteket és azt, hogyan kerülheted el őket ezután!

Valamiért az terjedt el a köztudatban, hogy a növények legfőbb haláloka az, ha kiszáradnak, ezért a legtöbben locsolják őket, ha kell, ha nem, nehogy szomjan haljanak szegények. Hiába nélkülözhetetlen a virágok számára a víz, túlzott mennyiségben már abszolút nem az életben maradásukat szolgálja, hanem annak ellenkezőjét, lassú, gyötrelmes pusztulásukat készíti elő!

Óvatosan a levélfényesítéssel!

Vizet nemcsak a locsoláshoz lehet használni, hanem a növények leveleinek tisztán tartására is, igaz, nem mindegyik zöld lakótárs veszi jó néven, ha a leveleit víz éri! Lényeges, hogy a levélfényesítésre való termékek használatát sem szabad túlzásba vinni: lehet, hogy fényesebbnek, egészségesebbnek tűnnek tőle a levelek, túl gyakran és túl nagy mennyiségben használva viszont eltömítik a levelek pórusait és lehetetlenné teszik a szabad légzést. Ennél még az is jobb, ha időnként megül a por a leveleken, az ugyanis nem vezet a virágok fulladásához!

Vízből is megárt a sok

Az otthonunkba választott szobanövények esetében is igaz, hogy ahányféle, annyi szokás: ahhoz, hogy a legjobbat kapják, érdemes rászánni az időt arra, hogy utánajárjunk, mennyi vizet szeret, milyen gyakran kell locsolni, mennyire fényigényes, szüksége van-e tápoldatra, milyen gyakran kell átültetni, stb. És ami a tisztításukat illeti: fontos, hogy időnként megszabadítsuk őket a levelekre rakódott portól, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt mennyi vízzel tesszük és milyen módszerrel dolgozunk.

Ha így öntözöd, garantáltan elpusztíthatsz minden szobanövényt – Azért szólunk, hogy elkerüld!

  • Az egyik legegyszerűbb eljárás, ha egy puha, vízbe mártott, majd alaposan kicsavart rongyot használunk. Legjobb, ha mikroszálas törlőruhára esik a választásunk! Ezzel pikk-pakk el lehet távolítani a port és a különféle szennyeződéseket, amitől a növények nemcsak tisztábbak lesznek, de felszabadultabban is lélegezhetnek.
  • Ha korábban használtunk levélfényesítőt, vagy tudjuk, hogy a boltban, ahonnan a szobanövény érkezett, ilyesmivel kezelték a leveleit, akkor langyos ecetes vízzel törölgessük át: ehhez fél liter vízhez adjunk egy kiskanál ecetet, és jól keverjük össze, mielőtt bevetnénk!
  • Segítségünkre lehet a víz akkor is, ha élősködők támadják meg a szobanövényt. Nem kell túllocsolni az érintett részeket, elég, ha egy tálba langyos vizet engedünk, és belekeverünk pár csepp öko mosogatószert (tényleg nem lesz szükség többre!) Mártsunk ebbe egy puha rongyot, óvatosan törölgessük át a növényt, majd egy tiszta ruhával ismét menjünk végig a kezelésbe vett területeken, hogy semmi ne maradjon vissza a mosogatószerből!
  • Mindig lyukas aljú cserépbe ültessük a virágokat, és öntözés után, főleg akkor, ha úgy érezzük, hogy a kelleténél több vízhez jutottak, emeljük ki azokat a kaspóból, mert az aljában összegyűlt víz kárt tehet a gyökerekben, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?