4 fontos jel, hogy túl sok vért veszítesz a menstruációval

2022. április 27.
Ha extra betétre van szükséged, lehet, hogy nálad is fennáll a menorrhagia, vagyis az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó menzesz lehetősége, ami nemcsak azért rossz, mert a komfortérzetet nagyban rombolja, de a túlzott vérzés hátterében más betegségek is meghúzódhatnak, következményeképpen pedig akár vérszegénység is felléphet.

Minden nő más, mindenkinek más a menstruációja is. Ami az egyik nőnél természetes, az lehet, hogy másnál már rendkívül erős vérzésnek számít ahhoz képest, amilyen lenni szokott. Ha felmerül bennünk, hogy a vérzésünk túl erős, az annak a jele lehet, hogy valami probléma van a rendszerrel. A menorrhagia, vagyis a túl erős menstruációs vérzés komoly betegségek, például a méh kötőszövetének elváltozásai, mióma, fertőzések vagy éppen endometriózis jele lehet. 

menorrhagia-eros-menstruacio

Jelek, hogy a vérzésünk nem normális mederben zajlik

Vannak olyan intő jelek, melyek megmutatják, hogy több vért veszítünk a menstruáció alatt, mint amennyit szabadna. 

  1. Túl sok vérzés „Ha dupla védelmet kell alkalmaznunk vagy az éjszaka közepén betétet kell cserélnünk, az a menorrhagia jele lehet” – mondta dr. Astrid von Walter szülés-nőgyógyász szakorvos.
  2. Túl gyors vérzés Ha kevesebb mint egy óra alatt megtelik egy tampon vagy egy betét, és ez több egymást követő órán keresztül így zajlik, szintén azt jelzi, hogy túl sok vért veszítünk. Célszerű orvoshoz fordulnunk, amilyen gyorsan csak lehet, ha ilyet tapasztalunk.
  3. Túl sokáig vérzünk A szakemberek azt szokták iránymutatónak tekinteni, hogy a menstruáció 7 napig tart. Ha ennél jobban elhúzódik, forduljunk szakemberhez.
  4. Nagyobb vérrögök távoznak Ha 2,5 centiméternél nagyobb darabkák távoznak menstruációkor, a nőgyógyász szerint szintén azt jelezheti, hogy fennáll náluk a menorrhagia.

„Az erős vérzést gyakran kíséri erős görcsölés is, gyengeség és fáradtságérzet – tette hozzá dr. von Walter. – Azt is kérdezzük meg magunktól, hogyan hat a menstruációnk a mindennapi életünkre. Ha nagyobb változtatásokat kell tennünk a hétköznapi tevékenységeinkben, mert túl erős a vérzés, az szintén annak a jele, hogy valami nem működik megfelelően.

Mi okozhatja a menorrhagiát?

A túl erős vérzés hátterében általában olyan dolgok állnak, melyeket nem tudunk otthon kezelni, és maguktól sem oldódnak meg, ezért fontos, hogy szakemberhez forduljunk.

Elváltozások a méhben Rosszindulatú és jóindulatú daganatok egyaránt okozhatnak erős vérzést. Ilyenek lehetnek például a miómák, polipok, méhnyak- vagy méhtestrák, endometriózis. 

Terhességgel kapcsolatos problémák A várandósság alatt is felléphetnek olyan problémák, melyek vérzéssel járnak, vetélés vagy méhen kívüli terhesség, melyek mindig sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.

Hormonális kilengések Ha az ösztrogén és progeszteron női nemi hormonok egyensúlya felborul, szintén a szokásosnál erősebb vérzés jelentkezhet. A hormonproblémák hátterében akár PCOS, akár pajzsmirigyproblémák is állhatnak.

Gyógyszerek és orvosi eszközök A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirál), véralvadásgátló gyógyszerek vagy a hormonpótló gyógyszeres terápia is kiválthatja az erős menstruációs vérzést. 

Fertőzések A szexuális úton terjedő fertőzések közül is több okozhat túl erős vérzést: a ghonorrea, chlamydia vagy a leggyakoribb nemi betegség, a trichomoniasis fertőzés is kiválthatja a problémát. 

Miért baj, ha túl erős a vérzés?

A menorrhagia nem csak azért lehet veszélyes, mert a hátterében komoly orvosi problémák húzódhatnak. Következményeként is felléphetnek egészségügyi problémák.

  • Vérszegénység A leggyakoribb következménye az erős vérzésnek az anémiás vérszegénység. Ilyenkor a vas szintje túl alacsony lesz a vérben, mivel a menstruációkor túl sok vasban gazdag vér távozik. Ennek tünetei lehetnek a gyengeség, szédülés, fáradtság, így mindenképp figyeljük a jeleket. 
  • Extrém vérveszteség Szélsőséges esetben olyan sok vért veszíthet valaki a mensturációval, hogy vértranszfúzióra lehet szükség.
  • Meddőség „Attól függően, mi áll a menorrhagia hátterében, hatással lehet a túlzott vérzés a termékenységre is – mondta a nőgyógyász. – Fontos, hogy kezeljük az olyan állapotokat, mint a PCOS, a hormonszintek kilengése vagy a méhtesti elváltozások, mert ezek mind nehezíthetik a megtermékenyülést és a magzat kihordását.”

Ha azt tapasztaljuk tehát, hogy a mensturációnk környékén változtatnunk kell a mindennapjainkon az erős vérzés miatt, emellett fáradtak vagyunk, szédülünk, azt tapasztaljuk, hogy a menstruációkor a vér akár nagyobb rögök formájában távozik, vagy bármely aggályunk felmerül, mindenképp forduljunk szakemberhez.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!