4 tévhit a láthatatlan fogszabályozásról, amelyeket ideje elfelejteni

2022. április 28.
Gyors, fájdalommentes, észrevétlen és nem befolyásolja a hétköznapokat – a láthatatlan fogszabályozásnak rengeteg előnye van, és még több elégedett használója. Ennek ellenére a köztudatban még mindig él jó néhány téves feltételezés erről az innovatív és precíz fogszabályozási technológiáról. Szakértő segítségével rögtön négy hiedelmet is eloszlatunk!

A láthatatlan fogszabályozó nem olyan hatékony, mint a hagyományos

„A láthatatlan fogszabályozó – a hagyományos készülékekkel szemben – az úgynevezett lágy erőkkel ható készülékek családjába tartozik – kezdi dr. Gulyás Zsófia, a mySmile Fogszabályozás és Esztétikai Fogászat vezető főorvosa. – Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé hatékony, sőt épp ellenkezőleg: míg a hagyományos készülékkel történő kezelés során havi egy alkalommal történik aktiválás (amikor az orvos állít a készüléken), a láthatatlan fogszabályozónál kéthetente kap új impulzust a fog, így lényegesen rövidebb kezelési idő is elég lehet egy adott mozgatás elvégzéséhez.” A láthatatlan fogszabályozás megkezdése előtt ráadásul egy virtuális fogmozgatási tervet kapunk: a digitális tervezés során egy szoftver segítségével a fogszabályozó szakorvos pontos és precíz számításokkal megállapítja, hogy milyen változásra és milyen végeredményre számíthatunk.

A láthatatlan fogszabályozó drágább, mint a hagyományos

„Egy modern, esztétikus, de rögzített, vagyis a hagyományosnak mondott fogszabályozó kezelés költsége és a láthatatlan fogszabályozás költsége közel hasonló – magyarázza dr. Gulyás Zsófia. – Sőt, a hagyományos verzióé sok esetben még nagyobb költséggel is járhat, mint a láthatatlan fogszabályozóval végzett kezelések.” A láthatatlan verzió egyik előnye ugyanis, hogy a személyre szabott, virtuális fogmozgatási tervvel előre meghatározható nemcsak a kezelés hossza, hanem a költsége is.

A láthatatlan fogszabályozóval csak apróbb korrekciókat lehet végezni

„Valóban vannak olyan mozgatások, amelyeket a kezelés sajátosságai miatt nem, vagy csak nehezen lehet megvalósítani, de az esetek döntő hányadában alkalmazható a láthatatlan fogszabályozás – fejti ki szakértőnk. – Gyakran inkább a kezelés bonyolultsága teszi indokolttá olyan módszer alkalmazását, ahol a fogszabályozó szakorvos akár havonta változtathat a kezelés menetén.” A látványos végeredmény tehát elérhető fémhuzalok, fájdalom és évekig tartó procedúrák nélkül is.

A láthatatlan fogszabályozó egyenlő a retenciós (helyben tartó) készülékkel

„A két készülék kétség kívül nagyon hasonlít egymásra, de míg a retenciós készülék feladata a fogak helyben tartása (mint a fogszabályozási folyamat utolsó lépése), addig a láthatatlan fogszabályozó, ahogy a nevéből is kitűnik, épp a mozgatásért felelős” – mondja a mySmile Fogszabályozás és Esztétikai Fogászat vezető főorvosa. A két készülékben legfeljebb az a közös még, hogy étkezések alkalmával kivehetők, és ennek végeztével, fogmosás után könnyedén visszahelyezhetők.

A láthatatlan fogszabályozás vitathatatlan előnyei mellett fontos kihangsúlyoznunk a folyamatos orvosi közreműködés fontosságát – hiszen csak így biztosítható az eljárás sikeressége. Mielőtt belevágnánk, járjuk alaposan körül a témát: tájékozódjunk a kezelést végző orvosról és a tervezést végző fogszabályozó szakorvosról. Soha ne válasszunk olyan rendelőt, ahol nem szakorvos végzi a kezelés megtervezését.

Fotó: mySmile.hu