Szörnyű dolgok történnek a szádban, ha nem cseréled rendszeresen a fogkefédet!

2022. január 11.
Te örülnél, ha minden fogmosás alkalmával baktériumok sokaságát vinnéd be a szádba, és azokat alaposan szét is kennéd, pont úgy, mint a fogkrémet? Ha nemmel válaszoltál, szívleld meg az itteni tanácsokat, és minden rendben lesz!

Mindegy, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét használsz-e, aranyszabály, hogy 3 havonta lecseréld (előbbi esetében természetesen elegendő a fejet „leselejtezni”), leginkább azért, mert az elnyűtt kefék már közel sem tisztítanak olyan hatékonysággal, mint az újak. Bizonyos esetekben azonban ennél is gyakrabban megérnek a fogkefék a cserére, azt is eláruljuk, miért. Tedd a szívedre a kezed, és legalább magadnak valld be: te is elhasználsz évente 4 vagy több fogkefét?

Ez történik, ha nem cseréled rendszeresen a fogkefédet

Ha a válaszod nem, jó ha tudod, milyen kockázatoknak teszed ki magad, minél tovább ragaszkodsz a fogkefédhez!

Rosszat teszel a fogínyeddel

Ha a fogkeféd tovább teljesít szolgálatot a kelleténél, nemcsak a fogakat tisztítja kevésbé hatékonyan, hanem még az ínyedben is kárt tehet, a megtört és túlzottan elhasználódott sörték felsérthetik a fogínyt, ami vérzéssel, gyulladással jelezheti, hogy ideje lenne fogkefét váltani. 

Visszatérő fertőzéseket okozhat

Kevesen gondolnak bele, pedig nagyon is logikus, hogy a különféle betegségeket követően tanácsos lecserélni a fogkefét még akkor is, ha bőven a javasolt három hónapon belül jár. Ez azért lényeges, mert a kórokozók megtelepszenek a fogkefén, így elhúzódhat a gyógyulás vagy visszatérő fertőzések forrásává válhat.

Elősegítheti a baktériumok szaporodását

Cseppet sem szívderítő tény, hogy a fogkefén baktériumok százai éldegélnek, amelyek óhatatlanul oda jutnak a szádból. Leírhatatlanul sokat ront a helyzeten, ha a fogkefédet a sörtékkel lefelé tárolod a fogmosópohárban (ami nem véletlenségből került fel a legpiszkosabb használati tárgyak listájára!) vagy a fogkefetartóban, az alján összegyűlt víz olyan nedves közeget teremt számukra, amikben kedvükre szaporodhatnak. 

Ez történik, ha nem cseréled rendszeresen a fogkefédet

Elképesztő dolgokat juttathatsz a szádba

Ráadásul a Journal of Advanced Medical and Dental Science Research 2015-ös publikációja szerint azokra a fogkefékre, amelyeket a vécével egy térben használnak, abból a vízből is juthat néhány szabad szemmel láthatatlan csepp, ami a vécé lehúzása után kerül a levegőbe. Hogy ezt elkerüld, mindig hajtsd le a vécédeszkát, mielőtt lehúzod a vécét, és cseréld kellő gyakorisággal a fogkefédet!

Kellemetlenné válhat a leheleted

Ha a fogkeféd elhasználódott és nem tisztít rendesen, sőt még különféle kórokozókat is a szádba juttat, nem csoda, hogy kellemetlen lesz tőle a leheleted! Rendszeres cserével, használat utáni alapos fogkefe-leöblítéssel és helyes tárolással ez azonban kiküszöbölhető, sőt bizonyos ételek és italok fogyasztásával is elűzhető a szájszag.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?