Egy városi levegőszűrő, ami egyben utcai pad is

2022. április 30.
A porszűrő utcai pad is azok közé az újítások közé tartozik, amelyek egyszerre szeretnék csökkenteni az emberiség károsanyag-kibocsátását, miközben igyekeznek fenntarthatóbbá tenni a mindennapjainkat.

A bolygónk védelmét szolgáló találmányokból és ötletekből közlünk szédítő összeállítást a Marie Claire friss számában. Bobák Szilvia A jövő tegnap kezdődött című cikkében szó esik olyan festékről, amit a levegőt szennyező káros anyagok összegyűjtésével és sűrítésével gyártanak, de egy másik fantasztikus szűrőről is, amely hullámzást és a szél erejét kihasználva az óceán szennyezett vizét szűri meg. Az így összegyűjtött hulladékot könnyebben hajókra tudják emelni, hogy azután partra és hulladékkezelő telepekre szállíthassák.

oceanszuro-nagyvarosi-levegoszuro

A cikkben számos innovációval ismerkedhetünk meg, de a porszűrő utcai padokról csak itt írunk. A Citytree találmányát több európai nagyváros mellett néhány éve az óbudai Kolosy téren is tesztelték. Akkor még voltak a technológiának gyerekbetegségei, azóta viszont remekül tisztítja a levegőt a városi pad, ami egyben egy sűrű, magas mohafal is. A mini városi oázisként működő padok titka maga a moha, ami hihetetlenül jól szűri, portalanítja a levegőt. A padok rendkívüli módon képesek javítani egy környék levegőminőségét, óránként hétezer embernek szükséges levegőmennyiséget tudnak megszűrni a portól, miközben négy fokkal hűtik is a környezetük levegőjét.

oceanszuro-nagyvarosi-levegoszuro

Forrás: greencitysolutions.de

Olvass tovább!