Rejtélyes májgyulladás a gyerekeknél: kell aggódni a szülőknek?

2022. május 01.
Bár a száznál több eset még nem tűnik soknak, ha világszinten nézzük, ám a halmozódás aggodalomra adhat okot. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a gyermekeket érintő rejtélyes májgyulladás tüneteiről, és arról, hogyan vegyük észre, ha valami nem stimmel.

Eddig legalább 169 esetben diagnosztizálták a heveny májgyulladást gyermekeknél, ami alapvetően ritka még így is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Több mint egy tucat esetet jelentettek az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában száz körül van a megbetegedett gyerekek száma. A legaggasztóbb azonban, hogy még most sem tudják, mi okozza a gyerekeknél a hepatitiszt. Összeszedtük, amit az orvosok eddig megtudtak az egyre emelkedő számú esetekből, mi okozhatja és milyen tünetei lehetnek, amikre a szülőknek figyelniük kell.

gyerek-majgyulladas-hepatitisz

Mi az a hepatitisz?

A hepatitiszt vagy májgyulladást a legtöbb esetben valamilyen fertőzés okozza – a leggyakoribb hepatitisz vírusok az A-, B- és C -, vagy a túlzott alkoholfogyasztás vezethet krónikus májgyulladáshoz.

Enyhe májgyulladás vírusos fertőzéseknél vagy gyógyszerekre adott reakcióként előfordulhat gyermekeknél is, de ez általában olyan enyhe lefolyású, hogy nem is diagnosztizálják” – mondta dr. Nipune Rajapakse, a Mayo Klinika gyermek infektológusa. Ezzel szemben a súlyos, akut hepatitisz gyermekeknél általában ritka. A betegségnek influenzaszerű tünetei lehetnek, lázzal, fáradtsággal, alhasi fájdalommal és ritka esetben májleállással.

Mi a hepatitisz tünete gyerekeknél?

A sötét színű vizelet és a világos, agyagszínű széklet a májgyulladás jele lehet. A tünetek között szerepelhet fáradtság, levertség, étvágytalanság, láz, ízületi fájdalom, hányinger, hányás. Ha jól megnézzük ezeket a tüneteket, észrevehetjük, hogy van átfedés a Covid–19 tüneteivel. Ami viszont eltéveszthetetlen: a szem fehérjének besárgulása. A másik a hasi fájdalom, ami a jobb oldali bordaív alatt, a has felső részén, oldalt jelentkezik, ahol a máj elhelyezkedik.

„A kisbabáknál és kisgyerekeknél, akik még nem tudják szavakkal kifejezni az érzeteiket, a szülőknek a látható jelekre kell figyelniük, mint a szem fehérje, vizelet és széklet színe, illetve a gyermekük viselkedésének megváltozása” – mutatott rá dr. Markus Buchfellner, az Alabamai Egyetem Birmingham Orvostudományi Karának gyermekgyógyász-infektológus szakorvosa. „Általában azok a gyerekek, akiknek akut heptatitisze van, fáradtabbak, kedvetlenek, nem akarnak enni, inni. Ha ezek a tünetek mind jelen vannak, forduljunk orvoshoz. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor is jobb inkább szakemberhez fordulni.”

Mit tudni az eddigi hepatitiszes esetekről?

2021 novembere óta több mint egy tucat heptatitiszes esetet jelentettek gyermekeknél az Amerikai Egyesült Államokban Alabama és Észak-Karolina államból. A legtöbb megbetegedést Nagy-Britanniában regisztrálták, de előfordult megmagyarázhatatlan eredetű heveny májgyulladás kisgyerekeknél Spanyolországban, Izraelben, Dániában, Írországban, Hollandiában, Olaszországban, Norvégiában, Franciaországban, Romániában és Belgiumban is a WHO adatai szerint. 17 esetben májátültetésre is szükség volt, egy gyermek halt meg eddig a titokzatos májgyulladás miatt.

Mi okozza az akut hepatitiszt?

Az orvosok egyelőre nem biztosak a kiváltó okban. Kizárták azonban, hogy az eddig ismert hepatitisz vírus törzsek (A, B, C, D és E) állnak a hátterében az eseteknek. Nem figyelhető meg semmi olyan közös pont sem, ami alapján egy bizonyos étel, gyógyszer vagy valamilyen földrajzi helyre való utazás lenne feltételezhető a megbetegedések hátterében” – mondta dr. Philippa Easterbrook, a WHO HIV, hepatitisz és szexuális úton terjedő betegségek programjának orvosi szakértője.

Nem kapcsolható a Covid–19 vakcinához sem ez a hepatitisz, a megbetegedett gyerekek többsége nem volt beoltva a koronavírus által okozott betegség ellen.

A legerősebb feltételezés jelenleg az adenovírusokat teszi felelőssé a gyerekeknél tapasztalt hepatitiszért, ami egy légúti és emésztőrendszeri tüneteket okozó kórokozó, és nagyon gyakori a gyermekközösségekben. Sok európai és amerikai betegnél mutattak ki egy bizonyos típusú adenovírust. 

„Az adenovírus normális esetben nem okoz hepatitiszt az egyébként egészséges gyerekeknél” – mondta dr. Rajapakse, hozzátéve, hogy a kiváltó okot illetően biztosat csak további vizsgálatok után lehet mondani, csak ezután derül ki az is, az adenovírus mutálódott-e, és ez okozza-e a súlyos májgyulladást a kisgyerekeknél. A WHO vizsgálja az esteket és minden lehetséges tényezőnek utánajár. „Minden évben jelentenek jó pár megmagyarázhatatlan hepatitiszes megbetegedést gyerkeknél” – mondta dr. Easterbrook, „de ez a halmozódás szokatlan”.

Kell aggódni a szülőknek?

„Mivel az esetszám alacsony, nem kell pánikba esni – mondta dr. Rajapakse. – A legjobb, amit a szülők tehetnek, ha figyelik az esetleges tüneteket és a gyermeküket. És ha valami szokatlant tapasztalnak, a gyermekorvosukhoz fordulnak.”

Megelőzhető, hogy a gyermekem beteg legyen?

Mivel még a tudósok sem tudják pontosan, mi okozza a hepatitiszes megbetegedéseket, így arra sem tudnak javaslatot adni, hogyan lehetne megelőzni. Az adenovírusok cseppfertőzéssel terjednek, de direkt módon, érintéssel is átvihetők, például ha megérintünk egy kórokozókkal szennyeződött felületet és utána a szemünkhöz vagy a szánkhoz nyúlunk. 

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy kövessük azokat a higiéniai szabályokat, amiket a Covid-járvány alatt megtanultunk – viseljünk maszkot, ha zsúfolt, fedett helyre megyünk, tömegközlekedésen és mossunk gyakran kezet –, így az adenovírussal való megfertőződés esélyét is csökkenthetjük, ami talán ad egy kis megnyugvást a szülőknek addig is, míg biztosabbat nem tudunk a betegséggel és annak kiváltójával kapcsolatban.

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Getty Images

Olvass tovább!