Nem a látható zsírpárnák miatt kell igazán aggódni

2019. augusztus 23.
Vannak olyan zsírpárnák, melyeket meg tudunk csípni, és vannak azok, melyeket nem is látunk. És ez csak egy különbség a bőr alatti és a zsigeri zsírszövet között.

“A legnagyobb különbség a kétféle zsírszövet között az elhelyezkedésük. A szubkután zsírréteg a bőr alatt és az izmokban található, míg a viszcerális, másnéven zsigeri zsír a belső szervek körül, az artériákban rakódik le” – mondta Dr. Scott Kahan belgyógyász szakorvos a Popsugarnek. Ez utóbbi sokkal veszélyesebb, mint a látható zsír, hiszen befolyásolja a szervek működését és krónikus betegségekhez, például májgyulladáshoz vagy diabéteszhez vezethet. “A zsigeri zsírszövet hatással van a szív- és érrendszer működésére, magas koleszterinszintet, alvási apnoét és anyagcsere zavarokat okozhat” – magyarázta a szakorvos. 

Mennyi zsír van bennem?
A zsírpárnák nagysága döntően genetikai tényezőktől függ, így nem árt tisztában lenni a felmenőink állapotával. Néhány embernek egyforma mennyiségű van mindkét zsírtípusból, míg másoknál elbillen az egyensúly egyik vagy másik javára. Ez attól függ, hogyan működnek a zsírsejtjeink. “A zsírsejtek a bőr alatt tárolódnak alapesetben. Ha felborul az egyensúly és működési zavar keletkezik, a zsír elkezd halmozódni a szervek között, ami egy ponton túl már komoly működési zavarokhoz vezet” – figyelmeztet Dr. Kahan.

A túl sok viszcerális zsírszövet nem normális, ám pontos képet arról, hogy milyen is a testünk belső állapota csak CT-vizsgálattal kaphatunk. A magas vércukorszint, magas vérnyomás és a laborértékek kilengése azonban arra utal, hogy probléma lehet a zsigeri zsírszövettel. A haskörfogat is támpontot adhat arról, hogy mennyire veszélyeztet minket a szervek között felszaporodott zsírállomány. Nőknél 80 centiméteres, férfiaknál 102 centiméteres haskörfogat az, ami fölött jobb, ha kicsit többet teszünk az egészségünkért.

Hogyan veszítsük el a zsírszövetet?
Ha fogyunk, mind a bőr alatti, mind a szerveink közötti zsírpárnákból veszítünk, ha pedig hízunk, mindkét helyen vastagszik a zsírréteg. “Fogyáskor először a zsigeri zsírrétegből indul meg a súlyvesztés, mivel ez a terület metabolikusan aktívabb. Ezért van az, hogy nem szükséges látványos fogyás ahhoz, hogy a laboreredményeinken és a vérnyomásunkon már látszódjon a javulás” – mondta Dr. Kahan. Már öt százalékos súlyvesztés is elég ahhoz, hogy az anyagcserénkben pozitív változás következzen be a szakember szerint.
“Nem csak mennyiségi, hanem minőségi változtatásra is szükség van az étrendben. Több zöldség és gyümölcs, kevesebb feldolgozott élelmiszer és sovány fehérje szükséges ahhoz, hogy tartós legyen a javulás” – javasolja a szakorvos. Emellett a rendszeres testmozgás, elegendő alvás és a stressz mérséklése járulhat hozzá az egészséges testzsírszázalék eléréséhez. 

Fotó: Unsplash