Ezért árt az egészségnek, ha cipővel mész be a lakásba

2022. május 06.
Soha le nem bomló vegyületektől az emberi ürülékig… Ha az utcai lábbelinkkel csak úgy beszaladunk, még ha néhány lépést teszünk is csupán meg, olyan dolgokat vihetünk be magunkkal, amikkel akaratlanul is komoly egészségügyi kockázatot okozunk magunknak és a családunknak.

Baktériumokat, egyéb kórokozókat és soha le nem bomló vegyszereket hurcolhatunk be magunkkal a lakásunkba a cipőnk talpán, így nagy szívességet teszünk az egészségünknek, ha kint hagyjuk a lábbelinket, mielőtt betrappolnánk benne.

cipo-lakas-egeszseg

Székletből származó kórokozók a cipőnk talpán

A cipők talpa tökéletes közlekedési eszköz a kórokozóknak. Olyan betegséget okozó baktériumokat utaztathatunk úgy, hogy nem is tudunk róla, mint a szalmonella vagy a lisztéria (mindkettő hányást, hasmenést idézhet elő), a staphylococcus, ami igen változatos tüneteket okozhat, derült ki egy 2016-os vizsgálatból, melyek a cipőtalpon található leggyakoribb patogének. 

Az is kiderült, hogy a cipők 80 százalékán megtalálhatók ezek a kórokozók, a típus attól függ, mit dolgozik a viselője (az orvosi és állatorvosi rendelőkben dolgozók különösen nagy eséllyel hordoznak patogéneket a cipőjükön).

Egy másik vizsgálatból az derült ki, hogy a cipőtalpak 96 százalékán található E. coli, ami azt jelenti, hogy ürülékkel érintkezett a cipőnk, még akkor is, ha nem léptünk konkrétan bele a kutyagumiba. 

Emellett a por és más szennyeződések már semmiségnek tűnnek, pedig ezek biztosítják a remek táptalajt a baktériumoknak.

Növényvédő szerek a szép zöld gyepről

Még a szépen gondozott gyep, csinos játszótér sem garancia arra, hogy nem viszünk be semmi károsat az otthonunkba a cipőnkön. A kutatások szerint ezekről a helyekről különböző kémiai toxinokat szállíthatunk haza. A gyomirtó például még egy héttel azután is kimutatható a cipő talpán, hogy beleléptünk, derült ki egy 1999-ben készült vizsgálatból. Ez kiütéseket és dermatitiszt okozhat.

A talaj és föld szintén tartalmazhat mérgező vegyületeket, például ólomrészecskéket – ami Magyarországon rengeteg háztartás ivóvizében is jelen van –, és különösen a kisebb gyerekekre veszélyes, a szellemi képességekre van hatással és idegrendszeri károsodást okozhat, ha felhalmozódik a szervezetben. 

Ha nem lépünk földre, és maradunk az aszfalton, akkor sem járunk jobban. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis bőrrel érintkezve vagy belélegezve az aszfalt részecskéi rákot okozhatnak.

Bőrön át felszívódó mikroműanyagok

A mikroműanyag mindenütt jelen van, földön, vízen levegőben. A cipő maga is lehet mikroműanyagok forrása, de a környezetünkből is viszünk haza magunkkal a cipő talpán belőle.

A tudósok még kutatják, mekkora és milyen egészségügyi hatásai vannak a mikroműanyagok szervezetünkbe kerülésének, de az már biztos, hogy naponta többet lélegzünk be belőle, mint gondolnánk. 

Soha le nem bomló vegyszerek a padlónkon

A PFA-vegyületek, vagyis különböző fluorszármazékok a mikroműanyagokhoz hasonlóan szinte az egész minket körülvevő világot szennyezik. Ezek halmozódnak a környezetünkbe és a testünkben, mivel nem bomlanak le, megtalálhatók mindenütt, és ma már tudjuk, hogy rákot okozhatnak. A folttaszító és vízálló technikai ruhákhoz és eszközökhöz használják széles körben, és a cipőnk talpán a lakásba szállítva már szinte lehetetlen megszabadulnunk tőle.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!