Biztos tudni akarod? Ennyi baktérium tanyázik a mosogatószivacsodon!

2022. április 15.
Az egy dolog, hogy a szemnek láthatatlan, mégis megtörténik: ha a kelleténél ritkábban cseréled a mosogatószivacsot, elképesztő sok és meglepően sokféle baktérium szaporodik el rajta. Olyannyira, hogy még egy nyilvános vécé ülőkéjén is túltehet!

Elgondolkoztál már azon mosogatás közben, hogy ha nem voltál elég körültekintő, megeshet, hogy maga a mosogatószivacs sokkal piszkosabb azoknál az edényeknél, amiket épp tisztára akarsz mosni vele? Nem kell ahhoz teljesen elkoptatni a mosogatószivacsot, hogy a baktériumok és kórokozók kedvükre elszaporodjanak rajta, te pedig gyanútlanul szétkend azokat a tányérokon, poharakon és evőeszközökön!

Mosogatószivacs

Nincs mit szépíteni a tényen: a nyirkos és sötét közeg a különféle kórokozók számára paradicsomi körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy kedvükre szaporodjanak, és úgy lepjék el szépen csendben a mosogató közelében pihenő szivacsot, hogy neked arról fogalmad se legyen.

Attól viszont, hogy nem látod, még nagyon is ott vannak, és egy-egy mosogatás alkalmával a főzéshez, evéshez és iváshoz használt konyhai eszközökre is átkerülnek, pedig a cél pont az lenne, hogy tisztán és kórokozó-mentesen kerüljenek a szárítóba!

Egy pályaudvari vécé is sterilebb nála!

A túl hosszú ideig használt mosogatószivacs az egyik legkiválóbb táptalaj  a kórokozók számára, te pedig akár naponta többször is a kezedbe foghatod! Egy új tanulmány szerint a sokat használt mosogatószivacsokon többféle és nagyobb mennyiségű baktérium található, mint egy nyilvános vécé ülőkéjén – ugye már látod is magad előtt, ahogy a tányérokon, poharakon szétterjednek ezek a sosem hívott betolakodók?

A baj forrása, hogy a mosogatószivacsok magukba szívják a vizet, felszínükön pedig megtapadnak a különféle ételmaradékok. Ennél a két összetevőnél jobbról nem is álmodhatnának a baktériumok ahhoz, hogy igazi luxusban éljenek, pont úgy, mint te, amikor eljutsz végre egy wellnesshotelbe!

A Duke Egyetem kutatói átfogó kutatást végeztek, és arra jutottak, hogy szerencsétlenebb esetekben a mosogatáshoz használt szivacson csak az úgynevezett E. coli baktériumból akár 80-féle is jelen lehet – és akkor a többi kórokozóról még nem is beszéltünk!

Mosogatás mosogatószivaccsal

Luxushotel teljes ellátással

A kutatók ezeket a baktériumokat különféle közegekbe telepítették, és kíváncsian várták, hogy melyik bizonyul a szaporodásuk szempontjából leginkább kedvezőnek: a legjobban a nedves mosogatószivacsot díjazták, ebben ugyanis minden adott volt ahhoz, hogy csodásan éljenek és gond nélkül szaporodhassanak.

Ennek láttán valószínűleg te is késztetést érzel most arra, hogy rögvest kicseréld a mosogatószivacsodat, mi pedig nem beszélünk le róla, főleg akkor, ha már több mint egy hete használatban van!

Bár kering a köztudatban néhány hatásosnak vélt trükk, hogy kiadd a szivacson tobzódó baktériumok útját, azzal, hogy magas hőmérsékleten a mikróba teszed, vagy hogy a mosogatógéppel a szivacsot is kimosod, sajnos nem inthetsz búcsút a potyautasoknak: az egyetlen megoldás, hogy hetente lecseréld, és soha többé ne hagyd a mosogatás után visszamaradt vízben „üldögélni” a szivacsot, ami most már bizonyítottan a konyhád egyik legpiszkosabb tárgya!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?