A soha le nem bomló vegyszerek az anyatejben is ott vannak

2021. augusztus 02.
Már bebizonyosodott, hogy a soha le nem bomló vegyszerek ott vannak a kozmetikumokban, az ivóvizünkben, a tűzoltásra használt habban. És most már azt is tudjuk, hogy az anyatejben is.

Jól kimutatható mennyiségben találtak soha le nem bomló vegyszereket (forever chemicals) az anyatejben egy Seattle-ben végzett kutatás során. A vizsgált mintákban a mért perfluor vegyi anyagok (PFAS) szintje olyan magas volt, hogy azt nem találták volna biztonságosnak az ivóvíz esetében. A kutatók szerint az eredmények mindenképp aggodalomra adnak okot. 

anyatej-soha-le-nem-bomlo-vegyulet-pfas

A PFAS anyagok azért nagyon veszélyesek, mert a szervezetünkbe kerülve nem ürülnek ki, életünk végéig bennünk maradnak. A környezetben pedig még az emberöltők alatt sem bomlanak le. Ha az ember már csecsemőkorban ki van téve ezeknek a vegyületeknek, az egészségügyi problémákat okozhat az élet későbbi szakaszaiban. Ezek a soha le nem bomló kémiai vegyületek kapcsolatban hozhatók a magas koleszterinszinttel, bizonyos ráktípusok kialakulásával, gyenge immunműködéssel, pajzsmirigy- és hormonproblémákkal. 

A vérünkben is van?

Egy korábbi kutatás szerint, melyet Amerikában végeztek, az emberek 98 százalékának vérében kimutathatók a PFAS vegyületek, melyek csak gyűlnek, gyűlnek az évtizedek alatt szervezetünkben a vízzel, amit megiszunk, a belélegzett szennyezett levegővel, de olyan háztartási eszközökből is a testünkbe kerülhetnek, mint a tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő, impregnáló anyaggal kezelt esőkabát vagy folttaszító kanapé, esetleg a rúzsunk. 

Nem először merül fel, hogy az anyatejben is megtalálhatók a PFAS vegyületek. Már 15 évvel ezelőtt született olyan kutatás, mely kimutatta, hogy az anyatejben is magas lehet a soha le nem bomló vegyületek szintje. Bár azóta betiltották azokat a kémiai anyagtípusokat, ám ettől még a vegyületek nem tűnnek el az emberek szervezetéből és a környezetből. Ráadásul az újabb és újabb, a korábbi, veszélyesnek ítélt perfluor-származékok helyére állított vegyszerek legalább annyira károsnak és veszélyesnek találtattak később, mint ami helyett alkalmazták ezeket. A különbség csak annyi, hogy még nem gyűlt fel akkora mennyiségben az emberek szervezetében és a környezetünkben. A legnagyobb baj, hogy még a kutatók sem tudják, mi lehet az ördögi kör megszakításának működőképes módja.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!