Így tisztítsd az újrahasználható szívószálakat

2022. május 10.
Az eldobható műanyag szívószál már évek óta nem menő, helyette egyre többen fém, üveg vagy éppen bambusz szívószálon szürcsölgetik az üdítőjüket. Ezeknek nem feltétlenül könnyű a tisztán tartása, ám a megfelelő eszközökkel és néhány trükkel könnyedén megtisztíthatjuk őket a legragacsosabb folyadéktól is.

Számos alternatívája van az eldobható műanyag szívószálnak, a komposztálhatótól a papíron át az újrahasználható fém-, szilikon- vagy üvegből készült darabokig. Az újrahasználható szívószál nagyon praktikus, ám a tisztítása nem feltétlenül könnyű feladat. Mutatjuk, hogyan tehetjük egyszerűbbé.

szivoszal-tisztitas

Ha fém a szívószál

Az egyetlen hátránya a fém szívószálnak, hogy nem átlátszó, így nehéz megmondani, sikerült-e minden szennyeződést eltávolítani belőle. Először áztassuk be mosogatószeres meleg vízbe 5-10 percre, majd vékony kefével mossuk át a belsejét. Hagyjuk megszáradni, és már használhatjuk is újra. A fém szívószálat általában biztonságos mosogatógépben mosni, ám a belsejét így is szükség lehet kézzel átkefézni.

Ha szilikon a szívószál

Hasonlóan kell eljárnunk, mint a fém szívószálnál: áztatás után kefével mossuk át a belsejét, majd öblítsük ki. Szintén moshatjuk mosogatógépben, ám ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a belsejében maradnak italmaradványok.

Ha üveg a szívószál

Az üveg szívószál esetén szintén áztatással kell kezdenünk, majd alapos sikálással a speciális, vékony kefével. Az üveg opálossá válhat a folyamatos használattól, ezt eltávolíthatjuk, ha ecetes-szódabikarbónás oldatba áztatjuk.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!