Így tisztítsd az újrahasználható szívószálakat

2022. május 10. |

Az eldobható műanyag szívószál már évek óta nem menő, helyette egyre többen fém, üveg vagy éppen bambusz szívószálon szürcsölgetik az üdítőjüket. Ezeknek nem feltétlenül könnyű a tisztán tartása, ám a megfelelő eszközökkel és néhány trükkel könnyedén megtisztíthatjuk őket a legragacsosabb folyadéktól is.

Számos alternatívája van az eldobható műanyag szívószálnak, a komposztálhatótól a papíron át az újrahasználható fém-, szilikon- vagy üvegből készült darabokig. Az újrahasználható szívószál nagyon praktikus, ám a tisztítása nem feltétlenül könnyű feladat. Mutatjuk, hogyan tehetjük egyszerűbbé.

szivoszal-tisztitas

Ha fém a szívószál

Az egyetlen hátránya a fém szívószálnak, hogy nem átlátszó, így nehéz megmondani, sikerült-e minden szennyeződést eltávolítani belőle. Először áztassuk be mosogatószeres meleg vízbe 5-10 percre, majd vékony kefével mossuk át a belsejét. Hagyjuk megszáradni, és már használhatjuk is újra. A fém szívószálat általában biztonságos mosogatógépben mosni, ám a belsejét így is szükség lehet kézzel átkefézni.

Ha szilikon a szívószál

Hasonlóan kell eljárnunk, mint a fém szívószálnál: áztatás után kefével mossuk át a belsejét, majd öblítsük ki. Szintén moshatjuk mosogatógépben, ám ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a belsejében maradnak italmaradványok.

Ha üveg a szívószál

Az üveg szívószál esetén szintén áztatással kell kezdenünk, majd alapos sikálással a speciális, vékony kefével. Az üveg opálossá válhat a folyamatos használattól, ezt eltávolíthatjuk, ha ecetes-szódabikarbónás oldatba áztatjuk.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szívószál? Kösz, nem! - 5 lehetőség, amivel pótolhatod

Szívószál? Kösz, nem! - 5 lehetőség, amivel pótolhatod

A műanyag szívószálak használatával rengeteg felesleges hulladékot termelünk, ezért nagyon fontos lenne elbúcsúzni tőlük. Ha végképp nem tudsz lemondani róluk, keresd meg a neked valót a környezetbarát alternatívák között!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód