Szex után és a vécén: tényleg képtelenek vagyunk letenni a telefonunkat?

2021. november 27.
Egy friss kutatásból az derült ki, hogy semmi sem szent a társadalmunk telefonfüggő tagjainak, még az esküvők és a temetések sem. Képtelenek vagyunk letenni a telefonunkat, ha mégis megtörténik, hatalmas feszültséget érzünk magunkban és feszítő vágyat, hogy megnézzük, nem kaptunk-e üzenetet abban a néhány percben, mióta nem pillantottunk rá a képernyőre. Miért kellene mégis nagyon, de nagyon megszabadulnunk a telefonunktól, legalább néha?

Egészen friss az a kutatás, melyet több mint ezer amerikai felnőtt bevonásával végzett a Solitaired játékoldal. Az eredmények szerint sokkal nagyobb a baj, mint eddig sejtettük: mindig és mindenhol használjuk a telefonunkat. Legyinthetünk, hogy ismét egy olyan tanulmány, mely világossá tette, hogy telefonfüggő társadalomban élünk. De a legnagyobb probléma az, hogy mindenki azt gondolja, hogy csak a másik ember az, saját magukkal kapcsolatban a legtöbben nem is realizálják, hogy baj van: semmi sem szent, ha arról van szó, hogy rápillantsanak az üzeneteikre. 

Ha az emberek mélyen magukba néznek, valószínűleg sokan bevallhatják, hogy ők is voltak már úgy, mint az a kutatásban részt vevők negyven százaléka, akik szex után azonnal a telefonjukért nyúlnak (szerencsére azok azért kevesebben vannak, akik közben is ránéznek a készülékre). Egészen sokkoló azoknak az aránya is (99 százalék, tehát majdnem mindenki), akik tévénézés közben is nyomkodják a telefonjukat. 

telefon-fuggoseg-vece

Hol van már az az idő, amikor az emberek egyszerre csak egy dolgot csináltak?! A válaszadók 78 százaléka mondta azt, hogy koncerten is előveszi a telefonját, 42 százalék pedig még biciklizés, görkorcsolyázás vagy az útkereszteződésen való átkelés közben is a képernyőt bámulja rövidebb-hosszabb ideig. Ez utóbbiak azért már a balesetveszélyes kategóriába tartoznak. Nem meglepő ezek után, hogy az emberek 44 százaléka szenvedett már balesetet, esett el vagy sérült meg, mert a telefonját nézte

Az esküvők és a temetések sem jelentenek visszatartó erőt az emberek jelentős részének: a válaszadók fele vette elő a készüléket esküvőn, harmaduk pedig temetésen vagy templomban is megnézte az üzeneteit. 

A tévénézés mellett a vécé a másik nagyon népszerű hely a telefonfüggők számára: az emberek 90 százaléka rendszeresen használja a készüléket itt is. Hogy miért veszélyes mindez? És miért nem jó? Az első és legkézenfekvőbb válasz a higiénia. Nem nagyon kell magyaráznia senkinek, miért vet fel higiéniai aggályokat a mellékhelyiségben való telefonozás. Emellett egy sor egészségügyi problémát okozhat, ha túl sokáig ülünk a vécén. Inkontinenciától az aranyérig számos betegség kialakulhat, ha a szükségesnél tovább időzünk ebben a testhelyzetben. 

Nem ez az első olyan felmérés, mely hasonló következtetésekre jutott. A YouGov 2019-es kutatása szerint a britek 57 százaléka használja vécézés közben a telefonját a harminc év alatti korcsoportban. A férfiak 86, a nők 84 százaléka viszi még ide is magával a készüléket. Csak nehogy bekövetkezzen minden telefonfüggő rémálma, és egy óvatlan mozdulattal a lefolyóban végezze a telefon. Bár, mint láttuk, ez még mindig a kisebbik baj lehet, ami történhet velünk. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!