Így lesz puha és illatos a törölköző, pont mint a hotelekben!

2021. április 06.
Nincs kiábrándítóbb egy jóleső zuhanyzás vagy fürdés után, mint érdes tapintású, kellemetlen illatú törölközőbe burkolózni. Pedig az otthoni használat során a legtöbb törölköző erre a sorsra jut, aminek oka leginkább a mosásban és a tárolásban keresendő.

Néhány használatot és mosást követően az újonnan pihe-puha és erős nedvszívó hatású törölköző nálad is smirgliszerűvé válik, és akárhogy próbálod, sosem lesz olyan a tapintása, mint a szállodai fürdőlepedőké és köntösöké? Hoztunk néhány bevált trükköt, hogy ez az álom valósággá váljon!

Neked is lehet puha és illatos a törölköződ

Az idő múlása a törölközőknek sem tesz jót

Bár minél jobb minőségű a törölköző alapanyaga, annál ellenállóbb, idővel sajnos azok minősége is megsínyli a használatot. Az öregebb törölközőt azért nehezebb illatossá varázsolni, mert mikroszálai közé elhalt hámsejtek kerülnek, amiket a törölközőre kerülő baktériumok megpróbálnak lebontani. 

Minél keményebb a víz ott, ahol élsz, annál gyorsabban válnak durvább tapintásúvá a törölközők is. Ezt a szódabikarbóna és az ecet világbajnok vízkőoldó párosával ellensúlyozhatod úgy, hogy a mosógépbe 4-5 evőkanál szódabikarbónát teszel, az öblítő rekeszébe pedig ecetet öntesz. Ne aggódj, nem lesz ecetszaga a tiszta törölközőknek a mosás után, tapintásuk viszont határozottan puhábbá válik. Ennek a módszernek köszönhetően a törölközők nedvszívó képessége is fokozódik, és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz.

Mivel és hány fokon kell mosni a törölközőket?

A legtöbben ott rontják el, hogy azt hiszik, minél több mosószert és öblítőt tesznek a mosógépbe, annál puhább és illatosabb lesz a törölköző, ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el. Ha túlzásba esnek a mosószerek használatával, vékony réteg képződhet a törölköző szálain, ami egyre rontja a nedvszívó képességé,t és a tapintását is durvábbá teszi. 

A mosás hőfokát sem kell túlzottan magasra állítani ahhoz, hogy a végeredmény kedvünkre való legyen: a fehér törölközőket 50-60 fokon, míg a színeseket 40 fokon is kellően tisztára moshatod. Érdemes minden harmadik-negyedik mosásnál fél bögre ecetet is önteni a mosógépbe, így a törölközők hosszabban megőrzik a puhaságukat.

Az is a mi malmunkra hajtja a vizet, ha odafigyelünk arra, hogy ne tömjük túlzottan tele a mosógépet szennyes ruhával, egyrészt azért, mert nem biztos, hogy kellően megtisztulnak a törölközők, másrészt azért, mert a fokozott súrlódás roncsolja és megkeményíti a törölköző mikroszálait.  

Gépben vagy szabadban? Így szárítsd a törölközőt!

Bár a napfény természetes fertőtlenítő, ami mindenképpen jól jön a törölközők esetében, oda kell figyelni, hogy ne hagyjuk túl hosszú ideig a levegőn száradni a frissen mosott törölközőket. Fürdés vagy zuhanyzás után jót tesz, ha a szabadban szárítjuk meg a törölközőt, de ha már távozott belőlük a nedvesség, jobb mielőbb bevinni a lakásba. A szárítógépet is alacsony vagy közepes fokozaton használjuk a törölközők mosását követően, ez igazán sokat lendít a puhaságon és a kellemes illaton. 

A helyes törölközőtárolás

A mosás után megszáradt törölközőt sosem szabad vasalni, az ugyanis megkeményíti a frottírt. Az elpakolásnál ne 3-4 rétegbe hajtsuk a törölközőt, mert azzal is megtörhetjük az anyag szálait. A puhaság szempontjából az a legszerencsésebb, ha a törölközőket egyenként feltekerjük, és a hengereket szépen elrendezzük a helyükön.

Fotó: gefrorene_wand -Pixabay

Ezt olvastad már?