Ezért sárgul meg a párnád – és így tisztíthatod meg

2022. május 16.
A párnánk minden éjjel hat-nyolc órán át érintkezik az arcunkkal, hajunkkal, ami a legtöbb háztartási cikknél nagyobb higiéniai kihívást jelent, és nem biztos, hogy egy heti huzatcsere megoldja a dolgot.

Párnáink még egy védőréteg mellett is idővel megsárgulhatnak. Ha a fejed alatti borzalmasan elszíneződött párna víziója miatt ébren hánykolódsz éjszakánként, itt az ideje, hogy alaposan megtisztítsd a párnádat!

párnák tisztítása

A Lifehacker szerint a sárga foltok gyakoribbak az egykor fehér párnákon, mint azt hinnénk. Alvás közben a különféle nedvek – például az izzadság, a hajolajok és a nyáladzás – átszivárognak a huzaton. Az esti bőrápolási rutinunk is lehet bűnös. Ha lefekvés előtt kenjük be az arcunkat, a termék egy része valószínűleg szintén a párnán fog kikötni. Ezek az anyagok aztán szépen felhalmozódnak, megszáradnak, és csúnya foltokat képeznek.

Sajnos tehát egyetlen darab szövet az, ami elválasztja az arcod az egy évnyi régi izzadságtól… A jó hír az, hogy a felhalmozódott szennyeződés kimosása meglehetősen egyszerű. Kezdd azzal, hogy ellenőrzöd a párnán lévő címkén a tisztítási utasításokat. Ha a címke azt írja, hogy mosható mosógépben, akkor dobd be a párnát a gépbe, adj hozzá fél csésze fehérítőt és fél csésze bóraxot a szokásos mosószerrel együtt. Ez segít eltávolítani a makacs elszíneződéseket. Keményebb esetekben próbáld meg a foltokat szódabikarbóna-oldattal vagy bolti folteltávolító szerekkel eltávolítani.

Még ha a párnád olyan tisztának tűnik is, mint a vásárlás napján, akkor is évente legalább néhányszor ki kell mosnod ezzel a módszerrel. A haj, a folyadékok és az elhalt hámsejtek mind bejutnak az anyagba, akár látod őket, akár nem. Ugyanez vonatkozik a matracra is, amelyen minden éjjel alszol, de ez a takarítási munka már nem olyan egyszerű, mint a mosógép bekapcsolása…

Forrás: Mentalfloss.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!