Robotfelmosó és öntisztító ablak: megmenthetnek a házimunka fogságából egy életre?

2022. április 02.
Mindenki, aki utálja – vagy legalábbis nem szívesen végzi – a házimunkát, időről időre elgondolkozik azon, vajon milyen új technikai vívmányok vagy egyszerű ötletek menthetik ki a takarítás fogságából. Rossz hír, hogy végleges és mindent megoldó technológia még nem áll rendelkezésre, ám a jövő mindenképp ragyogó és fényes tisztaságot tartogathat.

Frances Gabe feltaláló a jövőbe látott, ezen kívül borzalmas szomszéd volt – és nem mellesleg feltalálta az öntisztító otthont. Gabe 2016-ban halt meg 101 évesen. Oregoni otthonában megvalósította, amire mindannyian vágyunk: önmagát takarította a lakás, tulajdonképpen egy hatalmas mosogatógépet kreált belőle. Gabe spriccelő és szárító rendszert telepített bentre, ezen kívül öntisztító mosdókagylót, fürdőkádat és vécét is kreált. „A házimunka hálátlan és végtelen – mondta Gabe. – Ki akarja csinálni? Senki!” Ráadásul van, akit nem is csak a lustaság tart vissza tőle, hanem valami miatt nehéz vagy egyszerűen lehetetlen is számukra a takarítási teendők elvégzése.”  

„A tisztaság erkölcsi kérdés napjainkban, így nehéz belátnunk, ha valakinek valamiért nehéz rendben tartania az otthonát. Csak a lustaságra tudunk gondolni ebben az esetben – mondta Rachel Hoffman szociológus. – Ha valaki mentális betegséggel, fogyatékkal él, traumákkal küzd vagy krónikus egészségügyi problémái vannak, nem olyan egyszerű tisztán és rendben tartania otthonát, ha éppenséggel nem lehetetlen.” Sokan nem tudják, még többen nem is akarnak takarnak. De közelebb vagyunk ma, a 21. században Frances Gabe utópiájához a valóságban? Ha nem, mit tehetünk, hogy kevésbé legyen időrabló a takarítás? 

robot-takaritas-otthon

Frances Gabe az öntisztító otthon makettjével

Portalanítás

A por megkerülhetetlen és elpusztíthatatlan. Tény: a por – vagy legalábbis részben, és attól függően, kit kérdezünk – csak elhalt bőr. Vannak persze a háztartási pornak olyan formái, melyek rosszabbak: mérgező részecskéket tartalmazhatnak, mikroműanyagot, gyomirtót, az utcai szennyeződések maradványait. De lehet az otthonunk pormentes? Anélkül, hogy nekünk bármilyen erőfeszítést kellene tennünk? Talán. A mechanikus szellőztető- és fűtőrendszer jó eséllyel segíthet. Ezt arra tervezték, hogy környezetbarát módon fűtse és szellőztesse a lakást. Úgy engedi be a friss levegőt, hogy közben nem veszít hőt az otthonunk, ellentétben a nyitott ablakos szellőztetéssel. Emellett megszűri a beérkező levegőt, így meggátolja, hogy odakintről szennyező anyagok kerüljenek be. Ezt különböző finomságú filterekkel érik el, melyek nemcsak a nagyobb részecskék, de a pollenek bejutását is meggátolják.

De mi a helyzet a bent képződő porral? Ezt is képes eltüntetni a rendszer, mivel folyamatosan keringteti a levegőt. „Vegyük például a fürdőszobát. Amikor megrázzuk és felakasztjuk a törölközőt, a bőr- és szövetmaradványok a levegőbe kerülnek. Ezt a mechanikus szellőztető- és fűtőrendszer képes kivonni” – magyarázta Chayley Collis, a rendszer kifejlesztője, hozzátéve, hogy a nehezebb részecskék sajnos még így is a padlóra hullanak. Százszázalékos megoldás tehát nincs, de határozottan javíthatnak a jól záródó ablakok és a megfelelő szellőztetőrendszer segíthet a helyzeten. 

Robotok az otthonunkban

2022-van, Elon Musk a Marsra tart. Lehetne, hogy mi csak elterülünk a kanapén és a ház magától tiszta lesz? Majdnem. A robotporszívók ugyanis léteznek, és elég jó hatásfokkal képesek megtisztítani a padlót szinte bármiféle beavatkozás nélkül. 

„Vannak, akik valódi takarító robotot szeretnének, ez régi álma az embereknek” – mondta Colin Angle az iRobot robotporszívókat gyártó cég vezérigazgatója. Az első robotporszívók már több mint egy évtizede szolgálatba álltak, azóta sokat fejlődött a technológia és olcsóbbak lettek ezek az eszközök, ugyanakkor a háztartási robot még mindig várat magára, bár próbálkoznak. Addig pedig maradnak a macskás videók, mivel a robotporszívón köröző kisállatoknak már saját Twitter-oldala is van. A robotporszívókat egyébként előszeretettel nevezik el a tulajdonosok. „Két hét alatt az emberek 90 százaléka nevet ad a porszívójának” – mondta Angle. 

robot-takaritas-otthon

Koszos ablak

Az ablakpucolást szinte mindenki utálja. Nemcsak azért, mert az egyik legnehezebb takarítási feladat, de azért is, mert nincs bosszantóbb, mint amikor csíkos marad a nagy üvegtábla, miután annyit vesződtünk vele. A technológia kívülről segíthet. Az öntisztító üveg ugyanis létezik, és akár az otthonunkban is alkalmazhatjuk. „A bevonat két módon fejti ki hatását – mondta leo Pyrah, az üveget gyártó Pilkington marketingmenedzsere. – Fotokatalitikus, így az a nap UV-erejét használja fel, a bevonat pedig lebontja és fellazítja az organikus szennyeződéseket.”

A bevonat ugyanakkor hidrofil, ami azt jelenti, hogy meggátolja a cseppek képződését, amikor esik, így a víz egyenletesen oszlik el rajta. 20 százalékkal drágább, mint a hagyományos üveg, és belső térben nem használható. „Kísérletezünk vele, hogy UV-lámpákkal is aktiválható-e a bevonat” – mondta Pyrah, de egyelőre nem találták meg a megoldást a zsíros szennyeződésre például, így vagy nem veszünk tudomást erről, vagy kénytelenek leszünk még egy darabig belülről magunk mosni az ablakot.

Elrejteni, amit lehet

Ha a takarítás nem megy, miért ne rejtenénk el? Ha a koszról van szó, a minimalizmus egyértelműen nem a barátunk, ellentétben a mintákkal. Nem véletlen, hogy a rakás labradorral és egyéb kutyával jól ellátott vidéki angol házakban mintát mintára halmoznak. Az idei trend még kedvez is ehhez: a virágos kárpitok és virágos tapéták mellett a mintás padló is elég kegyes hozzánk, ha nem szeretnénk minden nap felsikálni a lakást.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!