Ezzel a módszerrel nem lesz gond a megfeketedett edények tisztítása!

2022. április 03.
Az ételeket odaégetni meglehetősen könnyű, a konyhai baleset után viszont nehéz megszabadulni a nyomaitól. Mutatunk három jó módszert, hogyan mosd tisztára az edényt, amiben sikerült valamit leégetni!

Mikor ránézel az odaégett ételtől megfeketedett edényekre, neked is az jut eszedbe, hogy csak erőteljes súrolással és némi szerencsével szabadulhatsz meg a ráégett szennyeződéstől? Ezen nincs is mit csodálkozni, ám ha beveted ezeket a módszereket, elfelejtheted a dörzsölést, mégis olyan lesz minden, mint új korában!

Odaégett edény

Áztasd be egy éjszakára!

Vigyél fel mosogatószert egy szivacsra, kívül-belül oszlasd el az edényen, majd áztasd be egy éjszakára forró, mosogatószeres vízbe – nem kell amiatt aggódnod, hogy idővel csökken a víz hőmérséklete, meglátod, így is működik majd! 

Ez a módszer sikerrel alkalmazható rozsdamentes acél, alumínium és zománcozott edények esetén is, öntöttvasból készült darabok esetén viszont szerencsésebb másikat választani, mert a hosszú áztatás elősegítheti a rozsdaképződést.

Ennek a hosszan tartó fürdőzésnek köszönhetően a makacsabb zsírrétegek is fellazulnak, és másnap játszi könnyedséggel eltávolíthatók az edény faláról mosogatószeres vagy szappanos mosogatással. Lehet, hogy szükség lesz némi dörzsölésre, de az biztos, hogy nem annyira, mint áztatás nélkül! 

Vesd be az ecetet!

Az ecetben lévő sav rendkívül hatékony természetes tisztítószer, ami kihúzhat a pácból, ha az éjszakai áztatás nem hozta meg a várt eredményt, és továbbra is maradtak odakozmált részek az edényen.

Önts egy bögre ecetet és 2 bögre vizet az edénybe, majd 5-10 percig forrald, attól függően, hogy mennyire makacs a szennyeződés, aminek szeretnél végleg búcsút inteni. Amikor forrni kezd a víz és az ecet keveréke, fakanállal vagy szilikonos fordítólapáttal megpróbálhatod fellazítani az odaégett réteget.  

Ha végeztél, öntsd ki az edényből az ecetes vizet, várd meg, hogy kihűljön, és alaposan mosogasd el mosogatószeres szivaccsal, így a kisebb visszamaradt részeket is sikerrel eltávolíthatod.

Odaégett edény

Szódabikarbóna + só

A szódabikarbóna is hatékony lehet az odaégett szennyeződés eltávolításakor, igaz, igényelhet egy kis súrolást. Szórj az edényre égett részekre szódabikarbónát és durvább szemű sót, úgy, hogy betakarja a megfeketedett részeket. Nedvesíts be egy meglepően sok dologra használható mosogatószivacsot meleg vízzel, és kezdd el dörzsölni az odaégett réteget.

Azért jó választás a durvább szemű só, mert kellően érdes ahhoz, hogy elbánjon az odaégett ételmaradékkal, az edényt viszont nem karcolja meg, hiszen viszonylag gyorsan fel is oldódik a vízben. A szódabikarbóna szuper zsíroldó és szagtalanító, ráadásul dörzsöléshez is tökéletes. Ha végeztél az odaégett részek eltávolításával, mosogatószerrel mosd át az edényt!

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?