9 hely, amit mindig elfelejtesz kitakarítani a konyhádban

2022. május 16.
A takarítás valamilyen formában a mindennapjaink része, amelyet rutinszerűen végzünk. Van, aki hétvégére időzíti, míg mások minden napra tartogatnak egy-egy kisebb feladatot. Azonban akad néhány olyan pontja az otthonunkat, melyet csak 1-2 havonta kellene megtisztítani, így a mindennapok során kevésbé foglalkozunk velük. Ha pedig eljön a takarításuk ideje, könnyen elfeledkezünk róluk.

Lássuk mi az a 9 dolog a konyhában, amelyet sokan kifelejtenek mind az általános, mind a fertőtlenítő takarítás menete során!

1. Hűtő külseje

A hűtő takarítása egy olyan feladat, amelyet évente néhány alkalommal mindenki elvégez. Ilyenkor átválogatjuk az összes élelmiszert, áttöröljük a belsejét és a kivehető részeket is alaposan elmossuk. Ám egy dolgot sokan elfelejtenek: a hűtő külsejét megtisztítani.

Ha máskor nem is, legalább a hűtőtakarítás során fordíts figyelmet a hűtőszekrény ajtóira, tetejére és külső oldalára. A fogantyút pedig napi szinten több alkalommal megérintjük, így érdemes havonta lefertőtleníteni azt!

2. Fogantyúk

Nemcsak a hűtőszekrény esetében, hanem minden konyhabútor és berendezés esetében érdemes 1-2 havonta lefertőtleníteni a fogantyúkat. Gondolj csak bele, hogy a főzés során akár szaftos kézzel is nyúlhatunk a fűszeresfiók fogantyújához, aztán megfeledkezünk annak letörléséről. Így hamar baktériumok keletkezhetnek ezeken a felületeken, amit pont az ételek környékén szeretnénk legkevésbé látni!

3. Mikrohullámú sütő

Túlzás azt állítani, hogy a mikrót sohasem takarítjuk, de tény, hogy a legtöbb ember jóval kevesebbszer áll neki a mikró suvickolásának, mint kellene. Talán azért, mert hosszadalmas feladatnak tartják. Pedig valójában nincs szükséged másra, mint egy tál víz és ecet keverékére, amibe egy fél citromot helyezel.

Ezt mikrózd 2 percig, majd egy papírtörlővel töröld át a gép belsejét, és garantáltan tiszta, illatos mikrohullámú sütőt kapsz eredményül! Nem is olyan macerás, ugye?

4. Sütőajtó két üvege között

Előfordult veled olyan, hogy egy alapos sütőtakarítás után sem volt makulátlanul tiszta a sütőd üveges része? Ez azért lehet, mert a két üveg közötti részt nem törölgetted át. A legtöbb sütő ajtaja könnyedén szétcsavarozható, így egyszerűen hozzáférhetünk a belső falaihoz. Félévente érdemes erre időt szánni a tökéletes tisztaság érdekében!

kivul-belul-boldogsag

5. Edényszárító

Az edényszárító az a hely, amiből kiöntjük a rácsepegett vizet, amikor a tányérokat elpakoljuk róla, és különösebb figyelmet nem szentelünk rá. Pedig néhány hetente egy alapos elmosogatás és szárazra törlés nem ártana, hiszen állandó nedvességnek van kitéve, tehát a baktériumok kényelmesen érzik rajta magukat. Továbbá jó, ha tudod, hogyha műanyagból készült edényszárítót használsz, akkor évenként érdemes lecserélni egy újra, míg a jó minőségű fémváltozatok időtállóbbak!

6. Kávéfőző

Ha rendelkezel kávéfőzőgéppel, akkor bizony nem elég akkor nekiállni a takarításnak, amikor az vízkőtelenítést jelez. A gép belseje igazi földi paradicsom a bacik számára, hiszen nedves, párás és meleg környezetet biztosít számukra.

Érdemes tehát mind a kávékapszulákat, mind a kávézaccot naponta kiüríteni, attól függően milyen típusú géped van. Kiürítés mellett pedig nem árt elmosni sem, majd szárazra törölve visszatenni a gépbe.

7. Evőeszköztartó

Egy nagy volumenű konyhatakarítás során általában lepakolunk a polcokról, kipakolunk a fiókokból és alaposan áttöröljük a bútort. Ám az evőeszközös fiók esetében sokan kiveszik az evőeszköztartót és csak a fiókot törlik át. Miközben valójában a tárolót kellene inkább megtisztítani.

Tudom, hogy macerásnak hangzik az összes evőeszközt kipakolni, majd vissza, de hidd el, nem tart tovább 20 percnél, és az evőeszközök higiéniája fontos!

8. Só- és borsszóró

Már felhívtam a figyelmed arra, hogy a fogantyúkat érdemes gyakrabban fertőtleníteni, hiszen napi szinten megérintjük azokat. Na a só- és borsszóróval pontosan ugyanez a helyzet.

Őszintén, te hányszor törölted át ezeknek a felületét? Általában havonta feltöltjük őket, és ennél több időt nem igazán foglalkozunk velük, pedig kellene! Hiszen minden nap megérintjük, és kézből kézbe adogatjuk!

9. Páraelszívó szűrője

A főzőlapok vagy tűzhelyek fölött elhelyezkedő páraelszívók külsejét rengeteg szennyeződés éri. A rácsapódott gőz vagy a ráfröccsenő ételek ragacsos nyomot hagyhatnak rajta, amit általában minden főzés után áttörlünk.

Azonban a felszíni takarítás hosszú távon nem elég. Érdemes a szűrős részt néhány havonta alaposan megtisztítani, mert könnyen eltömődhet, elzsírosodhat. Azokat az elszívókat, amelyek nincsenek beleépítve a bútorokba könnyen szétszerelhetjük és lefertőtleníthetjük.

Azt gondolnánk a takarítási rutinunk elég alapos és hatékony. Ugyanakkor mindig akadhat az otthonunkban egy-két olyan szeglet, amiről elfeledkezünk. Vagy éppen direkt nem akarunk róla tudomást venni, mert takarítása macerás és időigényes feladat. Viszont ne feledd: időként azokat a helyeket is érdemes kitakarítani, amik nem feltétlenül tárulnak napi szinten a szemed elé, mert így elkerülheted az allergiás tüneteket és a fertőzéseket! Te milyen gyakran takarítod ezt a 9 helyet?

kivul-belul-boldogsag

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?