Gombából és kenderből készítettek bukósisakot

2022. május 24.
A holland Studio MOM különleges bukósisakja gombából nyert micéliumból és kenderből készült, így nemcsak a gyártással nem terheli a környezetet, de használat után még komposztálható is.

A műanyagból készült biciklis sisakokra mutat izgalmas alternatívát a holland Studio MOM: a fő alapanyagot a gombákból nyert micélium adja, míg a külső borítás és a pántok kenderből gyártott textilből készülnek. A MyHelmet névre keresztelt bukósisak minimális szén-dioxid-kibocsátással készül, ráadásul 100 százalékban biológiailag lebomló, így használat után könnyedén komposztálható.

myhelmet-studiomom-bukosisak-gomba-kender

A szakértők szerint a bukósisakokat érdemes 3-5 év után lecserélni, mivel a rendszeres használat mellett csökken az ellenálló képességük. A hagyományos, műanyagból készült bukósisakok esetében ez elég nagy terhelés a környezetnek, ráadásul a különböző összeragasztott matériák miatt nehéz újrahasznosítani.

myhelmet-studiomom-bukosisak-gomba-kender

A micéliumot egyébként egyre több dizájner használja, és sokan az egyik legsokoldalúbb alapanyagként gondolnak rá. Az már tényleg csak járulékos haszon, hogy a természetes anyagokból készült MyHelmet natúr, elegáns külsejével és izgalmas textúrájával látványra is nagyon különleges darab.

myhelmet-studiomom-bukosisak-gomba-kender

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!