5 furcsa ok, ami miatt szomjas lehetsz ébredés után

2022. május 25.
Könnyen lehet, hogy előző este rontottál el valamit, ha reggel másra sem vágysz jobban, mint egy pohár vízre vagy gyümölcslére! Mutatjuk a lehetséges okokat!

Több dolog is állhat annak hátterében, hogy reggel szomjasan ébredsz. Alapvetően nincs ebben semmi meglepő, hiszen az alvás miatt hosszú órákon át nem veszel magadhoz folyadékot, ami (ideális esetben) napközben nem történik meg. A reggeli gyötrő szomjúság azonban nem csak emiatt alakulhat ki. Mutatjuk, mi minden okozhatja még ezen kívül!

Vizespoharak vízzel tele

Keveset ittál előző nap

Ha rendszeresen elköveted azt a hibát, hogy a nap folyamán nem veszel magadhoz elegendő folyadékot, teljesen érthető, ha reggel szomjasan ébredsz, sőt mellé még szájszárazság és torokkaparás is társulhat. Szerencsére ez a rossz szokás könnyen orvosolható, csak rá kell parancsolnod magadra, hogy a nap során egyenletesen elosztva idd meg a számodra ideális folyadékmennyiséget.  

Alkohollal zártad az előző napot

Nem kell ahhoz túlzottan felönteni a garatra, hogy a szervezetedbe vitt alkohol kifejtse kevésbé áldásos hatásait. Ezek közül az egyik az, hogy megbolygatja a vízháztartásodat: könnyen megeshet, hogy éjszaka többször is ki kell menned pisilni, ami miatt nem csoda, ha reggelre úgy érzed, teljesen kimerültek a folyadékraktáraid. Ennek ellensúlyozására az egyik legegyszerűbb megoldás, ha nem iszol alkoholt esténként, a másik pedig az, hogy minden elfogyasztott szeszes ital után megiszol egy pohár szénsavmentes vizet is.

Túl meleg szobában hajtod álomra a fejed

Ahhoz, hogy komfortos körülmények között alhass, jobb hűvösen tartani a hálószoba levegőjét és elpakolni a túlzottan meleg takarókat. Ha ez nem történik meg, az éjszakai izzadással meglehetősen sok vizet veszíthetsz, ami már pár óra leforgása alatt dehidratációt okoz. Ennek tudatában nem csoda, ha másra sem vágysz jobban ébredés után, csak egy kis vízre!

Nyitott szájjal alszol

Ha minden reggel szomjazva ébredsz, érdemes erre az eshetőségre is gondolnod! A nyitott szájjal alvás során a kilégzéssel több nedvesség távozik a szervezetedből, mintha az orrodon keresztül lélegeznél, ráadásul a szomjúság mellett torokfájás és szájszárazság is kialakulhat. Ha rendszeresen ezt tapasztalod, érdemes megemlítened a háziorvosnak a problémát!

Ébredés

Túl sokat alszol

Elsőre talán meglepően hangzik, hogy a túl hosszúra nyúlt alvásnak is megvannak a hátulütői, nem csak annak, ha a szükségesnél kevesebb idő jut pihenésre, regenerálódásra. Minél hosszabb ideig alszol, annál több idő telik el ivás nélkül, ami kedvezőtlenül hat a folyadékháztartásodra. Az ideális az, ha nem töltesz több időt alvással 7-8 óránál, és ébredés után mielőbb gondoskodsz a hidratálásról!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?