Miért iszik már megint mindenki aloe vera-levet?!

2022. április 08.
A bőrgyógyászok és gasztroenterológusok abban egyetértenek, hogy ártani legalább nem árt, ha már egyszer nem is használ jobban, mintha bármilyen más gyümölcs vagy zöldség levét kortyolgatnánk.

A TikTok újra és újra felfedezi azokat a dolgokat, amik hatalmas slágernek számítottak egy-két évtizeddel ezelőtt. Nemcsak a divatban, de például a diétákban és az egészséges italokban is. Így került ismét elő az aloe vera-lé is, ami a közösségi oldalakon olyan elixírként tűnik fel, ami minden bőrproblémát megold és tökéletes ital a bélrendszernek. Már több mint 1,7 milliárd – igen, milliárd! – felhasználó nézte meg az ezzel kapcsolatos videókat. 

Ha a tudományt kérdezzük, mi a véleménye az aloe vera-léről, valóban makulátlanná varázsolja-e a bőrünket és javítja-e a bélflóránkat, a válasz már korántsem ennyire egyértelmű. De ártani legalább nem árt.

aloe-vera-le-egeszseg

„Először is fontos leszögezni, hogy nagyon kevés olyan kutatás született, ami konkrétan az akné megszüntetése és az aloe vera fogyasztásának kapcsolatát vizsgálta volna – hűtötte le a kedélyeket dr. Nikhil Dhingra bőrgyógyász. – Ezek eredményeit nem vehetjük egyértelmű bizonyítéknak.”

Az aloe vera a gyulladáscsökkentő és gyógyulást segítő hatása miatt a legismertebb, ha külsőleg használjuk. „Valószínűleg mindenki kente, fújta már magára napégés esetén” – magyarázta a bőrgyógyász. Abban azonban a szakemberek egyáltalán nem biztosak, hogy belsőleg, a növény levét elfogyasztva valóban segítene az aknés tüneteken. „Nincs bizonyítékunk arra, hogy jobb hatással lenne a bőrünkre az aloe vera evése vagy levének ivása, mint bármilyen más gyümölcsé vagy zöldségé – mondta dr. Barry Goldman bőrgyógyász. – A legtöbb bizonyíték csak anekdota, ami azt jelenti, hogy egy-két embernek remek tapasztalata volt, amit vagy elhiszünk, vagy nem, vagy az aloe verától volt, vagy nem.”

Ami az aloe vera bélrendszerre gyakorolt hatását illeti, szintén elég korlátozottak a kutatások, a szakember azonban nem zárja ki, hogy akár hasznos is lehet. „Az aloe vera szájon át történő alkalmazása különböző bélrendszeri tünetekre rövid távon még jó is lehet” – fogalmazott óvatosan dr. Nooshin Hosseini gasztroenterológus. A jótékony hatások között lehet a savcsökkentés, a környezeti ártalmak csökkentése és gyulladáscsökkentő hatás, ami reflux, bélrendszeri gyulladások vagy az irritábilisbél-szindróma esetén enyhítheti a panaszokat. „Átfogó klinikai vizsgálatokat azonban nem végeztek a témában, a hosszú távú hatásokat sem elemezték a bélrendszer esetében” – mondta dr. Hosseini, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a túlhasználat azonban hasmenést okozhat, ami a folyadékvesztés és az elektrolit-egyensúly megbomlása miatt akár veszélyes is lehet.Ha szeretnénk rendszeresen aloe verát fogyasztani, inkább az orvosunkkal beszéljük meg, ne a TikToknak higgyünk el mindent, amit látunk.”

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!