10 dolog, amit reggel 10 előtt tegyél meg, hogy 10-szer egészségesebb legyél!

2022. április 20.
Mindenki másképp ébred, vannak akik lassan kelnek életre, míg másoknak azonnal kipattan a szemük és energiával telve vetik bele magukat a teendőkbe. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az egészséges reggeli szokások ugyanazt jelentik mindenki számára. Azért fontosak ezek a bevett rítusok, mert csökkentik a stresszt, javítják az alvás minőségét és produktívabbá tesznek. Javítják a testi és lelki egészségünket, akár a tízszeresére is!

Az egészséges életmód nem egyenlő azzal, hogy zöldségeket eszünk és gyakran kardiózunk. Fontos megtanulnunk azt is, hogyan számoljunk le a társadalom káros sztereotípiáival, a folytonos rohanással és a csupán a külsőnkért való edzéssel. A valóban egészséges emberek, akik sugározzák a szépséget, tudják, hogy a megfelelő rutin a titka mindennek. Különösen a reggeli rutin! Az alábbi tíz dolog beiktatása az életünkbe – lehetőleg még reggel 10 előtt – többet segíthet, mint gondolnánk. Akár tízszer egészségesebbek, boldogabbak lehetünk a megfelelő reggeli szokásokkal. 

10-dolog-reggel-egeszseg

1. Egy pohár víz rögtön ébredés után.

A víz azért fontos azonnal, ahogy a testünk felébred, mert így máris megkezdjük az éjszaka utáni hidratálást. Ettől beindul az emésztőrendszer és az agyunk is magasabb fordulatszámba kapcsol. Ha még egy csepp frissen facsart citromlevet vagy almaecetet is teszünk bele, még hatásosabb lesz. 

2. Ne nyúljunk a telefonunk után rögtön.

Az e-mailek olvasása és a hírek, közösségi oldalak végigpörgetése már korán reggel megtöltheti az elménket. Ha valóban egészségesek szeretnénk maradni, legalább egy órát várjunk ébredés után, míg képernyő elé ülünk. Ez segít, hogy megőrizzük a koncentrációs képességünket, és csökkenti a stresszt.

3. Legyünk hálásak.

Ha a hálára gondolunk, segít a pozitivitás megőrzésében a nap folyamán. Tíz lélegzetvétel erejéig gondoljunk mindazokra a jó dolgokra, melyekben részünk van az életünkben, így a negatív gondolatok sokkal nehezebben hatalmasodnak el rajtunk.

4. Mozogjunk vagy eddzünk.

Mindegy, hogy nyújtás, tánc vagy egy teljes erősítő edzésprogram, de a testmozgásra a legjobb idő a reggel. A rendszeres mozgás segít megelőzni a depresszió kialakulását, könnyebben megőrizzük az egészséges testsúlyunkat és csökken a krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ha már reggel sportolunk, úgy érezhetjük, hogy valamit teljesítettünk már aznap, ami jó hatással van a motivációnkra a hétköznapokban.

5. Válasszunk egy fontos dolgot, amit befejezünk aznap.

Tim Ferriss, A 4 órás munkahét című bestseller szerzője azt javasolja, hogy döntsük el minden reggel, mi lesz az a fontos dolog, aminek a végére járunk az adott napon. Ilyenkor az a legjobb, ha rögtön ezzel kezdjük a feladatainkat.

6. Együnk egészséges reggelit.

Nemcsak az anyagcserénknek ad már a nap kezdetén megfelelő lendületet egy egészséges és kiadós reggeli, de ellát azzal az energiával, amire szükségünk lesz hozzá, hogy végigcsináljuk a napot.

7. Ne hanyagoljuk a nyelvkaparót.

A fogselyem, fogmosás, szájvíz mellett célszerű a nyelvkaparót is felvenni a szájápolási rutinunkba. Erre a reggel a legmegfelelőbb időpont. Ezzel eltávolíthatjuk a baktériumokat tartalmazó lepedéket a nyelvünkről, így frissebb lesz a leheletünk és csökkentjük a fogínybetegségek kialakulásának esélyét. Sőt, még a reggeli ízét is jobban érezhetjük!

8. Hallgassuk a kedvenc zenénket vagy podcastunkat!

A kedvenc zenénk dallamai mellett ugyanilyen motiváló lehet egy hangoskönyv vagy podcast is, tele inspiráló gondolatokkal. Igazítsuk a zene tempóját a hangulatunkhoz, hogy még nagyobb lendületet kapjunk.

9. Élvezzük a szárazkefe masszázs előnyeit.

A tradicionális indiai gyógyászatban, az ájurvédában használt szárazkefe masszázs felfrissíti és stimulálja a bőrt és a nyirokrendszert, javítja a vérkeringést, így segíti a méreganyagok távozását a szervezetünkből. Arról nem is beszélve, hogy egy reggeli masszázs után csodás tapintású a bőrünk!

10. Mosolyogjunk magunkra a tükörben 30 másodpercig.

Ez a reggeli gyakorlat megadja azt a pozitív lelkiállapotot, amire az önbizalmunknak szüksége van. Lehet, hogy nem őszinte mosollyal állunk oda a tükör elé először, de a kémia így is működik, és az agyunk elkezdi termelni azokat a hormonokat, melyek fél perc után valódi boldogsággal árasztanak el, így valóban tízszer olyan boldognak és egészségesnek érezhetjük magunkat – már korán reggel!

Forrás: Your Tango Fotó: Unsplash

Olvass tovább!