Mennyi folyadékot igyon egy iskolás gyerek?

2021. január 10.
Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nemcsak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van.

Mire figyeljünk egy iskoláskorú gyerek esetében? Mik azok a kérdések, amelyek esetén nem vagyunk tisztában a helyes válasszal? Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

A 6-14 éves gyerekeknek mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk naponta?

A különböző ajánlásoknak megfelelően a 6-8 éveseknek naponta 1,2–1,6 liter, a 8-12 éveseknek 1,6–2 liter, a 12-14 éveseknek pedig 2–2,4 liter folyadékra van szükségük. Édesanyaként is tudom, hogy ezek a mennyiségek csak számok. A lényeg az, hogy gyermekeinket a rendszeres folyadékfogyasztásra ösztönözzük. Meg kell nekik tanítani, hogy amikor már a szomjúságot érzik, az már késő, olyankor már a szervezet védelmi rendszere kiált segítségért.

Mi számít folyadéknak?

Természetesen minden, a nap folyamán elfogyasztott folyadékot figyelembe kell venni. Gyermekek esetében legjobb, ha a folyadék legalább 60%-a ivóvíz, a többi lehet kisebb mennyiségben leves, gyümölcslé, tea, vagy a sporttevékenység kiegészítéséhez jó választás az izotóniás vagy a vitaminos ital is.

Sok gyerek ül a számítógép előtt, ők milyen rendszeresen igyanak?

A számítógép teljesen leköti a gyermekek figyelmét, ezért nagyon fontos, hogy készítsünk be nekik folyadékot. A gyerekek sokszor nem szívesen isznak vizet, ezért jó praktika például egy vitaminital, ami nem tartalmaz felesleges cukrot, esetleg gyümölcstea pici mézzel ízesítve. Lehetőség szerint próbáljuk meg őket elmozdítani a gép elől, és egészséges, rengeteg mozgással tarkított programokat szervezni.

Hosszú távon érdemes-e vitaminitalt innia egy gyereknek?

A vitaminok fogyasztása nagyon fontos rövid és hosszú távon is. Sajnos nagyon sok gyerek van, aki egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben eszik gyümölcsöt, zöldséget, így nekik még fontosabb a vitaminok pótlása. A gyerekek a tablettákat nem szívesen nyelik le, a rágótablettákat kellemetlen szagúnak titulálják. Ezért is jó választás a vitaminozott ital fogyasztása, amelynek van még egy pluszhozadéka a vitaminpótlás mellett, nevezetesen ezzel tudjuk biztosítani a számukra szükséges folyadékbevitelt is, ráadásul a folyadékkal bevitt összetevők hatékonyabban tudnak felszívódni, a felesleg pedig könnyedén kiürül. Jó szívvel ajánlom az izotóniás italokat, amelyek biztosítják az energiát rövid és hosszú távon. Napközben, amikor az iskolai feladatokat végzik a gyerekek, a multivitaminos, vagy az immunity C+D italokkal pótolhatják a szükséges folyadékot és vitaminokat.

Ha a kisiskolás rendszeresen sportol, mire figyeljünk?

Aki sportol – akár gyerekről, akár felnőttről beszélünk –, annak jobban oda kell figyelnie magára. Ezt jó, ha már gyerekkorban megtanítják az embernek. Több folyadékot, vitamint, ásványi anyagot, aminosavakat, értékes kalóriát kell fogyasztani. Naponta 5-ször, 6-szor kell kiegyensúlyozottan, rostdúsan táplálkozni, oda kell figyelni a tudatos folyadékfogyasztásra, illetve pihenni kell, s testileg, lelkileg feltöltődni.

Lehet-e „túladagolni” a folyadékokat?

A hirtelen nagy mennyiségű folyadék bevitele intoleranciát okoz, sőt a vízmérgezés gyerekek esetében gyorsabban kialakulhat. De ez extrém dolog, szerencsére ritkán következik be. Ezért is fontos, hogy sportoláskor sűrűbben szóljunk a pálya széléről, hogy igyon a gyerek, és kihangsúlyoznám a gyerekek esetében az edző szerepét. Szerencsére manapság kicsi kortól – egyesületi keretek között – szakedző foglalkozik a gyerekekkel. Fontos, hogy az edző is hívja fel a gyerek figyelmét a folyadékpótlás fontosságára, legyen szó akár izotóniás italokról.

Sokan nem adnak inni 18 óra után a gyereknek, hogy éjszaka ne kelljen mosdóba mennie – ez nem káros?

Ez abban az időszakban, amikor a kisgyereket éjszakai szobatisztaságra szoktatjuk, nagyon hasznos praktika. Azt gondolom, hogy ha a gyermeknek nincsenek pszichés vagy vizelettartási problémái, és a nap folyamán arányosan elosztva itta meg a megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor kevésbé valószínű, hogy fel fogja kelteni a szükség.

Mi a különbség a gyermek és a felnőtt hidratációja között?

A gyermekek és felnőttek folyadékpótlásának megtervezése sok hasonlóságot mutat. Egyrészt figyelembe kell venni a nemet és az életkort, másrészt a napi aktivitás mértékét és az aktuális évszakot. Ezek függvényében egy aktív életmódot élő gyermek energia- és folyadékigénye magasabb, mint társaié, de egy felnőttnél ez minden esetben 2-3 pohárral több. Természetesen láthatók életkori sajátosságok is, ezekre való tekintettel a korcsoportokat 2-4 éves bontásban vizsgálhatjuk.

Fotó: Getty Images Forrás: Absolute Live

Olvass tovább!