Ennek a módszernek a segítségével, sokkal kevesebbet fogsz vasalni!

2022. május 30.
Tudományosan megalapozott tény, hogy ha felhagysz az utált vasalással, még a globális felmelegedés ellen is teszel! Mutatjuk, hogy szabadulj meg örökre ettől a kétes hírű házimunkától!

A vasalásra is igaz, hogy a legjobb „gyógymód” rá a megelőzés, ha ugyanis odafigyelsz pár dologra addig, míg a ruhák a szennyeskosárból a vasalódeszkáig érnek, megúszhatod vagy legalábbis jelentősen lerövidítheted ezt az utálatos házimunkát. 

Nő vasalnivalóval

Időt, energiát és pénzt is spórolsz

Sokan annyira komolyan veszik a vasalás száműzését az otthoni teendők közül, hogy 2018-ban mozgalmat indítottak Kolumbiában a vasalás ellen. Azt a tévhitet szerették volna végre megdönteni, hogy csak az érezheti magát igazán rendes embernek, aki még a fehérneműit is kivasalja, mielőtt a fiókba tenné. 

Mivel a környezettudatosság egyre többeknek fontos, a vasalással torkig lévő emberek mellett a környezetvédők is lelkesen csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez. Arra kérik azokat, akik szerint vasalni igenis jó dolog, hogy amennyire csak lehet, szorítsák vissza a vasalásra fordított időt, azokat pedig, akik nem éreznek lelkifurdalást azért, ha nem vasalnak többé, arra biztatják, hogy vegyenek búcsút a vasalójuktól.

Megéri csatlakozni hozzájuk, a számítások szerint ugyanis már egy év vasalásmentességgel annyi jót tehetsz a Földdel, mint ha elültetnél hét fát, vagy hét autóval kevesebb pöfögne az utakon. Hosszú távon a pénztárcáddal is jót teszel, hiszen egy órányi vasalás is pár száz forinttal növeli a villanyszámlát. Az energiatakarékosság mellett a hulladéktermelésed is jelentősen csökken, hiszen nem kell több vasalóvizet vagy vasaláskönnyítőt használnod.

5 tipp, hogy te is csak hírből ismerd a vasalást

  • Még mielőtt elindítanád a mosást, kapcsold alacsonyabb fokozatra a centrifugát! Sokszor azért extrán gyűröttek a mosógépből kivett tiszta ruhák, mert maximális fordulatszámon pörgette őket a centrifuga.
  • Ha lejárt a mosás, fontos, hogy minél előbb kiteregesd a ruhákat, mert a gyűrődések azzal is mélyülnek, ha hagyod a tiszta ruhát a gépben „gombócolódni”. 
  • Lényeges, hogy ne csak gyorsan, hanem okosan is teregess: a ruhákat szépen simítsd el, a gyűrődésre hajlamosabb darabokat pedig szárítsd vállfán.
  • Mielőtt ráterítenéd a szárítóra vagy felcsiptetnéd a fregolira a ruhákat, sokat segítesz magadnak, ha egyenként kirázod, ezzel is elsimíthatók a mosás során keletkezett gyűrődések, ruharáncok.
  • Miután leszedted a ruhát a szárítóról, fontos, hogy ne húzd az időt: próbáld minél előbb összehajtogatni és elpakolni azokat, így sokkal kevésbé lesznek gyűröttek, mintha ide-oda pakolgatnád a tiszta ruhakupacot.

Nő utál vasalni

Ha mégis muszáj vasalni

Ha nem elegendő odafigyelni a fentiekre, és tényleg élére vasalt ruhát kell a fogasra varázsolnod egy fontos alkalomra, bevethetsz egy nagyon egyszerű trükköt, amivel tulajdonképpen felére csökkentheted a vasalásra fordított időt. Ez is jó hír, nem?

Nagyban megkönnyíted a saját dolgodat, ha alufóliát terítesz a vasalódeszkára (a gumis szövet alá), ennek köszönhetően ugyanis gyakorlatilag egyszerre két oldalon vasalhatod a ruhákat. A rendkívül jó hővezető alufóliának hála alulról is erőteljes hőhatás éri a frissen mosott ruhát, miközben vasalod, így sokszor már meg sem kell fordítanod, mert teljesen elsimulnak a gyűrődések. Ne feledd, hogy feliratos pólóknál nem szabad ezt a módszert alkalmazni, mert a minta megsérülhet az erőteljesebb hőhatás miatt!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?