Így készíthetsz otthon házi mosogatógép-tablettát

2022. június 10.
Bár úgy tűnhet, hogy egyáltalán nem egyszerű magunknak előállítani a tisztítószereinket, valójában egyik recept egyszerűbb, mint a másik. Mindössze néhány hozzávalót kell beszereznünk hozzájuk, és pár perc alatt már a kezünkben is foghatjuk a saját, környezetbarát csodaszerünket.

Elhatároztad, hogy spórolnál egy kicsit a háztartásod kiadásain, ráadásul szeretnél napról napra nagyobb lépésekkel haladni a fenntartható élet felé? Nos, mindkét kérésedet valóra válhatod, ha az otthon elkészíthető mosogatógép-tablettára szavazol. Ezekhez a „receptekhez” kizárólag természetesen alapanyagokra lesz szükséged. A bolygónk mellett a pénztárcád is fellélegezhet egy picit, amennyiben időről időre kipróbálsz egy DIY-trükköt. Ismered a mondást, ugye? Sok kicsi sokra megy. Egyszóval minél több apró változást vezetsz be az életedbe, annál inkább enyhítheted a klímaszorongásodat is. Ki tudja, lehet, hogy a környezetedet is cselekvésre inspirálod majd! Egy biztos, nem kell aggódnod, mert egyáltalán nem bonyolult összeállítani a fent emlegetett tisztítószereket és az edényeidet éppen olyan fényesre varázsolja, mint a boltban kapható termékek.

Mosogatógép

Hozzávalók:

  • 1 csésze mosószóda
  • 1 csésze szódabikarbóna
  • ¼ csésze citromsav
  • 1 csésze kóser só (a kóser só segít a kemény víz lágyításában)
  • 1 csésze víz

Kellékek:

  • 1 nagy tál
  • kanál
  • 2 jégkockatálca

Elkészítés:

Egy nagy tálban kavard össze a mosószódát, a szódabikarbónát, a citromsavat és a sót.
Add hozzá a vizet a száraz hozzávalókhoz. Ne ijedj meg, a mix ekkor elkezd buborékolni és pezsegni. Várj körülbelül egy percet, hogy megszűnjön a buborékozás, majd kevergesd meg jó alaposan.
Ha ezzel kész vagy, kanalazz belőle egy evőkanálnyi mennyiséget a jégkockatálcák minden mélyedésébe. Az ujjaiddal lapogasd bele jól a kapott alapanyagot a formákba. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy hagyd állni a tálcákat egy éjszakán keresztül. Amikor megszáradtak, pattintsd ki a kapszuláidat, és tedd el őket egy légmentesen záródó tartályba. Ha legközelebb el kell indítanod a mosogatógépedet, tegyél bele egy kapszulát az adagolójába, és már indíthatod is a szokásos programot.

Forrás: Earth Friendly Tips Fotó: Getty Images

Tovább zöldülnél?