Minden, amit a striák tetoválással való eltüntetéséről tudnod kell

2022. június 13.
Súlyingadozás, nagy fogyás, várandósság után rengeteg ember életét keserítik meg a striák. A kezdetben pirosas, majd fényes fehér csíkoktól, melyek a bőr repedéseinek helyén keletkeznek, megszabadulni többé már nem lehet, ha egyszer kialakultak. A tetoválás viszont segíthet láthatatlanná tenni, elfedni a nyomokat.

Meg lehet tanulni együtt élni a striákkal, bár nem valószínű, hogy valaki boldogan viseli a fogyás, várandósság ilyen nyomait a bőrén. A krémek segíthetnek elhalványítani a nyomokat, ám el nem tüntetik. Nem csoda, ha minden olyan dologban, ami láthatatlanná teheti a repedésszerű csíkokat, kapaszkodót látnak azok, akik striákkal élnek. Ilyen például a tetoválás. 

stria-tetovalas

Miért alakulnak ki a striák?

A striák tulajdonképpen hosszanti irányban futó, vonalszerű sebhelyek, melyek néha kiemelkedhetnek a bőr felszínéről. Leggyakrabban várandósság során alakulnak ki, illetve ha valaki sokat hízott vagy nagy súlytól szabadult meg. Bármilyen korban kialakulhat, férfiaknál és nőknél, minden testalkatnál. A bőr típusa a döntő, vannak, akik hajlamosabbak rá, és vannak, akik nem.

Hogyan tűnik el a stria tetoválással?

Tetoválással nem csak feltűnő mintákat alkotnak a művészek a bőrre. A tetoválással akár el is lehet tüntetni a nyomokat, például a striákat. Ez a technika viszonylag új, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is minden tetováló gyakorlott az ilyen eljárásban, nagy gyakorlatot és sok tanulást igényel, hogy valaki megfelelő tudást szerezzenek a striák eltüntetésében. 

Nagyon alaposan megvizsgálják a bőr színét, hogy pontosan ugyanolyan színű tintát válasszanak a tetováláshoz, melyet épp a repedés vonalában alkalmaz a tetoválóművész, majd egybemossa a széleket a környező bőrrel, így végül a striák sokkal kevésbé lesznek észrevehetők. 

stria-tetovalas

Van egy másik, festékmentes technológia is, amikor egy kozmetikai eljárással apró lyukakat hoznak létre pontosan ott a bőrön, ahol a striák húzódnak, hogy ezzel serkentsék a bőr saját kollagéntermelését, ami szerencsés esetben kiegyenlíti a bőrfelszínt, elmossa a striák vonalát. 

A tetoválás mellett szól a szakemberek szerint, hogy már egyetlen alkalom is elég ahhoz, hogy eltűnjenek a striák, míg a lézerrel vagy microneedlinggel végzett kollagénserkentő terápiákból akár 15 alkalomra is szükség lehet a látható eredményhez. 

Máshogy is elrejthetők a striák?

A fürdőruhaszezon előtt nagy kérdés, hogy más megoldás is létezik-e a repedések elfedésére. (Nem vagyunk mind Ashley Grahamek, akik büszkén viselik a várandósság minden nyomát. Az vesse ránk az első követ, akinek azonnal könnyen ment a teste minden változásának elfogadása.) Dominique Bossavy dolgozott ki egy úgynevezett NanoColorInfusion nevű eljárást, mely a festékes és festék nélküli módszerek hibridje. Tűvel apró lyukakat szúrnak a striákba, és színanyagot is alkalmaznak a bőrfelület érintett részén, hogy a lehető legtermészetesebb legyen a végeredmény. 

Nagy előnye a módszernek, hogy ez a legkevésbé napérzékeny, és napozás után sem üt el úgy a lebarnult bőrtől a stria, mintha csak tetoválták volna. (A tetoválás esetén ugyanis megmarad az eredeti, napozás előtti árnyalata a striának, így ismét valamennyire láthatóak lesznek a csíkok, attól függően, mennyire barnul le a bőr körülötte.) Hátránya azonban, hogy akár fél évre is szükség lehet, mire elkészül az eredmény.

Forrás: Parade Fotó: Unsplash

Olvass tovább!