Egy profi tanácsai striák ellen

2020. július 15.
Kozmetikus szakértőnk, Tamás Eszter hétről hétre elhozza nektek a nyári aktualitásokat. Múlt héten terítéken volt a cellulit, most pedig következzék a nők másik nagy ellensége, a stria, ami miatt az igazán szép, fiatal, egészséges nők is hajlandóak szégyenkezni és sajnos messze elkerülni a strandokat.

Személyes érintettségem is van a témában: kamaszkoromban hosszú ideig szedtem gyulladásgátló szteroidhormont, és a hirtelen hízás hatására a bőröm általam nem várt helyeken hirtelen megnyúlt, és mint minden, amit túlfeszítenek, idővel megrepedt. Rettenetesen zavart, és már húsz évvel ezelőtt is többet költöttem testkezelésekre, mint amennyit ma összesen nem áldozok egy hónap alatt szépségápolási termékekre (pedig ez is jelentős tétel). Ma már tudom, hogy véglegesen nem lehet eltüntetni őket, csak javítani az összképen.

Mitől is alakul ki ez a sokunk számára esztétikai bőrprobléma?

A striákat gyakran összetévesztik a narancsbőrrel. Az utóbbi esetében a bőr legalsó rétegében történik a cellulit kialakulása: a zsírsejtek felpuffadnak és betüremkednek az irharétegbe (dermisz), ami egyenetlen bőrfelszínt, gödröcskéket okoz.


A stria (vagy terhességi csík) nem más, mint a bőr felső rétegének megrepedése, ami azért következik be, mert a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni. Az irha rugalmas rostjai egy darabig mindent megtesznek, hogy „bírják a gyűrődést”, de a gyenge kötőszövet egyre csak nyúlik, nyúlik, majd elszakad a feszülés irányára merőlegesen.

Olvastad már?

Az elszakadt kötőszöveti réteg kénytelen stabilizálni magát, így egyfajta „pótvarratot” állít elő a rostokból a szakadás befoltozására, ami áttetszik a felhámon, ezért a frissen keletkezett stria vöröses színű. Tekinthetünk rá az atrófiás heg (bemélyedő heg) speciális formájaként, kialakulásának pedig számos oka lehet, ami nem csak az áldott állapottal kapcsolódik össze:

• Pubertáskori gyors növekedés (ez a férfiaknál is ugyanúgy bekövetkezik: a kamasz fiúk hátán a gerincre merőleges csíkozódás a jellemző)
• Túlzott súlynövekedés vagy izomszövet-növekedés (testépítőknél)
• Terhesség (a has térfogata egyre nagyobb lesz) vagy a szoptatás során megnagyobbodnak a tejmirigyek, és a mellen keletkeznek csíkok
• Genetikai állományunk is felelős érte, hogy mennyire nyúlik a „sztreccsruhánk”
• Hormonzavar (mellékvesekéreg túlműködése esetén túlzott kortizoltermelés, azaz Cushing-szindróma)

A fenti felsorolásból is kitűnik, hogy sok esetben ezeknek a szöveti hegeknek (= striáknak) egyes élethelyzetekben mélyebb értelmük van, és arra hivatottak, hogy testünk követni tudja az evolúciós változásokat (felnövünk, gyermeket hordunk ki).


Természetesen itt is elmondható, hogy nagy arányban a nők nyerték meg maguknak ezt a kellemetlen jelenséget, mivel a férfiakhoz képest lazább szerkezetű a kötőszövetük, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyermekvárás során bekövetkező változásokhoz.

A striák kezelése: megelőzés és halványítás

A népesség 50 százalékának életes során megjelennek striák a bőrén a tipikus testtájakon (leginkább has, comb, csíp, fenék, esetleg mell). Aggodalomra semmi ok, hiszen ez esetben is számos professzionális módszer közül választhatunk, de tisztában kell lennünk vele, hogy a csíkok végérvényesen nem tüntethetők el még a modern gépi eljárásokkal sem. A megelőzésnél azok a készítmények a befutók, amelyek a bőr rugalmasságát fokozzák, valamit táplálják és feszesítik a területet (A- és E-vitamin, kakaóvaj, mogyoróolaj, lenolaj, shea vaj és kökényvirágolaj segítségével).

Ha szeretnénk házilag javítani a bőr állapotán (például terhesség alatt, amikor a gépi kezelések szóba sem jöhetnek), akkor csipkedő masszázzsal nyújthatjuk a bőrt stria elleni krémekkel vagy olajokkal, amelyek elősegítik a kollagénszintézist, növelik a bőr elasztikusságát. Erőteljes, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át az ápolandó bőrfelületet. A hideg-meleg váltófürdő is feszesíti a bőrt, mivel fokozza a vérkeringést.

A különböző regeneráló szalonkezelésekkel hatékonyabban lehet halványítani a vörös csíkokon, és általuk kissé vékonyabbá is válhatnak. A legfőbb cél a stria alatti kötőszövet felszaporítása, megerősítése. Kozmetikusként én a korszerű mezoterápiás eszközökre (dermaroller vagy mezopen) esküszöm. Az apró tűszúrások mikrosérüléseket ejtenek a bőrön, amelyek a kollagénrostok szintézisét pozitívan befolyásolják, hatásukra a kötőszöveti réteg megvastagszik, feszesebbé válik.

A lézer az egyik legeredményesebb kezelési forma, főleg, ha frissen keletkezett striák ellen vetjük be. Elindítja a bőr kollagénrost-hálózatának szaporodását, valamint a striákban lévő kapilláris értágulatokat is le lehet zárni vele, amely a heg növekedéséért felelős. A vérben lévő mikrotápanyagok is elősegítik, hogy a rugalmas rostok rendben legyenek, ezért érdemes ezekre is odafigyelni. A szilícium egy szuper mikrotápanyag (zöldbab, köles, sör), de a cinkben gazdag magvak is jótékony hatásúak.

Én arra bíztatok mindenkit, hogy élvezzük a napsütést, és viseljük a csíkokat szégyenérzet nélkül, hiszen az emberek többsége mások bőrén észre sem veszi. Aki egészséges testképpel rendelkezik, az jól tudja, hogy nem elvárás a Photoshop teremtette szépségideálokhoz hasonlítani.

Láttad már?

Fotó: Unsplash