Ez az egyszerű szemgyakorlat megvédhet a látás romlásától

2021. augusztus 30.
Előbb-utóbb mindenkinél eljön az a kor, amikor olvasószemüvegre lesz szüksége. Ha a szemünket is megfelelően tréningezzük, ez az időpont későbbre tolható. Egy csupán két másodperces gyakorlattal megelőzhető, hogy idő előtt szemüvegesek legyünk.

A 21. század nem kíméli a szemünket. Folyamatosan a telefon kijelzőjét nézzük, és ha épp nem arra bámulunk, akkor a számítógép képernyőjét bámuljuk. Ez nagyon könnyen a szem kiszáradásához vezethet, melynek tünetei között a szemviszketés mellett a fejfájás és irritáció is jelentkezhet. Hosszú távon pedig azt kockáztatjuk, hogy előbb lesz szükségünk olvasószemüvegre, mint a rengeteg képernyőnézés nélkül kellene. Szerencsére egy egyszerű, szakértők által is javasolt gyakorlattal megelőzhető és lassítható a szem romlása. 

keprenyo-latas-romlas-megelozes

Dr. Robert C. Layman, az Amerikai Szemorvosok Szövetségének elnöke a 20-20-20 szabályt javasolja mindenkinek. Ez röviden azt jelenti, hogy amikor a képernyőt nézzük, minden 20 perc után tartsunk szünetet, és nézzünk el 20 méter távolságra 20 másodpercen keresztül. Ne felejtsünk el pislogni sem, hiszen a szemszárazság egyik legfőbb kiváltója, hogy a közeli távolságra való koncentrált figyelem miatt ritkábban pislogunk. Ez a két trükk együtt segít szünetet tartani és megpihenni a szemünknek, kompenzálja valamelyest a monitorból áradó kék fény káros hatásait, és csökkenti a szemre gyakorolt romboló hatásokat. 

A nem korrigált látásproblémák, mint amilyen a rövidlátás és a kancsalság, a nem megfelelő fókuszálás vagy szemkoordinációs képességek, és a szem időskori változásai, mint amilyen az időskori távollátás, mind felerősödnek, amikor számítógépet vagy más digitális eszközt használunk” – mutatott rá dr. Layman, miért olyan fontos a 20-20-20 szabály alkalmazása. A szakember hozzátette, hogy a kockázat még nagyobb azoknál, akik kettő vagy annál több órát töltenek képernyő előtt naponta, így nekik még fokozottabban figyelniük kell.

Ha pedig azt gondolnánk, hogy mi nem tartozunk a kockázati csoportba: egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az emberek 50 százalékának vannak diagnosztizálatlan szemproblémái, melyeket tovább ronthat a képernyő. „Ha nem teszünk semmit ezeknek a problémáknak a megoldására, abban reménykedve, hogy a tünetek maguktól megszűnnek, rossz hírem van. Inkább csak tovább romlanak” – mutatott rá a szemorvos.

Forrás: Woman’s World Fotó: Unsplash

Olvass tovább!