Így kell öntözni a muskátlit és a petúniát, hogy rengeteg virágot hozzon!

2022. június 25.
A muskátli és a petúnia a legszívósabb növényfajták közé tartoznak, egyszóval kimondottan nehéz végzetesen elrontani a nevelésüket. De azért nem mindegy, hogyan locsolod őket.

Nem véletlen, hogy a muskátli és a petúnia a legkedveltebb növények, hiszen tényleg elképesztően egyszerű a gondozásuk – sőt kifejezetten nehéz hibázni velük. Mindössze néhány apróságra kell odafigyelni a nevelgetésük közben, cserébe csodás színekben pompáznak a lakásban és az udvaron is. De azért adunk pár tippet, amit érdemes megszívlelned, ha úgy döntesz, beköltözteted őket az otthonodba.

Muskátli

Ha már hazavitted, mindig olyan cserépbe ültesd a muskátlidat, aminek az alján vízelvezető lyukak vannak, így elkerülheted a gyökerek elrohadását. Válassz jól szellőző földkeveréket, mert ezek a növények nem szeretik a nedves, tömör talajt. Az aktív (tehát a tavaszi és nyári) évszakokban tápoldatot is adhatsz a muskátlidnak kéthetente: a téli hónapokban azonban ez egyáltalán nem szükséges. Amikor visszatértek a melegebb hetek, akár újra el is ültetheted a növényedet.

Az is nagyon fontos, hogy két öntözés között mindig hagyd kiszáradni a földet. A telelés ideje alatt például sokkal kevesebb vizet igényelnek, hiszen ilyenkor nem sokat nőnek, de azért ekkor sem hagyhatod teljesen kiszáradni. Gyakori probléma lehet a kevés fény, illetve a túl- vagy alulöntözés. Ha a levelek megsárgulnak, jelzik neked, hogy a szükségesnél több vagy kevesebb vizet kapott tőled a muskátlid. Ebben az esetben próbáld meg egyensúlyba hozni az öntözést, és helyezd a cserepet egy világosabb helyre.

A petúniának pedig nagyon jó vízelvezetésű talajra van szüksége, mert különben az állandó nedvesség kikezdheti a gyökerét, ami végül el is pusztíthatja a növényt. Mégsem hagyhatod túl gyakran öntözés nélkül, különben nem virágozna ki, mindössze arra kell figyelned, hogy naponta legfeljebb egyszer locsold meg. (Szerencsére még időben észreveheted, ha túlzásba estél, ugyanis a petúnia levelei elkezdenek sárgulni, ha több folyadékot kapnak a kelleténél.) A nyári hőségben kivételt tehetsz és reggel, illetve este is megajándékozhatod egy kis vízzel. Ennek a fajtának egyébként kimondottan jót tesz az esővíz vagy akár az állóvíz is.

Petúnia

Arról sem szabad elfelejtkezned, hogy még az őszi fagyok beköszönte előtt be kell költöztetned a petúniáidat a kertből a négy fal közé, méghozzá egy olyan helyiségbe, ahol éppen fagypont feletti a hőmérséklet. Ilyenkor locsold is meg őket alaposan! Ezután pedig csak akkor kell megöntöznöd a növényeket, ha kiszáradt a földjük, de bőven elég, ha három hetente ellenőrzöd a talajt a cserépben. Tavasszal pedig visszatérthetnek a megszokott helyükre.

Forrás: The Old Farmer’s Almanac Fotó: Getty Images

Petúniát is nevelsz otthon?